Economic

Bacşişul dat chelnerilor, plătit direct pe nota de plată

Ziarul de Vrancea
7 nov 2012 1961 vizualizări
Propunerea îi aparţine Corinei Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism

ANAT propune Ministerului Finanţelor tipărirea bacşişului pe nota de plată din restaurante, iniţiativă agreată de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred că vor avea un control mai bun asupra veniturile restaurantului, şi respinsă de alţii, pe motiv că se va încărca factura clientului. "ANAT şi FAPT cer Ministerului Finanţelor legalizarea bacşişului în restaurante. Asta înseamnă că scot la alb şi bacşişul chelnerului, care astfel va fi declarat şi fiscalizat", a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi al Federaţiei Asociaţiilor Patronatelor din Turism (FAPT). Ea spune că restaurantele îşi vor stabili nivelul "atenţiei" plătite chelnerilor, care trebuie să fie undeva peste 10%, şi astfel statul va colecta mai multe taxe şi impozite. "Multe restaurante vor renunţa să mai plătească la negru chelnerii. ţinand la negru bacşişul, această poveste nu ajută nimănui", a afirmat Martin, care a arătat că în mai multe ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii, bacşişul în restaurante este legalizat şi fiscalizat.

Nu de aceeaşi părere sunt unii reprezentanţi ai restaurantelor, care cred că o asemenea măsură ar avea consecinţe negative asupra consumului. "Nu cred că este o soluţie bună, pentru că se încarcă nota de plată a clientului. Este neplăcut pentru client să-l obligi să lase ceva în plus. Nu toţi clienţii lasă bacşiş", a spus Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama. El crede însă că o astfel de reglementare ar avea un efect pozitiv asupra salariilor angajaţilor, care ar urma să crească.  "Pe cealaltă parte, ai o încasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct în salarii, deci costurile angajatorului cu salariile devin mai mici. Cred, însă, că sunt multe alte lucruri care pot fi făcute pentru scoaterea banilor negri la suprafaţă", a afirmat Mahu.

Şi Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), crede că sunt variante mai bune prin care să crească încasările bugetare. "Înainte să fiscalizăm bacşişul, ar trebui să încercăm să fiscalizăm toate ţigările şi petrolul care intră în ţară. Ar trebui mai întai să ajutăm economia să meargă atat de bine încat restaurantele să aibă vanzări şi abia apoi să punem bacşişul chelnerilor pe nota de plată", a adăugat el. Murad a adăugat că o admiră pe Corina Martin pentru că a terminat de rezolvat toate temele pe care le avea la patronatele din turism pe care le conduce şi că are timp să se ocupe şi de probleme care ţin de fiscalitate. "Mă îndoiesc că oferirea unei compensaţii suplimentarea pentru chelneri reprezintă o ilegalitate. «Legalizand» bacşişul, riscăm să dăm un semnal greşit că acesta este un drept, şi nu o recompensă, care nu este garantată nici măcar de oferirea unui serviciu excepţional. şi nici măcar nu am reduce fluctuaţia personalului din turism", spune Simion Alb, directorul Biroului de promovare turistică a Romaniei în SUA şi Canada. El a adăugat că în cultura multor turişti străini care vizitează Romania (austrieci, germani, scandinavi, francezi sau japonezi), bacşişul nu este o noţiune comună şi nici respectată.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
jan, acum 4185 zile, 6 ore, 41 minute, 37 secunde
Pai dupa aeasta doamna ar trebui sa trecem si bacsisul taximetristului pe bonul fiscal,si bacsisul doctorului pe factura , si bacsisul mecanicului de la service pe factura. Eu cred ca bacsis da cel citeste integral
oripilat, acum 4185 zile, 13 ore, 28 minute, 26 secunde
Chiar dacă in Romania bacșișul se plătește cu leul,biata felină,și așa bolnavă de limbrici,nu este un lucru corect avand în vedere felul cum sunt oferite serviciile.În Focșani cel puțin citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.