Economic

MOZAIC ECONOMIC: Oltchim a fost repornit cu avansuri date de clienţi

Ziarul de Vrancea
30 oct 2012 734 vizualizări
Planul de restructurare a Oltchim vizează partea tehnologică. Salariile restante ar putea fi plătite pană pe 15 noiembrie

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a fost repornit cu fonduri plătite în avans de furnizorii şi clienţii companiei, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu. "Oltchim a pornit deja, iar banii au venit din avansurile date de partenerii comerciali care cumpără produse de la Oltchim", a afirmat Traicu. Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, joi, la instalaţia de electroliză cu membrană, iar în două săptămani va fi repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur, potrivit reprezentanţilor companiei. Traciu a adăugat că planul de restructurare a Oltchim vizează partea tehnologică, iar pană în 15 noiembrie ar putea fi date salariile restante ale angajaţilor dacă situaţia economică a combinatului va permite acest lucru. Veniturile Oltchim au scăzut cu 47% în primele nouă luni, la 721,9 milioane lei (162,8 milioane euro), iar pierderile au crescut cu 72%, la 308,5 milioane lei (69,6 milioane euro). în perioada similară din 2011, combinatul chimic a avut venituri totale de 1,36 miliarde lei şi pierderi de 179,7 milioane lei. Traicu a mai spus că pană la finele săptămanii autorităţile romane intenţionează să notifice oficial Comisia Europeană cu privire la ajutorul de urgenţă pentru Oltchim, de 20 milioane euro. Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucat Dan Diaconescu, care a caştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

 

Colectarea redevenţelor agricole va fi preluată de Fisc

Redevenţele care trebuie încasate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) nu vor mai fi colectate de către Ministerul Agriculturii, ci de Ministerul Finanţelor, în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a arătat că noua reglementare este asemănătoare celor din statele europene. Agenţia Domeniilor Statului întampină greutăţi în recuperarea debitelor reprezentand taxa de îmbunătăţiri funciare datorată de către proprietarii de terenuri pentru întreţinere şi irigaţii, cat şi pentru contracte de concesiune şi arendă. În luna mai, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia la Agenţia Domeniilor Statului, după ce a primit date care relevă că această instituţie se află într-o situaţie economică dificilă, deoarece înregistrează creanţe care nu au fost încasate. Creanţele ADS erau prezentate de şeful Guvernului ca ridicandu-se la 375 milioane lei. La randul său, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat atunci că preşedintele şi vicepreşedintele ADS au demisionat şi că a cerut o situaţie a redevenţelor pe care Agenţia nu le-a încasat. El a precizat că vor fi căutate soluţii pentru recuperarea banilor. El a arătat că este vorba de 375 milioane lei, reprezentand valoarea redevenţelor neîncasate de-a lungul timpului, dintre care 130 milioane lei sunt redevenţe aflate la masa credală. Din suma totală, peste 200 milioane lei reprezintă redevenţe în litigiu în instanţă.

 

Guvernul suplimentează fondurile pentru bunăstarea păsărilor 

Fondurile totale destinate ajutorului de stat pentru bunăstarea păsărilor şi porcinelor au fost suplimentate cu 86 milioane lei, respectiv 48 milioane lei, iar cuantumul plăţii naţionale directe complementare în sectorul vegetal a fost stabilit la 35 euro/hectar. Deciziile au fost luate în şedinţa de marţi a Guvernului. Bugetul iniţial al ajutorului de stat pentru bunăstarea păsărilor a fost suplimentat cu 86 milioane lei, ajungand astfel la 432,8 milioane lei, plafonul maxim aprobat de Comisia Europeană, iar fondurile totale destinate bunăstării şi protecţiei porcilor au ajuns la 255,4 milioane leim prin suplimentarea cu 48 milioane lei. Executivul a stabilit totodată la 35 euro/ hectar cuantmul plăţilor naţionale directe complementare acordate în sectorul vegetal, suma totală alocată din bugetele anilor 2012 şi 2013 fiind de 221,8 milioane euro. Circa 527.000 de fermieri vor beneficia, prin urmare, de un sprijin de 176,66 euro/ hectar, reprezentand contribuţia UE, cea naţională şi ajutorul de minimis, iar 545.000 de fermieri vor primi un sprijin de 154,66 euro/ hectar, constituind ajutorul comunitar şi cel naţional. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat, marţi, că dintre cei 1.072.000 de fermieri care au depus cereri, aproximativ 1.039.000 au fost autorizaţi să primească în conturi în următoarele două zile avansul la plata pe suprafaţă, suma alocată în acest sens fiind de 478 milioane euro.

 

Preţul petrolului este la minim, costurile carburanţilor răman ridicate

Barilul de petrol se tranzacţionează la New York la minimul a aproape patru luni şi se îndreaptă către cea mai mare scădere lunară începand din mai, după ce mai multe rafinării americane situate pe coasta de Est a SUA au redus producţia din cauza uraganului Sandy, potrivit Bloomberg. Contractele futures pe petrol au scăzut cu pană la 0,5%. Companiile Phillips 66, Hess Corp, NuStar Energy şi PBF Energy au închis rafinării sau au redus producţia înainte ca Sandy să atingă uscatul în Statele Unite. Preţul benzinei a coborat după ce a atins luni maximul a aproape două săptămani. "Se va pierde o parte din cerere în urma închiderii rafinăriilor, iar aceasta este o estimare uşor precaută. Spre deosebire de zona Golfului Mexic, nu există însă producţie de petrol care să fie afectată, astfel că impactul asupra aprovizionării va fi minim", a declarat Harry Tchilinguirian, şef pentru strategie pe piaţa materiilor prime la BNP Paribas Londra. Contractele au închis şedinţa precedentă la 85,54 dolari, minimul începand cu 10 iulie. Preţurile au scăzut cu 7,1% în octombrie şi cu 13% în acest an. Preţul petrolului Brent cu livrare în decembrie a scăzut 10 cenţi pe piaţa din Londra, la 109,34 dolari. Diferenţa faţă de petrolul tranzacţionat în SUA a crescut pentru a şasea zi consecutiv, la 23,9 dolari, aproape de maximul a peste un an. Benzina cu livrare în noiembrie la New York a scăzut cu 1,6 cenţi, la 2,74 dolari pe galon (3,78 litri). Preţul benzinei a urcat luni cu 2,1%, la 2,76 dolari, maximul începand cu mijlocul lunii octombrie.

 

Cosmote va începe joi să vandă iPhone 5

Cosmote Romania a anuntat ca telefonul iPhone 5 va fi lansat comercial joi, 1 noiembrie, începand cu ora 21.00, în cadrul unui eveniment, a anunţat operatorul de telefonie mobilă.. Anunţul operatorului nu include informaţii despre preţ. Orange Romania şi Vodafone Romania au anunţat, la 26 octombrie, că iPhone 5 va putea fi cumpărat cu data de 2 noiembrie, la preţuri începand cu 269 euro, respectiv 299 euro, pentru varianta cu abonament, şi cu 749 euro, respectiv 739 euro, în cazul variantei fără abonament.

 

Ungaria le dă cetăţenie străinilor care cumpără obligaţiuni 

Parlamentarii din Ungaria, stat cu un grad de îndatorare foarte ridicat, propune străinilor perspectiva unui paşaport unguresc pentru atragerea de cumpărători pentru obligaţiunile statului, potrivit New York Times. O propunere legislativă postată pe site-ul parlamentului de la Budapesta vizează acordarea dreptului de rezidenţă şi în final cetăţenie străinilor care cumpără obligaţiuni guvernamentale în valoare de cel puţin 250.000 de euro (322.600 dolari). Măsura, susţinută de partidul de guvernămant, Fidesz, ar trebui să atragă noi investitori, mai ales din China. Ungaria are scadenţe de miliarde de euro în următorii ani şi analizează diferite modalităţi de refinanţare. Planurile includ vanzarea de obligaţiuni pe piaţa internă şi atragerea de investitori importanţi din Asia. O eventuală vanzare de obligaţiuni pe pieţele din Vest ar putea avea loc doar după încheierea negocierilor cu UE şi FMI pentru un acord financiar. Ungaria a cerut UE şi FMI un acord preventiv, pentru situaţia în care statul va avea nevoie de ajutor financiar, însă discuţiile nu au condus la un rezultat, iar analiştii văd şansele pentru o reuşită doar la 50%.

 

Şomajul din Germania a crescut peste aşteptări

Rata şomajului din Germania a înregistrat în octombrie o creştere de două ori mai mare decat anticipau analiştii, întrucat criza din zona euro a afectat creşterea economică şi a determinat companiile să reducă investiţiile, potrivit Bloomberg. Numărul persoanelor fără loc de muncă a avansat cu 20.000 în septembrie, la 2,94 milioane, a anunţat agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă. Economiştii consultaţi anticipau un avans de 10.000 de persoane. Rata ajustată a şomajului a avansat pentru prima dată în peste trei ani, de la 6,8% în august la 6,9% în septembrie, nivel revizuit, unde s-a menţinut în octombrie. Economia Germaniei s-ar putea contracta în trimestrul al patrulea, ca urmare a încetinirii economiei mondiale şi crizei din Europa, care afectează cererea pentru exporturi, a avertizat, săptămana trecută Bundesbank. încrederea în mediul de afaceri german se află la minimul a doi ani şi jumătate. În acelaşi timp, însă, piaţa muncii solidă a susţinut încrederea consumatorilor, iar pieţele financiare şi-au revenit după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va face orice este necesar pentru a susţine euro.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.