Economic

MOZAIC ECONOMIC: Finanţele au împrumutat din nou 794 de milioane de lei

Ziarul de Vrancea
5 nov 2012 873 vizualizări
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 794,1 milioane lei prin certificate cu scadenţa la un an, la un randament mediu de 6,08%, similar cu cel plătit la licitaţia pentru titluri apropiate ca scadenţă de la jumătatea lunii octombrie

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 800 milioane de lei, iar ofertele băncilor au însumat 1,66 miliarde de lei. Cea mai recentă licitaţie pentru o maturitate apropiată a fost derulată la jumătatea lunii octombrie, cand Trezoreria statului a vandut titluri la 11 luni, cu un randament tot de 6,08%. Ministerul Finanţelor intenţionează să atragă în noiembrie 3,55 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piaţa internă, cele mai multe licitaţii urmand să fie organizate pentru vanzarea de obligaţiuni. Astfel, în şase din cele opt licitaţii programate în noiembrie, administratorii datoriei publice vor să vandă obligaţiuni, cu scadenţă cuprinsă în intervalul 2-15 ani, în valoare cumulată de 1,95 miliarde lei. Următoarea licitaţie se va derula joi, 8 noiembrie, cand Finanţele vor să atragă 500 milioane lei prin obligaţiuni la doi ani. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiunile în valută de 2,67 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

 

 

Capital Economics: Asia ar putea fi epicentrul următoarei crize

Economiile din Asia se află încă în creştere puternică, dar creditarea masivă pentru sectorul privat crează fundamentul următoarei crize financiare, potrivit analiştilor firmei britanice Capital Economics, citaţi de CNBC. "Creditul pentru sectorul privat, ca procentaj din PIB, a urcat puternic în ultimii ani şi se află la un nivel record", se arată în nota de cercetare. Avansul accelerat al creditării este cel mai îngrijorător în Hong Kong, Vietnam şi China. Chiar dacă pentru economiile în dezvoltare este normală creşterea creditării ca procentaj în PIB, avansul economic nu ar trebui să fie alimentată în cea mai mare parte de împrumuturi, aşa cum a fost cazul Irlandei şi ţărilor baltice în anii de dinaintea crizei financiare din 2008, scriu analiştii Capital Economics.

Explozia creditului în Hong Kong este similară într-un mod îngrijorător situaţiei din Iralnda înaintea crizei. Economia Irlandei a crescut puternic pană în 2008, susţinută de nivelul redus al taxei pentru companii, dobanzile reduse ale Băncii Centrale Europene şi alţi factori care au condus la expansiunea creditului şi un balon speculativ în domeniul imobiliar. Preţurile locuinţelor în Hong Kong s-au majorat susţinut în ultimii ani, ca urmare a acesului facil la creditare. Preţurile ar trebui să coboare cu circa 30%, pentru ca piaţa să revină la echilibru, afirmă Capital Economics. Firma a avertizat şi împotriva creşterii creditării în Vietnam şi China. "Chiar dacă avansul creditării în Vietnam şi China a fost mai puţin alarmant, a fost totuşi foarte puternic", se arată în notă. Analiştii sunt îngrijoraţi că accesul facil la finanţare a condus la extinderea puternică a capacităţii din industria ptrelucrătoare, situaţie care ar putea afecta perspectivele de creştere pe termen scurt.

 

Transelectrica împrumută 150 milioane lei de la BRD

Transelectrica (TEL) a contractat la sfarşitul lunii octombrie un credit revolving de la BRD - Groupe Societe Generale cu un plafon maxim de 150 milioane de lei, pe o perioadă de un an, a anunţat luni compania de stat. Contractul încheiat este unul subsecvent acordului cadru pe care compania îl are cu banca, din luna august. "Împrumutul are ca scop plăţile pentru cogenerare de înaltă eficienţă către producătorii calificaţi şi neacoperite de încasările contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă", se arată într-un comunicat al Transelectrica transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Creditul revolving dă posibilitatea utilizatorului să tragă sume fixe pană la un plafon maxim, iar după ce suma este rambursată creditul se reîntregeşte, putand fi utilizat din nou pe perioada agreată în contract. Împrumutul este garantat cu ipotecă mobiliară pe un cont bancar şi ipotecă pe creanţele din contracte comerciale. Acţiunile Transelectrica au închis şedinţa de vineri la un preţ de 11,65 lei, în scădere cu 0,43% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 853,98 milioane de lei.

 

UPC se laudă cu 4,2% mai multe abonamente

Numărul de abonamente UPC Romania a crescut cu 4,2% faţă de decembrie şi a ajuns în septembrie la 1,676 milioane, iar în intervalul iulie-septembrie avansul a fost de 1,2%, susţinut de evoluţiile pozitive ale serviciilor de cablu digital, internet şi telefonie. UPC Romania avea 1,608 milioane de abonamente la sfarşitul anului trecut şi 1,655 milioane de clienţi în iunie. UPC Holding face parte din grupul american Liberty Global. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului venituri de 97,1 milioane de dolari, faţă de 109,1 milioane de dolari în perioada corespunzătoare din 2011, potrivit raportului financiar prezentat luni Liberty Global. În trimestrul al treilea, veniturile UPC Romania s-au cifrat la 31,1 milioane de dolari, faţă de 36 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cursul mediu de schimb al dolarului a fost de 3,61 lei în trimestrul al treilea al acestui an, faţă de 3,01 dolari în acelaşi interval din 2011, reiese din datele BNR. În timp ce pe cablu digital, internet şi telefonie UPC a caştigat clienţi în Romania, operaţiunile de cablu analog şi-au continuat declinul, se arată în raportul financiar al grupului Liberty Global, care controlează compania.

 

Franţa denunţă "concurenţa neloială" cauzată de China

Unele monede din Asia trebuie să se apreceize, în special yuanul chinezesc, care se află cu mult sub valoarea reală, a declarat preşedintele francez, Francois Hollande, criticand "concurenţa neloială" a acestora, potrivit AFP. "Trebuie să fim competitivi, iar schimbul să fie corect, să nu existe concurenţă neloială", a declarat Hollande reporterilor la reuniunea ASEM, între state europene şi ţări din Asia, desfăşurată la Ventiane, Laos.

Şeful de stat francez a denunţat costurile foarte reduse cu forţa de muncă şi nivelul scăzut menţinut artificial pentru anumite monede. "Unele ţări din Asia, inclusiv China, au monede care nu sunt convertibile. Trebuie să ne asigurăm că există reformă a sistemului bancar internaţional şi cursuri de schimb mai bine echilibrate. Franţa trebuie să facă eforturi pentru a-şi creşte competitivitatea, însă în acelaşi timp Asia trebuie să înţeleagă că Franţa trebuie să-şi echilibreze. Deficitul comercial al Franţei cu China este de 27 de miliarde de euro pe an, aproape 40% din deficitul comerical total al ţării. Nu putem accepta", a afirmat el. Statele Unite şi alte ţări dezvoltate acuză China de menţinerea deliberată a yuanului la un nivel scăzut, pentru a face mai uşoare exporturile.

 

Afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu 4%

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vanzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atat ca serie brută cat şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, cu 4%, respectiv 4,3%. Evoluţia a fost influenţată de creşterea comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule (8,6%, serie brută), cu produse alimentare, băuturi şi tutun (2,9%) şi produse nealimentare (2,3%). În septembrie cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a scăzut faţă de august cu 4,9%, serie brută, ca urmare a scăderii vanzărilor de carburanţi (12%), de produse alimentare, băuturi şi tutun (4,1%) şi celor de produse nealimentare (0,7%). Faţă de septembrie 2011 indicatorii sunt mai mari cu 2,9% (serie brută), respectiv 5,1% (ajustată). 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.