Economic

Directorul de la Bursă dispărut fără urmă rupe tăcerea

Ziarul de Vrancea
12 oct 2012 829 vizualizări
Cristian Sima, ce nu mai poate fi contactat din 1 octombrie de către clienţii cărora le administrează banii, a trimis ieri trei scrisori. Ele nu sunt transmise de la o adresă de mail cunoscută, dar oferă foarte multe detalii foarte familiale lui

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, a transmis, ieri, trei scrisori prin care încearcă să elucideze o parte din misterul dispariţiei sale bruşte. La începutul acestei săptămani în media centrală au început să circule zvonuri cu privire la presupusa sa fugă şi la faptul că persoanele care au plasat bani în firmele sale de intermedieri bursiere, respectiv WBS Romania şi WBS Holding şi-au pierdut investiţiile. El vorbeşte în epistole despre clienţii săi despre oamenii politici întalniţi şi oferă cateva detalii despre sumele pierdute. "Nu vreau să mă scuz că am pierdut banii, nu caut să-mi spăl imaginea care va fi terfelită şi, dacă maine aş veni cu 4 milioane cash, nici nu vreau să spun «aţi semnat, v-aşi asumat riscul, am pierdut asta e, deşi asta ar fi calea cea mai uşoară şi comodă pentru mine (...) Povestea e lungă şi fără amănunte, va fi cioparţită, deja şi ceea ce am spus pană acum va fi aruncat în derizoriu”, arată brokerul. În ultima scrisoare el spune că sumele plasate de clienţii săi nu depăşeau suma de 10 milioane de dolari, iar sumele efectiv pierdute însumează 2 milioane de euro şi 2 milioane de dolari.

Sima spune că jumătate din aceşti bani pot fi recuperaţi din vanzarea bunurilor imobiliare. El dă şi exemplul sediului WBS Holding care afirmă el nu este că nu este grevat de nici o obligaţie. "Acum, uitaţi-vă la birourile WBS în care filmaţi zilnic. Ele aparţin RPH SRL unde acţionar majoritar sunt eu cu nume şi prenume.Nu sunt ipotecate şi nu există credite la bănci. Jumătate din bani s-ar recupera de aici, nu mă dau înapoi să recuperez banii clienţilor, am lista lor şi toate transferurile, dar înainte aştept plangerile penale şi sumele revendicate”, scrie Sima. Fostul director al Bursei din Sibiu vorbeşte în scrisorile sale şi de clienţii săi. În cazul unora dă şi cateva exemple de sume pe care clienţii le-au investit. Printre clienţi s-au numărat fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu, cunoscutul cantăreţ Tudor Chirilă şi creatoare de modă din Iaşi, Irina Schrotter. “Apropos de numele vehiculate la televizor, Daniel Dăianu avea 200.000 şi Irina Schrotter 100.000. Nu există zeci de milioane de euro şi nici măcar 10 milioane de euro. E drept, în marjă am rulat şi un miliard de dolari pe lună, dar Goldman Sachs iţi permite marje de 0.25% la monezi şi futures pe indici şi de 5% pe acţiuni, adică uneori rişti de 400 de ori suma investită", afirmă Sima.

El mai povesteşte că în momentul în care a fost atacat de SIF-uri (societăţi de investiţii financiare) i-a cerut ajutorul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. Acesta din urmă i-a intermediat o întalnire cu deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, care a promis că îl va ajuta. În acest sens el a vorbit cu şefii SIF-urilor şi le-a făcut unele oferte. Ulterior însă, povesteşte Sima, atacurilor societăţilor de investiţii financiare s-au intesificat şi i-a cerut din nou ajutorul lui Hrebenciuc, care a reuşit să blocheze organizarea unei Adunări Generale a Acţionarilor de la bursa din Sibiu prin care Sima urma să fie schimbat din funcţie. Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, care nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, susţine într-o scrisoare trimisă joi noaptea către Hotnews că mai are 2.500 de franci şi trei cărţi de credit blocate, iar avionul care traversează Atlanticul îi creează o ciudată senzaţie de pace. "Am 2.500 de franci, trei cărţi de credit care sunt blocate din lipsă de fonduri şi un cont în bursa la GS de 10.000 de euro, cu care trebuie să caştig ca să reusesc să supravieţuiesc două luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienţilor, deşi au semnat că îşi asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil şi de caştigurile de pană acum? Am fost mereu un luptător şi cred şi acum că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil să-mi continuu ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le caştiga încrederea şi respectul", a mai spus Sima.

În scrisorile sale mai aminteşte faptul că a fost contactat de către Cosmin Guşă, în 2009, cand era şeful de campanie a lui Mircea Geoană. El spune că acesta i-a cerut ajutorul pentru o apropiere faţă de site-ul de ştiri Hotnews, unde era acţionar cu 10%. Sima spune că i-a explicat lui Geoană că nu îi place Mircea Geoană odată şi nu poate face nimic chiar dacă ar vrea fiindcă este un acţionar financiar, care nu are şi implicare editorială. De asemenea i-a oferit un contract şi jurnalistului Robert Turcescu, dar acesta nu a mai plasat bani în firmele sale fiindcă şi-a cumpărat o maşină.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.