Economic

MOZAIC ECONOMIC: Numărul tichetelor "Rabla" vor fi limitate la un singur voucher

Ziarul de Vrancea
19 oct 2012 1174 vizualizări
Guvernul ar putea limita numărul tichetelor acordate în schimbul casării maşinilor vechi la un singur astfel de voucher, faţă de trei tichete acordate în prezent, care să poată fi folosit numai de către proprietarul maşinii scoase din uz, nu şi de către intermediar, a declarat premierul Victor Ponta

"Programul «Rabla» este unul bun, singurul lucru pe care trebuie să-l studiem este acela că doar Romania a permis cumularea tichetelor. în Franţa, în Germania şi în alte ţări, proprietarul maşinii care se casează are un tichet pe care îl foloseşte pentru a-şi cumpăra o maşină nouă. în Romania, s-a dezvoltat în ultima perioadă un fel de piaţă neagră a tichetelor şi se cumulează, ori aici lucrurile trebuie îndreptate. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie un singur tichet, iar această facilitate să fie pentru cel care îşi casează maşina, nu pentru cel care o tranzacţionează, pentru că este un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată şi neimpozitată", a spus Ponta.

Programul guvernamental de casare a maşinilor uzate, denumit programul "Rabla", permite proprietarilor cu maşini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb trei vouchere în sumă de cate 3.800 lei. Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpărarea unei maşini noi, fie le pot vinde pe piaţa liberă.

Petrom şi Exxon preia de la Sterling un perimetru din Marea Neagră

Compania Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vanzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. Porţiunea de perimetru are o suprafaţă de 125.000 de acri (46.539 ha), sau 11% din suprafaţa totală a concesiunii Midia şi Pelican, se arată într-un comunicat al companiei canadiene. Porţiunea de perimetru vizată de tranzacţie se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom. Sterling deţine 65% din consorţiul care operează blocul 15 Midia. Partenerul Sterling în consorţiu, Petro Ventures Europe BV, cu o participaţie de 20%, ia parte de asemenea la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom. Sterling va primi de la Exxon şi OMV Petrom 29,5 milioane de dolari la finalizarea tranzacţiei, încă 29,5 milioane de dolari la îndeplinirea unor condiţii legate de o descoperire de hidrocarburi în porţiunea de perimetru tranzacţionată şi o altă sumă, de 19,5 milioane de dolari, la începerea producţiei comerciale. Finalizarea acordului depinde de aprobări din partea autorităţilor. Pe langă perimetrele din Marea Neagră, Sterling are operaţiuni în Marea Britanie, Olanda şi Franţa.

Băsescu: Am reuşit să devenim parte a Uniunii bancare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după Consiliul European, că partea romană şi-a propus să aibă acces la Uniunea bancară şi acest lucru a fost reuşit, potrivit concluziilor liderilor europeni, el menţionand şi că a fost stabilit că Zona euro va avea un buget propriu "Aici aş face, de asemenea, o precizare care este de importanţă majoră pentru noi: ceea ce ne-am propus, şi anume să avem acces la Uniunea Bancară, s-a întamplat prin concluziile de astăzi.Efortul nostru este bine reprezentat în concluziile care au rămas definitive. în interiorul Uniunii Bancare, pană la urmă problema este legată de supravegherea tuturor băncilor din zona euro, dar şi din statele non-euro care optează să facă parte din acest sistem, mai exact Mecanismul unic de Supraveghere", a spus Băsescu.

El a spus că mecanismul îţi creează drepturi, dar şi obligaţii şi în negocierile care vor avea loc pană la Consiliul European din decembrie. "Reprezentanţii noştri de la BNR şi MFP vor trebui să valorifice punctul nostru de vedere în reglementările care se construiesc şi care vor fi adoptate pană la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele şi reglementările de funcţionare a Mecanismului vor fi finalizate şi adoptate pană la 31 decembrie 2012 sau pană la 1 ianuarie 2013. Au fost utilizaţi termeni diferiţi, cert este că de la 1 ianuarie 2013 începe procesul de implementare a acestor reglementări şi ele nu vor ocoli niciun fel de bancă, nici bancă mare, nici mai mică", a spus preşedintele. El a menţionat că oricand inspectorii BCE se pot adresa direct băncilor. "Sigur, va funcţiona sistemul subsidiarităţii şi autorităţile naţionale vor prelua parte din prevederile de supraveghere pe care şi le asumă BCE. Dar oricand inspectorii BCE se pot adresa direct băncilor, sărind peste autoritatea de reglementare, care este în cazul nostru BNR. BNR este membru a Autorităţii Bancare Europene", a spus şeful statului.


Veniturile bugetare scad cu peste un miliard de lei

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate, impozit pe venit şi salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achiziţii şi subvenţii agricole. Scăderea de venituri obţinute din taxa pe valoarea adăugată, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezultă şi din alocări suplimentare, de circa un miliard lei din această sursă, către bugetele locale, conform proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din acest an. Veniturile bugetului de stat sunt astfel prognozate în scădere cu 1.095 milioane lei, prin scăderi la sume obţinute din taxa pe valoarea adăugată (un minus de 1,3 miliarde lei, din care un miliard lei vor reprezenta însă alocări suplimentare către bugetele locale pentru programul Cornul şi Laptele, învăţămantul special, drepturi salariale caştigate în instanţă, clasa pregătitoare în şcoli, asistenţii persoanelor cu handicap, furnizarea energiei termice pentru populaţie şi achitarea de arierate), sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate (un minus de 1,47 miliarde lei), la impozitul pe venit şi salarii (un minus de 103,5 milioane lei) şi la venituri din capital (un minus de 100 milioane lei). Pentru arierate, banii vor fi alocaţi autorităţilor locale în două tranşe, respectiv pană la 10 decembrie (pentru administraţii care nu pot acoperi drepturile salariale din venituri proprii) şi după această dată.


Honda a lansat noul model CR-V

Honda a lansat noul model CR-V, al patrulea al gamei de SUV-uri de oraş, la preţuri pentru piaţa romanească pornind de la 20.000 de euro, fără TVA. "CR-V este în 2013 modelul pe care ne vom concentra activitatea, deoarece segmentul SUV este singurul segment de pe piaţa auto cu o traiectorie uşor ascendentă", a declarat într-un comunicat Alexandru Guşeţoaia, directorul de vanzări al Honda Trading Romania. Noul model este disponibil în două versiuni, cu tracţiune 4x2 sau tracţiune 4x4, trei pachete de echipare şi motorizări pe benzină şi diesel.

De asemenea, Honda CR-V poate fi cumpărat în varianta cu cutie manuală, în 6 trepte, şi în cea automată, în 5 trepte. Preţul de 20.000 euro, fără TVA, este valabil pentru varianta cu tracţiune pe faţă, din aprilie 2013, potrivit Honda. Modelul CR-V, lansat în 1995, este la a patra generaţie şi a fost vandut pană în prezent în cinci milioane de unităţi.


Liderii UE promit măsuri de impulsionare a economiei

Liderii europeni s-au angajat ieri, la Bruxelles, să accelereze punerea în practică a unor măsuri de susţinere a creşterii economice şi a pieţei muncii, în faţa ravagiilor produse de austeritate, după ce cu o zi în urmă au decis să introducă în 2013 un mecanism de supraveghere bancară. La încheierea celei de-a doua zile a summit-ului european, şefii de state şi de guverne vor adopta un text care să reafirme angajamentele unui acord din iunie, care include un pact de creştere de 120 miliarde de euro, transmite AFP.

Potrivit proiectului de declaraţie obţinut de AFP, "este esenţial ca Uniunea Europeană să facă rapid eforturi maxime pentru punerea în practică a măsurilor convenite pentru relansarea creşterii, a investiţiilor şi a pieţei muncii, restabilirea încrederii şi îmbunătăţirea competitivităţii". Declaraţiile intervin pe fondul nemulţumirii sociale în creştere în faţa austerităţii impuse de mai multe ţări europene, pentru redresarea finanţelor publice afectate de criza datoriilor. Potrivit proiectului de acord, Banca Europeană de Investiţii (BEI) va efectua în următoarele săptămani o majorare de capital de 10 miliarde de euro, astfel că va ajunge la o capacitate de finanţare de 60 de miliarde de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.