Economic

MOZAIC ECONOMIC: În Elveţia, Dacia vinde mai multe maşini decat Porsche sau Seat

Ziarul de Vrancea
18 oct 2012 979 vizualizări
ota de piaţă a producătorului de autoturisme de la Piteşti este de 1,9% în Elveţia u în comparaţie, Seat are 1,8%, Mitsubishi (1,7%), Porsche (0,7%) iar Alfa Romeo (0,7%)

înmatriculările Dacia în Elveţia s-au situat la 6.205 unităţi anul trecut, iar în primle nouă luni ale acestui an au depăşit 4.000, suficient încat să asigure mărcii controlate de grupul francez Renault o cotă de piaţă de aproape 2%, potrivit cotidianului Le Temps. "Este o poveste de succes", a declarat reprezentantul Renault Elveţia, Laurent Burgat, într-o conferinţă de presă la deschiderea unui centru Renault. Cota de piaţă a Dacia în Elveţia se situează la 1,9%, faţă de 10,5% în cazul liderului Volkswagen sau 5-6% pentru Renault. Dacia depăşeşte, însă, Seat (cotă de piaţă de 1,8%), Mitsubishi (1,7%), Porsche (0,7%) sau Alfa Romeo (0,7%). "Imaginea automobilistului elveţian, amator de mulţi cilindri, a primit o lovitură. Nu că elveţienii ar renunţa la Audi, BMW, Mercedes sau Golf complet echipat. Piaţa îşi păstrează particularităţile. (...) Pare un punct cel puţin neobişnuit în care şoferii elveţieni se alătură celor europeni: goana după maşini low-cost. Inclusiv varful de lance al acestei nişe, marca Dacia", scrie Le Temps. Dacia este vandută în Elveţia din 2006. Marca pare a fi un succes surprinzător pe o piaţă destul de exigentă, dar nu este singurul caz de acest fel, afirmă şeful SwissAuto, Andreas Burgener. "Prima poveste de acest fel a fost sosirea Toyota. De asemenea, seamănă destul de mult cu ceea ce a făcut Volkswagen cu Skoda. Dacă vorbim din nou în zece ani, probabil putem spune acelaşi lucru despre maşini din China sau India", a afirmat Burgener, reprezentant al asociaţiei importatorilor auto. De-a lungul anilor, producătorul nipon a reuşit să concureze şi să depăşească modelele tradiţionale. Publicaţia se întreabă dacă Dacia ar putea eventual să aibă evoluţie similară şi să "canibalizeze" o parte a vanzărilor Renault. Grupul francez lucrează, însă, "foarte bine" pentru a se asigura că nu sunt vizaţi aceeaşi clienţi, afirmă Burgener. "Pe langă diferenţa de preţ, managementul jonglează bine introducerea de tehnologii noi la Renault şi promovarea de tehnologii consacrate la Dacia", a spus el. Un alt semn al acestui efort este noul centru Renault deschis la Marly, scrie Le Temps. Din cele 25 de modele expuse, un sfert sunt marca Dacia, însă există două intrări diferite, două expoziţii diferite, două branduri diferite. Începand cu acest an, Dacia are şi un model care se adresează familiilor, Lodgy, care este însă este puţin probabil să detroneze Duster. SUV-ul generează 44% din vanzările Dacia, scrie Le Temps.

Barroso îl trage de urechi pe Ponta pe tema fondurilor UE

Preşedintele CE i-a transmis premierului Victor Ponta că planul Guvernului de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor UE prezintă doar soluţii pe termen scurt şi nu rezolvă deficienţele structurale pe termen lung şi a condiţionat reluarea plăţilor de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude. Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactată de către comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, şi transmisă săptămana trecută premierului Victor Ponta, în numele preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, au declarat surse oficiale. Scrisoarea reprezintă un răspuns la planul Guvernului roman de a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a înmanat oficialului CE în vizita efectuată în urmă cu o lună la Bruxelles, şi a constituit baza discuţiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucureşti pe această temă. În scrisoare, în care Hahn precizează de la început că Barroso l-a rugat să răspundă în numele său legat de acest plan, se arată că Guvernul propune trei măsuri care rămane să fie discutate în interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene pe termen lung. "Scrisoarea transmisă premierului arată că «deşi implementarea acestor idei poate ajuta la creşterea gradului de absorbţie pe termen scurt, ele răman totuşi nişte măsuri punctuale care nu rezolvă deficienţele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăţi absorbţia pe termen lung» ", au citat sursele din document. Comisia Europeană aminteşte că au fost adoptate deja măsuri excepţionale, precum creşterea gradului de cofinanţare la anumite programe, dar că şi acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbţie în lipsa rezolvării deficienţelor structurale. "În cei doi ani de cand preşedintele Barroso a scris Guvernului Romaniei cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete şi de corectare substanţială a problemelor pentru a se putea creşte gradul de absorbţie a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent. Romania trebuie să facă în continuare eforturi considerabile şi extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacităţii pentru implementarea programelor. în acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administraţiei în privinţa fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea şi legalitatea cheltuielilor, astfel încat fondurile să ajute Romania, iar cetăţenii romani să poată beneficia de pe urma calităţii de membru al UE", se afirmă în documentul citat.

Fosta şefă a Fondului Proprietatea, propunere cu scandal la Nuclearelectrica

Nominalizarea Danielei Lulache pentru funcţia de director general al Nuclearelectrica este controversată şi nu respectă regulile de guvernanţă corporativă, consideră Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP). "Modalitatea prin care Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri face nominalizarea doamnei Daniela Lulache în funcţia de director general al Nuclearelectrica nu respectă regulile de guvernanţă corporativă. Conform Legii societăţilor comerciale 31/1990 şi a O.U.G. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice numirea directorilor generali este responsabilitatea Consiliului de Administraţie, iar orice interferenţă din partea acţionarului majoritar reprezinta o încălcare a legislaţiei în vigoare. Luand în considerare aceste aspecte, Fondul Proprietatea consideră controversată nominalizarea făcută de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri", afirmă managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny. Administratorul Fondului Proprietatea menţionează că directorii generali trebuie aleşi printr-un proces transparent, iar "abilităţile profesionale şi de management" să reprezinte principalul criteriu de selecţie. Fondul Proprietatea a anunţat, miercuri, că Ministerul Economiei o propune pe Daniela Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea, să preia temporar funcţia de director general al producătorului de electricitate Nuclearelectrica. Compania are un director interimar din decembrie 2011, fostul director de dezvoltare Dumitru Dina. Lulache ar urma să fie şefă la compania de stat pană cand va fi selectat un manager profesionsit. Propunerea Ministerului Economiei va fi discutată în AGA Nuclearelectrica programă pentru 26 octombrie, se arată într-un convocator publicat pe site-ul Nuclearelectrica. Lulache a fost revocată de la conducerea Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea în decembrie 2009, în locul său fiind numit Ionuţ Popescu. Ea a primit în 2009 de la FP indemnizaţii, bonusuri şi compensaţii de 1,86 milioane lei.

Voestalpine pune cruce pe investiţia de 5 miliarde de euro

Grupul austriac Voestalpine nu va mai lua în calcul Romania penru o investiţie 5 miliarde euro într-un combinat de producţie a oţelului întrucat proiectul, anunţat în 2008, a fost abandonat din cauza crizei economice. "Fabrica de oţel de cinci miliarde de euro este un proiect mort şi nu va mai avea loc niciodată în Romania", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Wolf-Dieter Hohl, membru în Consiliul de Administraţie al voestalpine Stahl Service Center. Voestalpine a anunţat în 2008 că intenţionează să investească 5 miliarde euro în regiunea Mării Negre într-un combinat de producţie a oţelului. Ţările vehiculate pentru acest proiect erau Romania, Ucraina, Bulgaria şi Turcia. Hohl a menţionat că niciuna dintre aceste ţări nu mai este vizată întrucat proiectul a fost abandonat. În Romania, voestalpine a luat în calcul localitatea Agigea pentru amplasarea unităţii de producţie şi încheiase precontracte de cumpărare pentru aproximativ 200 de hectare în apropiere de Constanţa. Voestalpine a deschis recent la Giurgiu o unitate de producţie a oţelului în urma unei investiţii de 20 milioane de euro.

Merkel vrea ca UE să poată respinge bugetul unei ţări

Cancelarul german Angela Merkel a apărat, ieri, ideea de a acorda comisarului european pentru Afaceri Economice drept de veto asupra bugetelor naţionale ale statelor membre, într-un discurs susţinut în Bundestag, relatează AFP. "Credem, şi o spun în numele Guvernului german, că am putea face un pas înainte acordand Europei un drept real de ingerinţă în bugetele naţionale", a declarat ea, susţinand ideea de a acorda drept de veto în acest domeniu comisarului european pentru Afaceri Economice. "Cand vom avea un mecanism capabil să declare nevalid un buget (...) vom fi în punctul în care vom avea, bineînţeles, nevoie de cineva în cadrul comisiei care să aibă autoritate în materie şi doar comisarul pentru Afacei Europene poate face acest lucru", a declarat ea. "Ştiu că multe state membre nu sunt încă pregătite pentru aşa ceva, din nefericire (...) dar aceasta nu schimbă cu nimic faptul că ne vom lupta pentru acest lucru", a declarat ea, starnind ropote de aplauze. Ea i-a criticat pe cei care au respins imediat această idee exprimată recent de ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble. "Sunt uimită că imediat ce cineva face o propunere pentru ameliorarea credibilităţii (Europei) se strigă: nu va merge, Germania se izolează, nu vom face acest lucru. Nu în felul acesta construim o Europă credibilă", a subliniat ea.

În patru ani au fost portate 870.000 de numere de telefon

Peste 870.000 de numere de telefon au fost portate din octombrie 2008 pană miercuri, cele mai multe, 586.252, fiind pe segmentul telefoniei mobile, potrivit datelor anunţate de autoritatea de reglementare în telecom, ANCOM. "La patru ani de la lansarea serviciului de portabilitate de către ANCOM, putem spune că cei peste 870.000 de romani care au ales să îşi schimbe furnizorul de telefonie sunt dovada clară a unei pieţe dinamice şi competitive, o piaţă care oferă libertate de alegere clienţilor", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu. De la lansarea serviciului numărul de portări a crescut constant. Astfel, în ultimele trei luni din 2008 au fost realizate 15.681 de portări, în 2009 circa 180.240 de portări, în anul 2010 s-au înregistrat alte 221.219 de numere noi portate, în creştere cu 23% faţă de 2009, trend menţinut şi în anul 2011, cand numărul portărilor a continuat să urce, la 260.256. În perioada ianuarie - octombrie a acestui an s-au realizat 195.818 de portări, estimarea ANCOM fiind că pană la sfarşitul acestui an se va depăşi numărul de portări de 2011. Din numărul total de 873.213 de portări realizate pană la 15 octombrie 2012, 586.252 sunt numere de telefonie mobilă, reprezentand 67% din total, o proporţie care s-a menţinut constantă în aceşti patru ani.

ANCOM a amendat Poşta Romană

ANCOM a sancţionat Poşta Romană şi Poşta Atlassib Curier Rapid (Sibiu), cu amenzi de 10.000 de lei fiecare, şi firmele Barsan Trans (judeţul Alba) şi Expres Line Bucureşti cu amenzi de 5.000 de lei fiecare pentru nerespectarea obligaţiei de a marca în mod corespunzător trimiterile poştale. "Constatăm că apare o nouă practică ilegală în randul furnizorilor de servicii poştale: nerespectarea obligaţiei de a marca trimiterile poştale. Acest lucru poate afecta buna funcţionare a serviciului şi, cel mai grav, nu permite destinatarului să identifice furnizorul care i-a livrat trimiterea şi să adreseze eventuale reclamaţii. în situaţia în care această practică va ajunge la cote îngrijorătoare, nu vom ezita să mărim cuantumul acestor amenzi şi, în cazurile în care gravitatea faptei o justifică, vom putea decide chiar retragerea dreptului de a furniza servicii poştale. Obiectivul urmărit de ANCOM este acela de a încuraja o concurenţă corectă pe o piaţă care urmează să fie liberalizată complet începand cu 1 ianuarie 2013", a declarat directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din ANCOM, Cristin Popa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.