Economic

MOZAIC ECONOMIC: Seceta a topit 20% din venituri în agricultură

Ziarul de Vrancea
23 oct 2012 947 vizualizări
Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în producţia de cereale

Pierderile cauzate de secetă în majoritatea sectoarelor agricole sunt în jur de 20%, dar au fost unele culturi unde producţia a scăzut cu pană la 60%, iar altele n-au fost afectate deloc, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing&Agriculture. "Eu cred că pierderile în majoritatea sectoarelor sunt undeva în jur de 20% şi faptul că avem 100 de milioane de euro care vin suplimentar reprezintă în jur de 10-15% din bugetul pe care l-a avut ministerul. Oarecum încercăm prin această alocare să compensăm pierderile care sunt în agricultură", a spus ministrul. El a arătat că sunt sectoare ale agriculturii care, din cauza secetei, au înregistrat pierderi de pană la 60%, dar sunt şi sectoare unde pagubele au fost de 15% sau nu au înregistrat pierderi. Potrivit ministrului, calitatea vinului din acest an este superioară celei de anul trecut, chiar dacă producţia a scăzut puţin faţă de anul trecut. P

roducţia de porumb din acest an totalizează circa 4,7 milioane de tone, în scădere cu 60% faţă de nivelul de aproximativ 11,7 milioane de tone înregistrat anul trecut, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii. "Producția de porumb a scăzut cu 60% în acest an, dar acestea sunt estimări și n-aș vrea să vă dau cifre și să vorbesc înainte, pentru că acesta ar influența prețurile", afirma Constantin, la finele lunii septembrie. Agricultura are o pondere de 6-7% în PIB. Constantin a mai spus că Romania ar putea semna un memorandum cu China care să-i permită să exporte animale, carne, vin, miere şi produse alimentare bio. "Cu China nu avem un memorandum pe zona sanitar-veterinară, acolo unde vorbim de produsele din carne, dar şi de animalele vii. Sunt şanse, am discutat acolo, sunt în discuţii cei de la Agenţia Sanitar-Veterinară şi, dacă nu mă înşel, chiar în luna noiembrie va fi o vizită a unei delegaţii din China în Romania pe tema aceasta", a spus ministrul. El a arătat că Romania are un potenţial de export, atat în China, cat şi în Rusia, nu doar pentru carne, ci şi pentru vin şi miere. Acestora li s-ar putea adăuga şi produsele bio. Rusia urmează să trimită specialişti la unităţile romaneşti de producţie şi procesare de carne interesate să exporte pe piaţa rusă, potrivit Ministerului Agriculturii, după ce în 1996 a interzis importul de carne şi produse de origine animală din Romania. Este pentru prima dată cand Rusia trimite în Romania o comisie de evaluare, după stoparea importurilor de carne şi produse de origine animală din Romania, în anul 1996, din cauza pestei porcine.

Vacanţe la munte cu preţuri cuprinse între 158 şi 358 de lei

Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism lansează o nouă ediţie a programului "O săptămană la munte", preţurile pentru 5 nopţi de cazare variind între 158 şi 358 de lei. Pentru o unitate de 2 stele preţul este de 158 de lei/ sejur, pentru 3 stele ajunge la 258 lei/ sejur, iar la 4 stele suma urcă la 358 lei/ sejur. Tarifele sunt pentru o persoană, nu includ servicii de masă şi sunt cu 60-70 % mai mici decat cele din perioada verii, potrivit patronatelor. Pentru a beneficia de aceste tarife, durata sejurului trebuie să fie de 5 nopţi, de duminică pană vineri, în perioada octombrie - decembrie, dar cu acceptul prestatorilor se pot valorifica sejururi şi cu alte date de intrare, în intervalul stabilit. "Locurile vor fi vandute tuturor categoriilor de turişti, iar solicitările vor fi onorate în ordinea înscrierilor şi în funcţie de numărul de locuri puse la dispoziţie. Pană acum, prin acest program au fost puse la dispoziţie aproape 500 de locuri pe serie, ceea ce înseamnă că în cele 9 serii circa 4.500 de persoane vor putea să petreacă o săptămană la munte în condiţii de tarife avantajoase. Biletele pentru aceste hoteluri au fost puse deja în vanzare în agenţiile de turism", se arată într-un comunicat al FPTR. Programul este destinat creşterii gradului de accesibilitate a pachetelor de servicii de profil pentru turiştii romani.

Georgescu: Bugetul nu poate fi depus înainte de alegeri

Ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a precizat, maţi, că proiectul bugetului pe 2013 nu poate fi depus înainte de alegeri deoarece acordul încheiat cu FMI, BM şi CE stipulează că trebuie negociaţi în prealabil parametrii, iar reprezentanţii FMI au comunicat că nu negociază în campania electorală. Georgescu a răspuns, astfel, în plenul Camerei Deputaţilor, solicitărilor PDL, cuprinse în moţiunea simplă pe buget, de a depune proiectul bugetului pe 2013 înainte de alegeri. "Dumneavoastră aţi încheiat acordul aflat în vigoare, prin care se prevede foarte clar că nu poţi să avansezi un asemenea act de importanţă fără să negociezi în prealabil parametrii: rata inflaţiei, creşterea economică, ponderea veniturilor în PIB, a cheltuielilor, deficitul bugetar. La 16 octombrie FMI a trimis un comunicat în care se spune că danşii nu negociază în campania electorală", a explicat Georgescu. El a mai spus că FMI negociază doar cu Guvernul rezultat democratic, legitim după alegeri şi că în scurta vizită pe care o vor face reprezentanţii FMI vor fi discutaţi parametrii mari ai bugetului, dar acest lucru nu înseamnă că se poate depune bugetul pe 1 decembrie. "Nu este posibil din punct de vedere procedural, pentru că această negociere necesită, pe de o parte, destul de mult timp, iar, pe de altă parte, nu este în practica partenerilor externi de a negocia în campania electorală", a mai spus Georgescu.

Vanzările de tablete vor creşte de patru ori în acest an

Vanzările de tablete pe piaţa romanească vor creşte de patru în acest an, la circa 160.000 de unităţi, rezultat care va depăşi estimarea iniţială de 120.000 anunţată în luna aprilie, a declarat, ieri, Alexandru Drăgoiu, unul dintre asociaţii Rosal Import-Export, firmă care deţine brandul E-Boda. "În aprilie, cand am lansat prima tabletă din portofoliul E-Boda, spuneam că vanzările se vor tripla, la 120.000 unităţi, şi mulţi au spus că exagerez. Rezultatele obţinute pană în prezent şi cifrele pe care le aşteptăm în ultimele două luni ale acestui an vor împinge vanzările către 160.000 de unităţi, de patru ori mai mult faţă de anul 2011", a spus Drăgoiu, la lansarea primelor tablete E-Boda cu procesoare dual core. El a adăugat că E-Boda va avea la finele anului o cotă de 12% din piaţa locală a tabletelor, de la 8,5% în august. "Avem cinci tablete în portofoliu, mai adăugăm încă două azi şi pană la finele anului vom ajunge la 9 sau 10 modele. În acest context, dublat de «isteria» manifestată în randul clienţilor, cred că E-Boda va ajunge la o cotă de 12% din piaţa tabletelor, de la 8,5% în luna august. Practic, vom vinde 20.000 de tablete", a afirmat Drăgoiu. Întrebat dacă Rosal Import-Export va încheia anul acesta pe profit, Drăgoiu a spus că evoluţia cursului leu-dolar şi a mediului politic vor afecta în sens negativ acest indicator, care va fi sub nivelul atins anul trecut, de 586.000 lei. Pentru 2013, reprezentantul companiei a spus că se aşteaptă la dublarea vanzărilor de tablete. "Clienţii cer aceste produse, preţurile scad şi, luand în calcul evoluţiile de pe alte pieţe, mă aştept la dublarea vanzărilor de tablete în 2013. Pe langă retailerii specializaţi, mă aştept să intre puternic pe această piaţă şi Auchan, Real, Metro sau Carrefour", a spus Drăgoiu. Înfiinţată în 2003, firma Rosal Import-Export a încheiat anul trecut cu afaceri de 14,5 milioane de lei şi, potrivit lui Drăgoiu, ţinta pentru acest an un avans de 20-25% al veniturilor. Datele RECOM arată că firma este deţinută în cote egale, de cate 50%, de Alexandru Drăgoiu şi Mihai Darie.

Cum a afectat cazul Sima imaginea bursei

Cazul Sima a afectat imaginea bursei din Romania pentru că a fost mediatizat "exagerat şi greşit", nefiind explicat suficient că brokerul a realizat tranzacţiile respective pe pieţe externe, apreciază directorul general al BVB, Victor Cionga. "Cazul Sima a afectat imaginea pieţei de capital locale, dar nu din motive care ţin de funcţionarea pieţei de capital, ci din cauza faptului că a fost mediatizat într-un mod exagerat şi greşit, în sensul că nu s-a precizat de cate ori era nevoie, în limbaj foarte simplu, că domnul Sima a acţionat pe pieţe de capital străine, prin vehicule de investiţii străine şi alimentand aceste vehicule din conturile unor bănci care nu sunt în comunitatea europeană", a declarat marţi Cionga. El a spus că WBS Holding, firma cu care Sima a tranzacţionat pe pieţele externe, nu are legătură cu piaţa locală, iar WBS Romania este o casă de brokeraj supravegheată de CNVM. Cionga a amintit că CNVM derulează în prezent un control la WBS Romania, iar rezultatele vor fi publice. Cristian Sima, fost director al bursei de la Sibiu, a plecat din Romania la începutul lunii octombrie, după ce a pierdut banii mai multor clienţi. Sima a declarat la 12 octombrie, într-o emisiune TV, că se află în Reykjavik (Islanda) şi că a plecat din Romania de frică, întrucat i s-ar fi cerut să îşi cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienţilor.

Volumul împrumuturilor a săltat uşor

Soldul creditului neguvernamental a crescut în septembrie cu 1,3% faţă de luna august, la 230,783 miliarde lei, urcand atat împrumuturile în lei cat şi cele în valută, potrivit datelor anunţate marţi de Banca Naţională a Romaniei. În termeni reali, creşterea soldului creditului neguvernamental a fost de 0,1%. "Creditul în lei s-a majorat cu 1,4% (0,2% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 1,2% (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 0,5%). La 30 septembrie 2012, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 4,2% (-1,1% în termeni reali) faţă de 30 septembrie 2011, pe seama majorării cu 5% a componentei în lei (-0,3% în termeni reali) şi cu 3,8% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 0,4%)", se arată într-un comunicat al BNR. Creditul guvernamental a avansat în septembrie cu 2,3%, la 78,35 miliarde lei. Faţă de 30 septembrie 2011 valoarea este mai mare cu 20,2% (14,1% în termeni reali). Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în septembrie cu 0,3% faţă de august, la 194,23 miliarde lei.

Rocadă în topul miliardarilor din Rusia

Averea miliardarului rus Viktor Vekselberg a crescut cu 1,5 miliarde de dolari, la 18 miliarde de dolari, după ce grupul de stat Rosneft a acceptat să plătească 54,8 miliarde de dolari pentru preluarea companiei petroliere TNK-BP, la care Vekselberg deţine acţiuni prin consorţiul AAR. Vekselberg, 55 de ani, a ajuns la o avere cu peste 700 de milioane de dolari mai mare decat miliardarul Alisher Usmanov, cel mai bogat din Rusia pană la anunţarea acestei tranzacţii, potrivit Indicelui Miliardarilor, calculat de Bloomberg. "Această megatranzacţie este sfarşitul logic al istoriei de 15 ani a TNK", a declarat un purtător de cuvant al lui Vekselberg, adăugand că miliardarul se va concentra în viitor pe investiţii în tehnologie. Rosneft a anunţat, luni, că va achiziţiona participaţia de 50% deţinută de grupul britanic BP pentru 26,8 miliarde de dolari, incluzand şi acţiuni. Rosneft are şi un acord preliminar pentru preluarea, cu 28 miliarde de dolari, a restului de 50% din acţiunile TNK-BP, în prezent în proprietatea Alfa-Access- Renova (AAR), un consorţiu al miliardarilor Vekselberg, Mihail Fridman, German Khan, Alexei Kuzmicev şi Len Blavatnik. Averea lui Fridman a urcat cu 1,2 miliarde de dolari, la 15,1 miliarde, iar miliardarul este acum al cincilea cel mai bogat om din Rusia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.