Economic

MOZAIC ECONOMIC: Vacanţele la munte s-ar putea ieftini

Ziarul de Vrancea
17 oct 2012 1166 vizualizări
Hotelurile de la munte vor scădea tarifele cu pană la 5% anul viitor u în plus, preţurile pachetelor în perioada sărbătorilor de iarnă vor rămane la nivelul lui 2010

Hotelurile din staţiunile montane vor scădea tarifele cu pană la 5% începand de anul viitor, iar preţurile pachetelor în perioada sărbătorilor de iarnă vor rămane la nivelul anului trecut, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR). "Scăderea preţurilor se explică prin faptul că zona de turism montan este singura parte a turismului intern care nu a înregistrat creşteri în această vară. Au fost hotelieri care au investit în promovare şi au înregistrat creşteri, dar în general numărul de turişti din acest an nu l-a depăşit pe cel de anul trecut", a spus Răducan, prezent la Bursa de Turism Montan de la Predeal, organizată de FPTR. El a adăugat că tarifele pentru pachetele de Crăciun şi Revelion de la munte vor rămane la nivelul anului trecut. Principalul motiv al stagnării numărului de turişti în hotelurile de la munte a fost lipsa promovării interne a turismului montan. Reprezentanţii FPTR spun că statul nu a contribuit în acest an cu bani pentru promovarea turismului intern, în general, pe piaţa internă, iar turismul montan a fost neglijat în ultimii ani. "Turismul montan s-a bazat foarte mult în ultimul an pe organizarea de conferinţe şi mai puţin pe sejururi. şi restaurantele au avut în acest an încasări sub aşteptări. Pentru a atrage mai mulţi turişti, vrem să sprijinim dezvoltarea agrementului şi a cluburilor în staţiunile montane", a adăugat reprezentantul FPTR. Federaţia a anunţat în septembrie că tarifele la cazare pe litoral vor creşte anul viitor în medie cu 7%, după trei ani de stagnare şi un sezon foarte bun în acest an, hotelierii invocand scumpirea utilităţilor şi a combustibilului în 2012 şi 2013. Peste 1,5 milioane de turişti romani au mers în această vară pe litoralul romanesc, în creştere cu peste 15% faţă de anul trecut. Statistica romanească arată că anul trecut Romania a avut 7 milioane de turişti (sosiri în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) romani, şi 21,6% (1,5 milioane) turişti străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010.  Cu o rată de 14,7% a nerezidenţilor în totalul turiştilor, Romania ocupă detaşat ultimul loc în Europa. Penultima poziţie este ocupată de Germania, cu 21,3%, înaintea căreia se situează Suedia, cu 27,2%. Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc în Europa după gradul de ocupare în timpul verii şi deţine detaşat ultima poziţie în clasamentul privind ponderea străinilor în totalul turiştilor, cauzele fiind fluxul slab de turişti de afaceri, imaginea externă proastă, tarifele mari şi evaziunea.

Plata online a impozitelor este "puţin cam în aer"


Multe primării au optat pentru suprataxarea plăţilor online a taxelor şi impozitelor prin transferarea comisionul de acceptare al băncii către cetăţeni

Plata online a taxelor şi impozitelor este "puţin cam în aer" din cauza impunerii de către primării a unui comision pentru a oferi cetăţenilor această modalitate de plată, a declarat directorul genral al VISA Romania, Cătălin Creţu, la ZF Digital '12. "Avem două probleme. Prima este distribuţia credenţialelor (user şi parolă de acces) către populaţie. Dacă această distribuţie ar fi transferată băncilor, atunci lucrurile ar sta cu totul altfel, pentru ele ştiu caţi clienţi utilizează serviciile internet banking şi efectuază plăţi online cu cardul", a spus Creţu. El a adăugat că foarte multe primării au optat pentru suprataxarea plăţilor online a taxelor şi impozitelor. "Practic, primăriile au preferat să transfere acest cost, respectiv comisionul de acceptare al băncii, la cetăţeni. Edilii nu înţeleg că dacă ar da drumul la această facilitate romanii, mai ales cei din străinătate, care vin în ţară de sărbători şi nu au timp pentru aceste plăţi, vor aduce bani la buget", a spus reprezentantul VISA Romania. Creţu a menţionat că studiile arată că impunerea unui comision la plata taxelor şi impozitelor reduce semnificativ intenţia de a efectua astfel de operaţiuni. "În pofida acestor probleme, plata online a taxelor şi impozitelor a crescut de cinci ori în acest an, deci potenţial există", a spus Creţu. Denumit www.ghiseul.ro, sistemul care permite achitarea online a impozitelor şi taxelor prin intermediul cardurilor bancare, a fost lansat în martie 2011.

Samsung vrea să producă energie solară în Romania

Conglomeratul sud-coreean Samsung vrea să construiască în Romania parcuri solare pentru producţia de electricitate şi analizează posibilitatea de a investi în judeţul Giurgiu, a declarat ieri Park Robyug, ambasador pentru energie şi resurse în Ministerul coreean pentru Afaceri Externe şi Comerţ. Samsung analizează două locaţii pentru construcţia a două parcuri solare în judeţul Giurgiu, a declarat Robyug, prezent la Bucureşti la o conferinţă pe tema energiilor regenerabile. Cele două proiecte ar însuma o capacitate instalată de 45 MW. Grupul a derulat proiecte similare în Bulgaria, nu şi în Romania, pană în prezent. Samsung este cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud, cu afaceri importante în domenii precum electronice, servicii financiare, chimie sau industrie grea. Grupul, cel mai mare producător de telefoane, are de asemena operaţiuni de producţie de echipamente pentru sectorul energiei regenerabile, precum panouri solare, dar este activ şi în domeniul dezvoltării de parcuri eoliene şi solare. Altă companie coreenă, Photovoltaic New Horizon (PNH), are proiecte în producţia de energie în parcuri solare în Romania. Potrivit lui Park, PNH a început deja construcţia a trei parcuri fotovoltaice, în Alexandria şi Giurgiu, care ar urma să fie finalizate anul viitor. "Parcul fotovoltaic din Alexandria, de 60 MW, este estimat să fie finalizat în 2013. Alte două unităţi, de 3 MW şi 5 MW, sunt în construcţie în Giurgiu", a mai spus Park.

Companie romanească, suspectată în Italia de o fraudă fiscală uriaşă

O companie de asigurări romanească activă în Italia este suspectată că ar avea restanţe fiscale în valoare de 75 de milioane de euro, informează pagina online a agenţiei ANSA. Agenţii Gărzii Financiare din Veneţia au depistat o fraudă fiscală de 75 de milioane de euro la compania de asigurări City Insurance. Restanţele fiscale s-au acumulat în ultimii cinci ani, iar compania face obiectul unor anchete în oraşele Veneţia şi Cagliari pentru participarea la licitaţii ilegale în domeniul medical. În acelaşi caz este suspectat un italian din regiunea Campania care ar face parte dintre acţionarii firmei de asigurări.

Siveco vizează pe termen mediul o listare la bursă

Siveco, cel mai mare producător de software din Romania, evaluează posibilitatea unei listări la bursă, pe termen mediu, a declarat vicepreşedintele de strategie al companiei, Doina Binig, la ZF Digital' 12. "Suntem întrebaţi cu regularitate despre acest subiect. Vă pot spune că pe termen scurt - nu, pe termen mediu - este posibil să punem în practică acest demers", a spus Binig. Ea a adăugat că Siveco Romania şi-a propus să devină, în următorii cinci ani, un nume cunoscut la nivel internaţional în randul producătorilor software. "Pe soluţiile e-learning, pe care le-am implementate pe numeroase pieţe, chiar suntem şi vrem să fim un nume cunoscut şi pentru celelalte soluţii pe care le producem, cum ar fi pe sănătate sau agricultură, unde există cerere pe piaţă", a spus reprezentantul companiei. Siveco Romania a fost înfiinţată în 1992 şi se numără printre cei mai importanţi integratori de sisteme IT şi dezvoltatori de aplicaţii software de pe piaţa locală, cu peste 1.300 de angajaţi. Acţionarii Siveco Romania sunt Siveco Netherlands (Oalnda), cu 42,2% din acţiuni, PEF V Information Technolagy (Luxemburg) - 22,5%, Intel Capital (Cayman) Corporation (Insulele Cayman) - 10%, Irina Socol - 10,98%, Alexandru Rădăşanu - 7,62%, Siveco Romania - 3,75%, Florin Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% şi Aurora Crusti - 0,14%. Pentru acest an, compania şi-a propus atingerea unei cifre de afaceri de 77 milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de 2011.

Romania va putea exporta gaze începand de anul viitor

Romania va putea exporta gaze naturale începand cu anul 2013, după eliminarea restricţiilor tehnice, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu. "Pană la sfarşitul acestui an se vor încheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat miercuri Traicu. Exportul de gaze nu este posibil în prezent din cauza restricţiilor tehnice. Romania are o singură conductă de gaze cu Ungaria, prin care în acest moment poate doar importa. Alte două conectări, cu Bulgaria şi Republica Moldova, sunt în construcţie. Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizată în 2010. Romania are doi producători mari de gaze, Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care asigură două treimi din consum. Diferenţa este importată prin intermediari din Rusia. Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori în ultimii ani că intenţionează să exporte gaze.  Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre condiţiile discutate de Romania cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Piese de Apple, Nokia şi Sony, fabricate de minori de 14 ani

Grupul taiwanez Foxconn, unul dintre marii subcontractanţi ai Apple, Nokia şi Sony, a recunoscut că a angajat în uzina din China tineri în varstă de 14 ani, confirmand astfel informaţiile unei organizaţii de apărare a drepturilor muncitorilor, relatează AFP. Organizaţia China Labour Watch, cu sediul în Statele Unite, şi presa chineză au anunţat că Foxconn a angajat cateve săptămani tineri cu varste cuprinse între 14 şi 16 ani, într-o uzină din provincia Shandong (est). "Nu este doar o încălcare a dreptului muncii chinez, ci şi o încălcare a normelor Foxconn şi am luat măsuri imediate pentru a trimite aceşti stagiari la studii", a declarat grupul într-un comunicat publicat marţi seara. "Nu am găsit dovezi privind încălcări similare în alte fabrici din China dar nu vom ezita să luăm măsuri imediate dacă va fi descoperită vreo neregulă", a adăugat firma taiwaneză. Foxconn este foarte urmărită de organizaţia pentru apărarea dreptului muncii, după un val de sinucideri (cel puţin 13) în uzinele chineze în 2010, din cauza condiţiilor dure de muncă, potrivit militanţilor.

Numărul angajaţilor din Marea Britanie a atins un nivel record

Numărul persoanelor angajate din Marea Britanie a urcat la un nivel record în intervalul iunie-august, de 29,59 milioane, ca urmare a efectului organizării Jocurilor Olimpice, în timp ce şomajul a coborat la minimul ultimului an, potrivit Bloomberg. Rata şomajului a scăzut în interval iunie-august la 7,9%, de la 8,1% în perioada de trei luni încheiată în mai. Numărul persoanelor angajate a urcat cu 212.000, la 29,59 milioane, iar cel al persoanelor fără loc de muncă a scăzut cu 50.000, la 2,53 milioane. Economiştii nu au reuşit să explice evoluţia solidă a pieţei muncii într-o perioadă de contracţie a PIB. Productivitatea nu a revenit şi rămane cu aproape 4% sub maximul atins la începutul anului 2008, înainte de declanşarea crizei. Posibile explicaţii includ un avans al categoriilor de liber-profesionişti şi persoane cu locuri de muncă fără normă înteagă, dar şi presiunea pe salarii, care a ajutat companiile să-şi controleze costurile cu angajaţii. Numărul angajaţilor part-time a ajuns, de asemenea, la un nivel record, de 8,13 milioane. Peste 1,4 milioane dintre aceştia lucrează part-time pentru că nu găsesc un loc de muncă cu normă întreagă, arată statisticile britanice.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.