Economic

Afacerile recuperatorilor au intrat în declin

Ziarul de Vrancea
16 oct 2012 953 vizualizări
Piaţa colectării de creanţe s-a redus în primul semestru cu 35% pană la 615 milioane euro

Piaţa colectării de creanţe s-a redus cu 35% în prima jumătate a anului, comparativ cu perioada similară a anului 2011, la 615 milioane de euro, iar numărul cazurilor a scăzut cu 13%, la 2,46 milioane de debite, conform Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC). "În ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat în Romania şi în ultimii ani, industria colectării creanţelor a avut o evoluţie ascendentă. Astfel, în 2009 şi 2010 s-au înregistrat creşteri de piaţã semnificative în industrie, ajungandu-se pană la 76%, respectiv 54%. Însă, începand cu anul 2012 piaţa a început să arate semne de scădere, în special pe segmentele B2C (debitori persoane fizice) şi Debt Purchase (achiziţie de creanţe)", potrivit unui studiu al AMCC prezentat marţi într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte distribuţia creanţelor pe segmente de activitate, debitele persoanelor fizice reprezintă 53% din piaţă, în timp ce cele ale persoanelor juridice 9%. Achiziţiile de portofolii de debite reprezintă 38% din piaţă. În primul semestru al anului trecut, valoarea cazurilor aduse spre colectare a fost de 950 de milioane de euro, reprezentand circa 2,85 milioane de cazuri. La fel ca în anii precedenţi, cea mai mare pondere în activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, menţinandu-se la un nivel de 50-53%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creanţe neîncasate de la debitori persoane fizice.

În ceea ce priveste rata de succes a firmelor de colectare de creanţe, respectiv sumele încasate de către acestea, s-a înregistrat o creştere în prima jumătate a anului pe segmentul debitelor persoanelor fizice. "Această creştere a avut loc pe fondul stabilizării sumei medii achitate de debitori la aproximativ 111 euro, în timp ce suma medie externalizată a scăzut considerabil (valoarea medie a creanţei a fost de 152 euro, în scădere faţă de 228 euro în aceeaşi perioadă din 2011)", a declarat Georg Kovacs, preşedintele AMCC. Pe segmentul debitelor companiilor însă, ratele de succes au scăzut semnificativ, chiar dacă valoarea medie colectatã a crescut foarte mult comparativ cu aceeaşi perioadã din 2011 (460 euro, de la 298 euro în prima jumătate a anului 2011).

Astfel, pe fondul creşterii semnificative a valorii medii externalizate în primul trimestru şi în trimestrul doi 2012 (1.069 euro, faţă de 361 euro în aceeaşi perioadă din 2011), rata de succes a scăzut considerabil pe acest segment. Scăderea pieţei de colectare creanţe a avut şi va avea ca principală cauză scăderea creditării în general. Pentru restul anului estimările pentru piaţa colectării creanţelor sunt de scădere, în special pe segmentul debitorilor persoane fizice şi al achiziţiei portofoliilor de creanţe neperformante. "Pentru sfarşitul anului 2012 şi pentru anul 2013 estimăm că segmentul debitori persoane fizice va suferi o scădere de cel puţin 10-15%, însă ne aşteptăm la o uşoarã creştere pe segmentul debitori persoane juridice", a adăugat Kovacs.

Cele 11 companii membre în AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piaţă a sectorului colectării creanţelor comerciale, însumand un număr total de peste 1.600 de angajaţi. Din AMCC fac parte Coface Romania, EOS KSI, Creditreform Romania, KRUK Internaţional, Cycle European, Mellon Romania, Creditexpress Financial Services, Top Factoring, Kolcze Iliuţă şi Asociaţii, DBR Factor şi IFN Next Capital Finance.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.