Economic

MOZAIC ECONOMIC: Romania a avut în august a treia mare scădere a producţiei din UE

Ziarul de Vrancea
12 oct 2012 1095 vizualizări
Romania a avut în august a treia mare scădere lunară a producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 1,1%, în timp ce la nivel comunitar s-a înregistrat un avans de 0,3%, iar în zona euro o creştere de 0,6%, evoluţie mai bună decat cea anticipată de analişti

Cehia (-2,9%) şi Danemarca (-2,8%) au avut cele mai mari scăderi faţă de iulie, urmate de Romania şi Finlanda (ambele cu -1,1%), potrivit Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Cele mai mari creşteri au fost raportate de Portugalia (6,8%), Lituania (4,6%), Slovenia (4%) şi Grecia (2,5%). Analiştii consultaţi de Bloomberg estimau o scădere lunară de 0,4% în zona euro. În randul celor 27 de membri UE, producţia industrială a crescut în august în 13 state, a scăzut în 8 şi a rămas stabilă în Irlanda. Cinci ţări nu au raportat date. Raportat la august anul trecut, Romania a avut un declin al producţiei industriale de 1,7%. Italia (-5,2%) a raportat cea mai puternică contracţie, urmată de Spania (-3,2%) şi Cehia (-3,1%). Cele mai mari creşteri din UE au avut loc în Slovacia (17%), Lituania (11,1%) şi Letonia (8,1%). La nivelul UE, producţia industrială a coborat anual cu 1,8%, iar în zona euro cu 2,9%. Dintre statele care au raportat date către Eurostat, producţia industrială a scăzut în 11 şi a urcat în alte 11.

Evidenţa electronică a turiştilor va fi introdusă din ianuarie

Punerea în funcţiune a Sistemului Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET) a fost amanată pană în luna ianuarie, a anunţat, vineri, la Suceava, secretarul de stat în MDRT Cristian Bărhălescu, care a precizat că sistemul este în testările patronatelor din turism. Bărhălescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că SIET a fost amanat pană în luna ianuarie, după discuţii cu patronatele, precizand că sistemul este în testări făcute de patronate. El a precizat că acest sistem urmează să fie îmbunătăţit şi va fi transparent, urmand a fi folosit exclusiv în scopuri statistice. Secretarul de stat în MDRT a explicat că este nevoie de cifre clare privind turiştii care vin într-o zonă pentru că, în baza acestor statistici, se vor putea aloca fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii sau pentru proiecte cu finanţare europeană. Bărhălescu a mai spus că patronatele din turism nu au avut o problemă cu faptul că SIET va funcţiona prin STS ci mai mult că vor fi nevoiţi să angajeze personal suplimentar pentru acest sistem.

El a arătat că se lucrează la o interfaţă pentru ca cei care au sisteme electronice să facă transpunerea automată a datelor în sistemul de evidenţă a turiştilor. Totodată, Bărhălescu a menţionat că după punerea în funcţiune SIET va fi obligatoriu pentru unităţile de cazare clasificate. El a recunoscut că există probabilitatea ca agenţii economici din turism să nu declare toţi turiştii care se cazează, dar crede că va exista şi o presiune a autorităţilor locale pentru ca aceştia să declare numărul real de turişti pentru că astfel vor beneficia de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii. Bărhălescu a mai declarat că se lucrează în continuare la proiectul noii legi a turismului care ar urma să fie prezentat pentru consultarea publică peste patru săptămani, după ce va fi obţinut şi un aviz din partea Organizaţiei Mondiale a Turismului.


Samsung a lansat o variantă mini a Galaxy S III

Grupul sud-coreean Samsung a lansat ieri la nivel global smartphone-ul Galaxy S III Mini, o versiune mai mică a Galaxy S III, introdus pe piaţă în mai, însă modelul mai compact dispune şi de specificaţii tehnice mai slabe, potrivit Wall Street Journal. "Dacă speraţi la cel mai bun telefon Android al Samsung, pregătiţi-vă să fiţi dezamăgiţi. Galaxy S III Mini este într-adevăr mai compact faţă de Galaxy S III, avand în vedere ecranul touchscreen HD de 4 inci, faţă de 4,8 inci la Galaxy S III, dar şi specificaţiile au fost reduse", scrie cotidianul american. Ecranul (Super AMOLED WVGA) are o rezoluţie de 800 x 600 pixeli, faţă de 1.280 x 720 în cazul predecesorului mai mare. Camera principală de 8 megapixeli a S III a fost înlocuită cu una de 5 megapixeli, iar cea frontală cu una VGA. Dimensiunile telefonului sunt 121,55 mm, 63 mm, 9,85 mm, iar greutatea de 111,5 grame. Procesorul dual-core de 1,5 GHz al SIII a fost, de asemenea schimbat cu unul mai slab, dual-core de 1 GHz.

Un avantaj al Mini faţă de SIII este că acesta este livrat cu ultimul sistem de operare Android, 4.1 Jelly Bean. Smartphone-ul va oferi şi aplicaţia de asistent personal Voice, dar şi funcţia NFC SBeam, folosită pentru transferul de fişiere între telefoanele din seria Galaxy S III şi dispozitive Galaxy Note II. În privinţa conectivităţii, S III Mini nu are suport LTE, în linie cu strategia de a viza reţelele 3G mai răspandite la nivel global. Potrivit Samsung, noul model vizează publicul care vrea un telefon mai "practic". Grupul a anunţat că Mini va fi introdus în Europa mai tarziu pe parcursul acestui an. Magazinul online din Germania al grupului afişează preţuri de 399 euro pentru S III Mini, faţă de 550 euro pentru cel mai ieftin S III. Alte specificaţii includ Bluetooth 4.0, memorie de 8GB sau 16GB cu posibilitatea de a fi crescută pană la 32GB. Bateria de 1.500mAh este mai mică, astfel că un utilizator ar trebui să se aştepte să încarce telefonul zilnic, potrivit portalului CNET.


Londra este pe locul al doilea în topul centrelor financiare

Londra a urcat de pe locul al şaselea pe cel de-al doilea într-un top al centrelor financiare realizat de PricewaterhouseCoopers, în care New York-ul ocupă prima poziţie, relatează Bloomberg. Ascensiunea Londrei a avut loc după ce firma de consultanţă a luat în considerare conexiunile internaţionale ale capitalei britanice. "Influenţa economică a Londrei, uşurinţa de a face afaceri, inovaţiile şi atractivitatea de a fi o poartă internaţională de acces compensează evoluţia nesatisfăcătoare a economiei şi pierderile de locuri de muncă din sectorul financiar", se arată într-un raport al PwC, care analizează performanţele sociale şi economice a 27 de mari oraşe la nivel mondial. New York-ul s-a menţinut pe primul loc, iar Toronto şi Parisul se află pe poziţiile trei şi patru. Singapore, pe locul şapte, este oraşul asiatic cel mai bine plasat în clasament, urmat de Hong Kong. "Dacă vrem ca Londra să continue să fie un oraş cu performanţe ridicate, trebuie să analizăm dacă ne pregătim corespunzător pentru provocările care ne aşteaptă, să planificăm îmbunătăţirea majoră a infrastructurii şi a conectivităţii", a declarat David Snell, partener la PwC în Londra.


Plan de investiţii de 40 miliarde euro în Polonia

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a prezentat, ieri, în Parlament un program de investiţii de peste 40 de miliarde de euro pentru susţinerea creşterii economice şi a pieţei muncii, cerand un vot de încredere pentru guvernul aflat în pierdere de popularitate, relatează AFP. "Prioritatea noastră este menţinerea cu orice preţ a creşterii economice, chiar şi lentă, pentru a proteja locurile de muncă", a afirmat Tusk, a cărui prestaţie în fruntea guvernului este dezaprobată de 44% dintre polonezi, faţă de 26% care îl susţin, potrivit unui sondaj publicat ieri. Rata şomajului a atins în septembrie 12,5% din populaţia activă, respectiv 2 milioane de persoane nu au loc de muncă, dintr-un total de 38 de milioane de locuitori. Tusk a anunţat în principal investiţii de 60 de miliarde de zloţi (15 miliarde euro) în dezvoltarea sectorului energetic pană în 2020, cu construcţia unor noi centrale, a unui terminal de gaze şi a unor nou gazoducte. El a promis înfiinţarea unui fond special de investiţii de 10 miliarde de euro, gestionat de banca de sta BGK şi destinat stimulării pieţei muncii pană în 2015.


Cea mai mare bancă din SUA a raportat un profit peste aşteptări

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din Statele Unite după active, a raportat, vineri, un profit de 5,7 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea, mai mare decat anticipau analiştii, susţinut de caştigurile din operaţiuni ipotecare şi de trading, potrivit Bloomberg. Profitul net a urcat cu 34%, de la 4,26 miliarde de dolari în trimestrul al treilea al anului trecut la 5,71 miliarde de dolari. Caştigul pe titlu a fost de 1,4 dolari, în timp ce analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau un caştig de 1,2 dolari. O investiţie greşită în instrumente financiare derivate a costat JPMorgan 5,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului şi a declanşat investigaţii ale autorităţilor din SUA şi alte ţări. Directorul general, Jamie Dimon, a reuşit să recaştige încrederea investitorilor, beneficiind şi de programe guvernamentale care au crescut cererea pentru credite ipotecare. Valoarea creditelor ipotecare pe piaţa americană a crescut cu circa 33% în trimestrul al treilea, la 412 miliarde de dolari, în urma stimulentelor pentru refinanţare, estimează o asociaţie a bancherilor activi pe acest segment.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.