Economic

Agenţiile de turism acuză preoţii că organizează pelerinaje ilegal

Ziarul de Vrancea
5 nov 2012 1237 vizualizări
“Conform legislaţiei romaneşti, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice şi excursii dacă nu ai licenţă de agenţie de turism”, susţine preşedintele ANAT

Preoţii organizează ilegal pelerinaje cu enoriaşii în Israel şi fac concurenţă neloială agenţiilor de turism, iar caştigul pentru o excursie este de 4.000 de euro de persoană, susţin agenţiile de turism, însă reprezentanţii Bisericii spun că excursiile se fac legal, prin agenţiile Patriarhiei. "Am cerut o întalnire oficială la Patriarhie să le explicăm problema. Sunt preoţi care organizează pelerinaje în Israel, şi acest lucru este ilegal. Conform legislaţiei romaneşti, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice şi excursii dacă nu ai licenţă de agenţie de turism", a declarat preşedintele ANAT, Corina Martin.

Ea spune că pelerinajele ilegale, făcute de preoţi, sunt o afacere de milioane de euro. Potrivit datelor ANAT, numărul turiştilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro. O parte dintre romanii care merg în Israel se duc pentru a-şi vizita rudele, însă majoritatea turiştilor aleg pelerinajele la Zidul Plangerii, Mormantul Sfant, Biserica Sfanta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moartă, Qumran, Eilat, Muntele Sinai şi Mănăstirea Sfanta Ecaterina. Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, care operează şi circuite în Israel, estimează că pentru pelerinaje merg anual în ţara Sfantă circa 40.000 de romani, dintre care sub 10.000 ajung prin intermediul agenţiilor de turism. Agenţia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Cu toate acestea, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, afirmă că mii de pelerini merg anual în Israel prin Basilica Travel. Însă la tarifele de peste 600 de euro, afişate pe site-ul agenţiei, pentru un pelerinaj în Israel agenţia ar trebui să aibă venituri de minim 600.000 de euro pentru cel puţin 1.000 de pelerini.  "Cam 30.000 de romani merg în excursii în Israel ilegal, cu preoţii. Un preot caştigă, în medie, 100 de euro de la fiecare enoriaş pe excursie, care costă 600-700 de euro, iar un grup are, în general, 40 de persoane, ceea ce reprezintă profit de 4.000 de euro de preot pentru un pelerinaj", susţine Burcea. El afirmă că există sute de preoţi care organizează ilegal excursii în Israel, încasează banii numerar şi, "evident, dau bani mai departe". Paradoxal, spun reprezentanţii agenţiilor din turism, o excursie cu preoţii este mai scumpă decat una prin agenţie, deşi aceştia nu plătesc niciun fel de taxă la stat.

Astfel, dacă prin agenţii pachetul de o săptămană în Israel costă circa 600 de euro de persoană, incluzand transport cu avionul şi cazare, preoţii vand în general excursia cu peste 700 de euro. Asta înseamnă că preoţii încasează de la cei 30.000 de pelerini peste 21 de milioane de euro, dintre care, potrivit lui Burcea, profitul obţinut este de 3 milioane de euro. "Există şi centre de pelerinaj, care nu au licenţă, brevet, dar fac înscrieri. Nu ar fi o problemă dacă ar face totul benevol, dacă ar dormi oamenii la centrul romanesc din Israel şi dacă excursia ar costa 350 de euro, cu taxe. Evident, nu este aşa", a spus Burcea. Corina Martin acuză statul roman că nu intervine pentru a stopa evaziunea făcută de preoţi şi spune că aşa-numitele "centre de pelerinaj" care s-au deschis în mai multe oraşe din ţară sunt de fapt agenţii de turism care funcţionează fără licenţă. 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Florioan, acum 4180 zile, 23 ore, 18 minute, 56 secunde
Comunicat de presă : De ce tot mai multe agenţii de turism pierd pelerinajele dintre ofertele turistice? În legătură cu acuzaţiile nefondate aduse Bisericii Ortodoxe Române de unii membri ai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.