Economic

Documente secrete privind rezervele de cupru, pe mana ruşilor

Ziarul de Vrancea
26 oct 2012 1087 vizualizări
Un cetăţean rus a fost prins în aeroport avand asupra sa documente şi hărţi geologice emise de autorităţi ale statului roman, conţinand informaţii şi date clasificate despre zăcămintele de cupru şi metale rare

Cetăţeanul rus care a încercat să iasă din ţară cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă are interdicţie de a părăsi Bucureştiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni. Cetăţeanul rus O.M., în varstă de 42 de ani, a fost prins în 19 octombrie pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni în timp ce încerca să părăsească Romania avand asupra sa documente şi hărţi geologice emise de autorităţi ale statului roman, conţinand informaţii şi date clasificate despre zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Procurorii au luat în cazul cetăţeanului rus măsura interdicţiei de a părăsi Bucureştiul. Procurorii DIICOT - Structura Centrală fac cercetări în cazul unui grup infracţional constituit din cetăţeni ruşi şi romani, sub aspectul săvarşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 din Cod penal. Potrivit procurorilor, factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti ar fi divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcămantul de banatite şi zăcămantul "SUVOROV". Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză. Suportul informativ în acest caz a fost asigurat de către SRI.

DIICOT a intrat pe fir

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcămantul "Suvorov". Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală fac cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane avand cetăţenie rusă şi romană, sub aspectul săvarşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 Cod penal. "În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcămantul de banatite şi zăcămantul «SUVOROV»", se arată într-un comunicat de ieri al DIICOT. Procurorii fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Telefonul nu mai sună

SRI evaluează impactul asupra securităţii naţionale al documentelor clasificate despre zăcămintele de cupru găsite la cetăţeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat vineri purtătorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava. "Cetăţeanul rus a fost depistat de specialişti ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofiţerii SRI verifică caracterul documentelor şi impactul asupra securităţii naţionale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă", a declarat purtătorul de cuvant al Serviciului Roman de Informaţii (SRI), Sorin Sava. Contactat telefonic de MEDIAFAX, directorul executiv al societăţii IMPROMIN, Gabriel Neamţu, a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi a solicitat un răgaz de 30 de minute pentru a se documenta. Ulterior, acesta şi-a închis telefonul mobil. 

Zăcămantul de cupru e în curs de privatizare

Primarul localităţii Moldova Nouă, Matei Lupu, afirmă că zăcămantul de cupru din zonă se află în curs de privatizare, după ce a fost organizată licitaţie şi a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca mărime din ţară şi putand fi încă exploatat cateva zeci de ani. "Am auzit că este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu ştim despre ce este vorba. Ce pot să vă spun este că zăcămantul este mare şi se află în curs de privatizare, iar noi chiar ne aşteptam să se audă veşti bune, că se va redeschide întreprinderea. Ca mărime, zăcămantul este al doilea din ţară şi ar putea să ridice zona aşa cum a fost în urmă cu caţiva ani. Pentru prima dată a fost exploatat în anii '60 şi mai poate fi exploatat caţiva zeci de ani", a declarat, ieri, primarul Matei Lupu. Potrivit primarului, a fost o licitaţie pentru privatizarea acestui zăcămant şi a fost semnat un precontract, urmand să se intabuleze terenurile, să fie obţinute certificatele de exploatare, apoi contractul final. "Precontractul a fost semnat cu o firmă elveţiană, nu mai ştiu exact cum se numeşte. întreprinderea Minieră Moldova Nouă este închisă din anul 2004", a spus Lupu. 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.