Economic

Directorul OMV Petrom: Extractia de gaze in Marea Neagra ar putea incepe spre sfarsitul deceniului. Exploatarea ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale

Ziarul de Vrancea
7 oct 2012 806 vizualizări
Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.


"Aceasta descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Gheorghe, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca in prezent sunt evaluate datele si ar mai trebui si alte sonde.

"Apoi va trebui sa mai facem alte date seismice ca sa vedem pe intreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmand ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu sa luam decizia, daca sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investitia propriu-zisa", a afirmat Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom (SNP), in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva "gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala".

Gheorghe a adaugat ca daca zacamantul de gaze descoperit de OMV Petrom in Marea Neagra se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat, Romania ar putea deveni independenta din perspectiva necesarului de gaze naturale, inlocuind "importurile de la rusi".

"In urmatorii ani peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni si in Romania din hidrocarburi, petrol si gaze. Al doilea, avand in vedere situatia la gaz, pentru ca vorbim acum de piata de gaz, 70% din necesarul romanesc este productie locala si 30% este importata. Daca se dovedeste ca aceasta exploatare este comerciala si de succes, atunci avem sansele sa fim independenti energetic, din punctl de vedere al necesarului de gaze in Romania", a continuat Ghorghe.

Potrivit directorului general al OMV Petrom, pentru a extrage "prima molecula de gaz" in Romania sunt necesare investitii de miliarde de euro, efort investitional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat si generaza locuri de munca.

Unul dintre efectele exploatarii rezervelor de gaze din Marea Neagra va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din Romania, potrivit lui Gheorghe.

Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom, care cumulat produc anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze.

Cele doua companii asigura doua treimi din necesar, diferenta fiind importata din Federatia Rusa.

www.hotnews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.