Economic

MOZAIC ECONOMIC: Terenurile din capitală s-au ieftinit cu pană la 80% din 2008

Ziarul de Vrancea
29 oct 2012 957 vizualizări
Preţurile terenurilor intravilane din Bucureşti şi din împrejurimi au scăzut cu pană la 80% de la declanşarea crizei imobiliare, respectiv anul 2008, cele mai mari diferenţe de preţ fiind înregistrate pentru cele din apropierea Centurii de Vest şi de Sud, potrivit imopedia.ro

"Terenurile au fost, de departe, cel mai lovit segment al pieţei imobiliare. încă de la debutul crizei, vanzările au fost puternic afectate, ceea ce a dus la o scădere bruscă a preţului. în prezent, cumpărătorii preferă terenuri cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, avand un preţ ce variază între 15.000 şi 50.000 euro. Se caută, în general, loturile situate în intravilan, în primul plan, potrivite pentru construirea unei locuinţe unifamiliale", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar. Datele portalului arată că valoarea terenurilor din Bucureşti a scăzut anul acesta cu 48% pană la 77% faţă de 2008. Cele mai mari diferenţe de preţ au fost înregistrate pentru terenurile aflate în apropierea Centurii de Vest şi de Sud, zone în care metrul pătrat s-a ieftinit cu 77%, respectiv 75%, comparativ cu 2008. Scăderi semnificative de preţ s-au înregistrat şi în alte zone ale oraşului, astfel că loturile din Bucureştii Noi se vand la jumătate de preţ faţă de 2008, zona Centurii de Nord s-a ieftinit cu pană la 65%, iar pentru terenurile din zona şoselei Alexandriei se plăteşte anul acesta cu 69% mai puţin decat acum patru ani.

Pentru loturile de teren situate în primul plan în zona Prelungirea Ghencea, preţul a scăzut în ultimii patru ani, în medie, cu 63% şi cu 55% în Giurgiului. în zona Pantelimon şi Olteniţei sunt scoate acum la vanzare terenuri la valori cu 54% mai mici decat în 2008. Pentru loturile de teren disponibile în Popeşti Leordeni în prim plan a fost înregistrată o scădere a preţului cu pană la 63% faţă de 2008, iar pentru cele din Domneşti datele arată o ieftinire de pană la 69%.

Ieftiniri mult mai mari se observă în cazul terenurilor extravilane din afara Capitalei, unde preţul a scăzut şi cu 94%. "Terenurile intravilane sunt cele mai căutate în această perioadă. Cei mai mulţi dintre cei care le cumpără sunt utilizatori finali care urmăresc ridicarea unei construcţii la scurt timp de la achiziţie. Terenurile extravilane răman însă pariul momentului, fiind o adevărată oportunitate pentru cei dispuşi să investească în ele. Acest segment de piaţă a înregistrat scăderi de preţ extrem de mari", a declarat Răzvan Muntean, directorul general al imopedia.ro. În ceea ce priveşte cererea, 77% dintre cei interesaţi de achiziţia unui teren în Bucureşti sau în localităţile învecinate caută loturi intravilane. 

 

 

Fraudele cu poliţe CASCO provoacă pierderi de 100 milioane euro

Asiguratorii vor avea în acest an pierderi estimate la 100 milioane euro în urma solicitărilor frauduloase de daune pe segmentul CASCO, acestea putand fi evitate prin utilizarea unei aplicaţii de arhivare electronică a evenimentelor auto înregistrate de vehicule. "O astfel de aplicaţie, disponibilă în portofoliul Asisoft, a prevenit, în intervalul ianuarie-septembrie 2012, pierderi de 15 milioane de euro la nivelul pieţei asigurărilor auto facultative (CASCO), care, practic, erau daune necuvenite. Prin exptrapolare şi anualizand, pierderile asigurătorilor din cauza daunelor necuvenite pot fi estimate la 100 milioane de euro pe acest segment de piaţă, pentru acest an", a declarat directorul de dezvoltare al Asisoft, Maria Boghian, la un eveniment de specialitate.

Reprezentantul Asisoft a dat exemplu un autoturism Audi, pentru care o companie de asigurări a achitat, în ianuarie, o daună totală de 20.000 de euro. "Ulterior, maşina a fost asigurată din nou la altă companie de profil, care în iunie a achitat proprietarului o nouă daună totală, în acelaşi cuantum. Proprietarul maşinii a asigurat-o din nou la altă companie şi a solicitat daună totală în septembrie, cererea fiindu-i însă refuzată din cauza istoricului evidenţiat de aplicaţia Asisoft. Practic, proprietarul Audi a încasat 40.000 de euro în cateva luni şi nu este exclus ca alt asigurător să cadă victimă acestuia în perioada următoare", a spus Boghian. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), primele subscrise din poliţe CASCO au scăzut cu 6,2% în primele şase luni, la 934,6 milioane de lei, în timp ce despăgubirile au scăzut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei. Asisoft Bucureşti a fost înfiinţată în 2011 şi are ca obiect de activitate serviciile de consultanţă pentru afaceri şi management. în 2011, afacerile firmei au însumat 856.520 lei.

 

Profitul Băncii Transilvania a urcat cu o treime

Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primele nouă luni din acest an un profit net de 265,43 milioane lei (59,8 milioane euro), cu 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2011, iar activele au crescut cu 12% faţă de decembrie anul trecut, la 29 miliarde lei. În perioada corespondentă din 2011, banca a avut un profit de 204,51 milioane lei. "Rezultatele financiare la 9 luni confirmă aşteptările noastre şi trendul pozitiv pe care ne aflăm, în ciuda unor evenimente adverse de pe piaţă. Suntem optimişti în privinţa capacităţii noastre de realizare a ţintelor asumate pentru anul în curs, chiar dacă rămanem precauţi şi atenţi la climatul economic local şi internaţional extrem de dificil", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, într-un comunicat transmis luni Bursei.

Profitul operaţional din perioada ianuarie - septembrie 2012 a fost de 540,56 milioane lei, în creştere cu 14%, iar profitul brut de 274,82 milioane lei, cu 8% mai mare faţă de septembrie 2011. Veniturile operaţionale ale băncii au urcat cu 13%, la 1,15 miliarde lei, trendul ascendent fiind determinat de creşterea cu 38% a veniturilor din operațiuni financiare, cu 10% a veniturilor nete din comisioane, şi, respectiv, cu 9% a veniturilor nete din dobanzi. La sfarşitul lunii septembrie, cheltuielile operaţionale ale Băncii Transilvania au fost de 616,97 milioane lei, cu 12,5% peste nivelul din primele nouă luni din 2011, pe fondul extinderii activității băncii şi din cauza creşterii cu 13% a cheltuielilor cu personalul, banca utilizand provizionul de 20 milioane lei constituit anul trecut. Cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au crescut mai accentuat, cu 42%, la 277,62 milioane lei.

"Din raţiuni de prudenţialitate, au fost auditate situaţiile financiare aferente semestrului I 2012. în urma auditului extern, costul riscului de credit se majorează cu 40,6 milioane lei, din care 17,6 milioane lei au fost deja incluse în situaţiile financiare de la 30.09.2012, urmand ca diferenţa de 23 milioane lei să aibă impact asupra contului de profit în trimestrul patru din 2012", se menţionează în comunicat. Raport cost / venit era la finalul lunii septembrie de 53%, iar raportul credite/depozite se situa la 0,76. Activele au crescut cu 12%, la 29 miliarde lei, avansul fiind determinat în special de investiţiile în active disponibile pentru vanzare, care s-au majorat cu 23%, la 7,17 miliarde lei, precum şi de creşterea cu 12% a soldului creditelor.

 

Grecia este mai riscantă pentru investiţii decat Siria

Grecia este percepută în prezent drept o destinaţie pentru investiţii mai riscantă decat Siria şi Libia, în timp ce Spania este considerată mai puţin sigură faţă de Egipt, potrivit unui sondaj realizat de firma britanică BDO în randul directorilor financiari de la mai multe companii, citat de CNBC. În pofida eforturilor masive de a păstra unitatea zonei euro, liderii companiilor consideră unele dintre regiunile uniunii monetare ca fiind mai riscante pentru investiţii decat Siria, ţară devastată de război civil, şi state din nordul Africii. Aproape 20% din directorii financiari consultaţi văd Grecia ca riscantă, din cauza problemelor economice, în timp ce 11% ar lua o decizie similară în cazul Spaniei din acelaşi motiv.  Potrivit sondajului, Iranul (21%) oferă cea mai puţină siguranţă pentru investiţii, urmat de Irak (19%), Grecia (18%), Siria (17%), Libia (12%0, Nigeria (11%), Spania (11%), Egipt (10%), Ruaia (9%) şi Yemen 9(%). "Directorii finaciari au redesenat harta pentru investiţii, Iran, Irak şi Grecia fiind percepute drept cele mai riscante. China, SUA, Brazilia, India, Germania, Rusia şi Marea Britanie sunt cele mai atractive şapte pieţe, din cauza dimensiunii", se arată în raport. China a rămas cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii, urmată de SUA. Dimensiunea pieţei şi costurile scăzute cu forţa de muncă reprezintă avantaje pentru China. 

 

Uraganul Sandy va mătura 10-15 miliarde de dolari în SUA

Impactul economic al uraganului Sandy va putea fi calculat cu exactitate abia după trcerea acestuia, însă are potenţialul de a fi mai puternic decat uraganul Irene, care a avut anul trecut un impact estimat la 10-15 miliarde de dolari şi a intrat în Top 10 al celor mai distrugătoare furtuni. Sandy va încetini după ce va atinge uscatul, în noaptea de luni spre marţi în SUA, şi va afecta mai puternic marile oraşe din nord-estul SUA, între care New York, Boston, Philadelphia şi Washington DC/Baltimore, dar şi regiuni mai îndepărtate de coastă, a declarat Evan Gold, vicepreşedinte la Planalytics, companie care asigură servicii de evaluare a impactului schimbărilor de vreme asupra comportamentului consumatorilor. De asemenea, uraganul ar putea cauza pagube şi în Canada, în oraşele Toronto şi Ottawa. Potrivit estimărilor, uraganul va influenţa o treime din populaţia Statelor Unite. În regiunile cel mai puternic lovite, impactul economic va fi determinat mai ales de pierderile din asigurări şi productivitatea mai redusă. Cei mai mulţi dintre marii retaileri au cel puţin 10% din reţeaua de magazine în calea uraganului. Mai multe tipuri de afaceri sunt influenţate negativ puternic de evenimente precum Sandy. 

 

Managerii se aşteaptă la stagnare

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada octombrie-decembrie la o creştere moderată în sectorul de comerţ, relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural plus 5%). Unele activităţi vor avea o creştere a producţiei - fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural plus 33%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural plus 23%) şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (sold conjunctural plus 17%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează un avans moderat (sold conjunctural plus 13%), iar pentru numărul de salariaţi o relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.