Economic

MOZAIC ECONOMIC: Cadou de Crăciun: carnea se va scumpi cu 10%

Ziarul de Vrancea
1 nov 2012 919 vizualizări
Preşedintele Asociaţiei Romane a Cărnii susţine că principalii factori care au condus la urcarea preţurilor sunt majorarea costurilor cu materia primă, utilităţile şi combustibilii

Producătorii de preparate din carne vor să majoreze preţurile, pană la Crăciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilităţilor şi combustibililor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Romane a Cărnii (ARC). Timiş a spus că după creşterile de preţuri la energie, gaze şi combustibili preţul cărnii a urcat în ultimele luni cu 15%. "Oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin, TVA-ul este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, şi atunci mancăm mai puţin, mai ieftin şi mai puţin sănătos", a afirmat el. Şeful ARC a adăugat că producătorii de mezeluri vor încerca să mărească preţurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă cu aproximativ 25% comparativ cu începutul anului. "Noi vom încerca să mărim preţul cu 10%. Nu vrem, dar ne obligă situaţia, dacă materia primă este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămană scumpiri. Nu ştim însă dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămanem în viaţă şi să ne putem vedea şi la anul", a mai spus el. Şi carnea de porc s-ar putea scumpi pană la Crăciun cu pană la 15%. "În Romania, în apropierea sărbătorilor de iarnă, se taie trei milioane de porci în fundul curţii. şi atunci se dereglează piaţa în mod direct. Probabil că preţurile la aceşti porci pe care îi taie ţăranii vor fi, ca în fiecare an, mai mari decat cele cu care vindem noi la ora actuală", a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din Romania. El a afirmat că preţurile ar putea creşte pană la Crăciun cu maxim 15%, pentru că piaţa nu suportă majorări mai mari. Nici la carnea de pasăre piaţa nu suportă majorări mari de prețuri, iar producătorii susţin că vand în pierdere şi cer scăderea TVA. "Suntem sub costurile de producţie şi nu ştiu cat vom mai rezista. Reducerea TVA poate fi o soluţie imediată, dacă vrem să încurajăm vanzările. Dacă nu se va reduce TVA, se va pune problema insolvenţei pentru mulţi producători. Reducerea TVA va duce la diminuarea evaziunii fiscale şi la oferirea unor produse la preţuri accesibile", a afirmat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din Romania. El a adăugat că producătorii de păsări ar trăi mai bine dacă ar vinde cerealele pe care le deţin decat dacă comercializează carnea.

Gică Popescu: Am caştigat mai mult din afaceri decat din fotbal

Fostul fotbalist Gică Popescu spune că a caştigat mai mult din afaceri decat din fotbal, că în Romania încă trebuie folosită "bata" pentru ca angajaţii să nu fure şi că afacerile începute la sfatul consultanţilor au eşuat, deşi aceştia îi promiteau că va sta "cu burta la soare toată viaţă". "Îmi place să controlez totul, dar cand am venit în Romania am făcut greşeala să cred că lucrurile se întamplă la noi aşa cum este în străinătate. Am crezut că dacă unui angajat îi asiguri un salariu bun, un loc de muncă bun, facilitaţi, nu are motiv să te fure, să te mintă. La noi nu există această mentalitate, încă funcţionează presiunea, «bata». Am crezut foarte mult în anumite persoane şi m-au dezamăgit. E foarte greu să găseşti persoana potrivită, dar ai nevoie. Dacă faci business în Romania nu trebuie să aplici ce-ai învăţat în străinătate. Acest mod de a gandi, acest model de business nu se potriveşte în Romania, decat dacă aduci şi oameni din străinătate",a spus Popescu la o întalnire cu antreprenorii romani. Fostul internaţional de fotbal a jucat în perioada 1985-2002 la echipele Universitatea Craiova, Steaua Bucureşti, Tottenham, PSV Eindhoven, Barcelona, Galatasaray Istanbul şi Lecce. Popescu s-a retras din activitate în 2003, după ce a trecut pentru perioade scurte de timp pe la Dinamo şi Hannover 96. El spune că în afaceri a învăţat foarte repede, la fel cum a făcut şi în fotbal, dar că a investit şi la sfatul consultanţilor, nu doar condus de fler. "Învăţ foarte repede, aşa cum am făcut în sport şi îmi place să am în jur oameni de la care să învăţ. De-a lungul timpului două afaceri nu au funcţionat, la ambele am avut studiile specialiştilor, ale unor consultanţi importanţi. Mi-au spus că după ce fac acest business o să stăm cu burta la soare toată viaţa, dar acum este aproape de faliment. Aşa că chestia cu specialiştii este relativă, nu întotdeauna este o alegere inspirată", a spus Popescu. Una dintre afacerile care au eşuat este bazarul Doldora, pe care fostul sportiv la construit în Cartierul Rahova alături de alţi oameni de afaceri. El spune că a investit în Romania toţi banii pe care i-a caştigat din fotbal, plus sumele obţinute din investiţii imobiliare realizate în Spania. "Am investit mulţi bani în Romania. Toţi banii pe care i-am caştigat. Din afaceri am caştigat mai mult decat în fotbal. Cand eram la Barcelona am făcut investiţii în imobiliare în Spania, cu un prieten foarte bun de la Real Madrid, Pedro de Felipe, un om de încredere. Am cumpărat locuinţe în prima linie a mării, în fază de proiect. Băncile finanţau atunci 100% din investiţie. în 2007, am vandut toate proprietăţile din Spania, cu excepţia unui teren pe care am construit o casă de vacanţă", a explicat Popescu. Fostul fotbalist spune are încredere enormă în potenţialul Romaniei şi că nu s-a gandit niciodată să nu se întoarcă în ţară.

Romania importă 70% din legume

Romania importă 60-70% din necesarul de legume, dar are astfel de produse care nu ajung pe piaţă, şi este un exportator important de cereale care cumpără însă din străinătate carne, ceea ce este "o tragedie", a declarat joi, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Irimescu a afirmat într-o conferinţă de presă că a vizitat recent localitatea Vişina, din judeţul Olt, unde a găsit un depozit plin de produse de foarte bună calitate. "Ei nu aveau unde să vandă produsele, şi-mi spuneau că pe vremuri, pană în '90, zilnic trimiteau cu trenul 70 de tone de legume din zonă. Romania importă, actualmente, după date statistice, 60-70% din legume, şi noi avem produse care nu ajung pe piaţă, deci este o tragedie. Este marea nenorocire care s-a întamplat în Romania", a spus el. Secretarul de stat a afirmat că este nevoie de depozite care să strangă produsele şi astfel se va crea o legătură cu piaţa. Irimescu a adăugat că anul trecut Romania a fost al cincilea exportator european de cereale, dar importă carne de porc şi de vită. "Ceea ce zic eu că este o tragedie", a spus el. Oficialul MADR a spus că în ultimii ani în domeniul prelucrării cărnii s-au făcut multe investiţii, necorelate însă cu materia primă. "La ora actuală am umplut ţara de abatoare, care nu au ce tăia. Sunt bani blocaţi, efectiv, şi noi sperăm că încet-încet măcar o parte din unităţile create să reuşim să le resuscităm, pentru că mulţi sunt în faliment", a mai spus el.

MarketWatch: Începe Apple să se destrame fără Steve Jobs?

Acţiunile Apple au coborat sub 600 de dolari, în declin cu aproape 15% faţă de mijlocul lunii septembrie, cand au depăşit 700 de dolari, după ce compania a dezamăgit clienţii prin lansarea unui serviciu de hărţi cu probleme, iar plecarea unor directori a evidenţiat divergenţe în randul conducerii. Declinul a început la scurt timp după ce aplicaţia Maps a Apple a început să fie criticată puternic în urma lansării iPhone 5 la 21 septembrie, scrie portalul MarketWatch. La o săptămană, Jean-Louis Gassée, fost director la Apple devenit între timp investitor în noi proiecte IT, a scris pe blog că producătorul iPhone a pierdut aproape 30 de miliarde de dolari din capitalizare ca urmare a eşecului hărţilor. Directorul general al Apple, Tim Cook, a fost chiar nevoit să-şi ceară scuze pentru probleme şi să recomande clienţilor servicii similare ale rivalilor, precum cel al Google. Acţiunile şi-au continuat declinul în opctombrie, iar ultima scădere a fost înregistrată miercuri, odată cu reluarea tranzacţiilor pe bursele din SUA, oprite două zile din cauza uraganului Sandy. Cotaţia Apple a coborat cu 1,5%, ca reacţie la cea mai mare restructurare a managementului din ultimii ani, în urma căreia a fost exclus şeful diviziei de software pentru telefoane mobile, Scott Forstall, un fost protejat al cofondatorului şi fostului CEO Steve Jobs, decedat în octombrie 2011. În timp ce analiştii au încercat să liniştească investitorii că totul este bine la Apple, există tot mai multă incertitudine cu privire la schimbările din era post-Jobs. "Golul lăsat de Jobs nu a fost umplut şi a izbucnit un conflict. Acum sunt aruncate peste bord primele cadavre. Vor urma şi altele, deoarece Cook nu are capacitatea de a conduce o companie care are nevoie de un lider creativ şi dinamic", a declarat Stephen Diamond, profesor asociat de drept la Universitatea Santa Clara. Această perspectivă reprezintă, însă, o minoritate. Wall Street Journal a scris că sub conducrea lui Cook, compania este condusă "cu mai multă linişte decat pe vremea lui Jobs, cand angajaţii trăiau cu o teamă continuă că vor cădea victime tiradelor sau toanelor acestuia". Recenta schimbare de management demonstrează determinarea lui Cook de a rezolva conflicte personale pe care Jobs le-a lăsat să se amplifice. Unii analişti au avut o opinie similară cu a cotidianului american şi au menţinut recomandările privind cumpărarea de acţiuni, în pofida plecărilor surprinzătoare. Neliniştea pe Wall Street este în creştere, iar plecarea lui Forstall ar putea reprezenta un semnal important pentru mulţi investitori deja precauţi faţă de producătorul de dispozitive mobile.

Cel mai înalt zgarie-nori din Europa este ridicat în Moscova

Turnul Mercury City, construit în centrul financiar al Moscovei de miliardarul rus Igor Kesaev, a depăşit clădirea Shard din Londra şi a devenit cel mai înalt zgarie-nori din Europa, potrivit Bloomberg. Mercury City a atins înălţimea maximă, de 339 metri, cu 29 de metri peste Shard. Informaţia urmează să fie anunţată joi de compania Mercury Development, potrivit unei invitaţii de presă. Clădirea de 70 de etaje va fi finalizată în acest an. Kesaev a acumulat o avere de 1,8 miliarde de dolari în sectorul retailului cu produse alimentare şi din tutun. Miliardarul este unul dintre cei caţiva investitori care au început să construiască zgarie-nori în Moscow City, centrul financiar al capitalei ruse. Nu toate planurile anunţate pentru construcţia de zgarie-nori în Moscova au avut acelaşi succes, potrivit Bloomberg. Miliardarul Chalva Tchigirinski a renunţat, din cauza crizei financiare, la planul de a construi un turn de 612 metri, în timp ce Serghei Polonski, care a construit Federation Tower în Moscow City, a pierdut mai multe proiecte imobiliare din cauza datoriilor la bănci.

650 milioane euro s-au topit de la rezervele valutare

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Romaniei au scăzut în octombrie la 31,77 miliarde euro, de la 32,42 miliarde euro la 30 septembrie, a anunţat joi banca centrală. Intrările din octombrie au însumat 2,27 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. Ieşirile au fost de 2,92 miliarde euro, reprezentand printre altele modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,407 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie au fost de 36,177 miliarde euro, faţă de 37,011 miliarde euro la 30 septembrie. Plăţile scadente în luna noiembrie în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută însumează 1,725 miliarde euro.

Carnea de porc acoperă 50% din consumul romanilor

Carnea de porc este cea mai căutată în Romania, acoperind aproape jumătate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre (15-20 kg) şi vită, categorie care reprezintă doar 10% din total. Consumul anual de carne este de circa 60 kg, potrivit asociaţiilor din domeniu. Fiecare roman mănancă anual 30-32 de kilograme de carne de porc, faţă de media europeană de 40-45 de kilograme. Consumul de carne de pasăre este de 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeană, de 23-24 kilograme.  Carnea de vită reprezintă doar 10% din consumul total de carne din Romabia, faţă de 40% în UE. Vanzările lunare de carne au o evoluţie oscilantă şi sunt mai mari doar în zilele de plată a salariilor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din Romania (UCPR). În ultimele luni, producătorii de carne au majorat preţurile din cauza scumpirii furajelor, iar cei care comercializează mezeluri anunţă scumpiri de 10% pe fondul măririi preţului la carne, dar şi la utilităţi şi combustibili.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.