Economic

Creditul electoral; Finanţele vor împrumuta un miliard de euro înainte de alegeri

Ziarul de Vrancea
7 oct 2012 896 vizualizări
BCR se aşteaptă ca MFP să apeleze din nou la finanţare internaţională înainte de campania electorală

Analiştii BCR se aşteaptă ca Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să apeleze la finanţare internaţională înainte de campania electorală care va debuta la începutul lunii noiembrie, printr-o emisiune de obligaţiuni de 1 miliard de euro euro. "Cotaţia CDS la cinci ani a scăzut semnificativ în ultima perioadă (279 puncte), iar acest fapt ar putea determina MFP să recurgă la o finanţare de pe piaţa internaţională pentru a-şi mări rezerva de lichiditate, conform cerinţei FMI. Se pare că rezerva de lichiditate trebuie să acopere patru luni de plată a datoriei sau circa 1-1,4 miliarde euro lunar. Avand în vedere anul electoral, cand depăşirile la cheltuieli nu mai reprezintă o surpriză, MFP ar putea accesa finanţarea internaţională cat de curand, sau oricum înainte de campania electorală care va începe la începutul lunii noiembrie", se arată într-un raport BCR. Astfel, analiştii băncii estimează că administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligaţiuni în valoare de 1 miliard euro. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 44,64 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA. Analiştii BCR estimează randamente de 6,8% (piaţa secundară) la obligaţiunile pe cinci ani pentru luna decembrie şi un curs de 4,55 lei/euro. Recent, economiştii UniCredit au arătat că Finanţele ar putea accesa din nou pieţele externe pană la sfarşitul acestui an, vizand cel mai probabil finanţarea cu încă 750 milioane euro, pentru a evita "o consumare mai rapidă a rezervelor", situate în prezent la 3,2 miliarde euro. Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului pană în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil. Acest trend s-a oprit însă în luna mai, cand BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobandă din cauza schimbărilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.