Economic

Contrabanda cu ţigări a început să urce din nou

Ziarul de Vrancea
14 oct 2012 1101 vizualizări
Comerţul ilicit cu ţigarete a ajuns în septembrie la 14,2% din piaţa totală după ce în iulie era de numai 12,9%

Comerţul ilicit cu ţigarete a crescut la 14,2% din piaţă în luna septembrie, faţă de 12,9% în iulie şi 13% în ianuarie, potrivit ultimului studiu al companiei de cercetare Novel Research. "În septembrie, duty-free confirmă trendul ascendent din ultimele luni şi devine principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete, ajungand la 26,7%, comparativ cu 23,2% în iulie. Scăderea semnificativă a produselor provenite din Serbia, pană la 23,4%, faţă de 32% în luna iulie, vine pe fondul creşterii contrabandei în duty-free, ambele surse afectand în special regiunile de
Vest", a arătat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research. Răman relativ constante ponderea produselor cu timbru de Moldova (26,2% faţă de 22,4% în iulie) şi ponderea celor provenite din Ucraina (19,3% în septembrie, comparativ cu 17,7% în iulie). "Creşterea traficului ilicit pe frontierele de Nord Est şi a traficului cu produse tip duty free provenite din Grecia, via Bulgaria arată că este nevoie de intensificarea eforturilor concertate ale instituţiilor competente în combaterea contrabandei, în aceste zone vulnerabile. în acest context, este important de precizat că, în urma disponibilizărilor şi a posturilor blocate, Vama şi Poliţia de Frontieră se confruntă cu serioase deficienţe de personal operativ", a declarat într-un comunicat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications la JTI Romania, Moldova şi Bulgaria. Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs la producătorul de ţigări BAT Romania crede că chiar şi în condiţiile creşterii contrabandei cu ţigarete în septembrie cu 1,3 puncte procentuale, media lunară a pieţei negre în acest an se situează la circa 13,4%, încadrandu-se în nivelul relativ constant înregistrat începand din ianuarie 2012. "Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont că în urmă cu un an, în luna septembrie, comerţul ilicit cu ţigarete se situa la 11,8%", a mai spus Popa. Sorana Mantho, director Corporate Affairs la Philip Morris Romania ţi Bulgaria afirmă că, potrivit unui studiu realizat de KPMG anual, în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în Romania, comerţul ilicit cu ţigarete se situa, în 2011, la 10,4% din piaţa totală.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.