Economic

Iată de ce programul de reabilitare a clădirilor nu funcţionează

Ziarul de Vrancea
30 sep 2012 988 vizualizări
Principalele piedici ale programului sunt: birocraţia, lipsa unui control al costurilor din partea beneficiarilor, folosirea unor materiale ieftine sau neconforme

 

Programul naţional de reabilitare termică se loveşte de mai multe probleme, precum birocraţia, lipsa unui control al costurilor din partea beneficiarilor, folosirea unor materiale ieftine sau neconforme, consideră participanţii la o conferinţă pe tema construcţiilor organizată de Ziarul Financiar. "Eu personal am văzut o problemă în acel program, cu birocraţia. (...) şi mai este ceva care descurajează extraordinar de mult aceste proiecte: faptul că dacă o persoană vrea să-şi reabiliteze apartamentul de la etajul 5 dintr-un bloc de zece etaje, face treaba asta fără proiect, fără autorizaţie, şi nu se întamplă nimic. Nu este sancţionat, nu este nimeni care să-l oprească", a declarat Alin Bărbuţ, director regional de vanzări al producătorului de materiale de construcţii AdePlast. El a afirmat că o altă problemă este legată de costul reabilitării, în creştere, asupra căruia locatarii nu au un control efectiv. Pe de altă parte, în multe cazuri sunt folosite materiale ieftine sau neconforme, care afectează calitatea termoizolaţiilor. "În ultima perioadă am observat o stagnare a reabilitărilor la nivel naţional. Tot mai mulţi oameni îşi reabilitează pe cont propriu, inclusiv asociaţiile de locatari", a adăugat Bărbuţ. Ion Dogeanu, director executiv al agenţiei locale pentru energie la Primăria Sector 1 din Bucureşti, spune că programul nu funcţionează. "Programul naţional nu funcţionează şi n-a funcţionat de cand a fost legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de cinci ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică şi nu s-a întamplat chiar nimic în Romania, dacă cele zece blocuri care s-au făcut din 2004 pană în 2008 înseamnă ceva. După prima modificare (...) programul s-a deblocat şi s-a blocat din nou în momentul în care Guvernul trebuia să deconteze partea care îi revenea", a declarat Dogeanu. Mihnea Şerbănescu, director general al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, a adus în discuţie implicaţiile de ordin estetic ale programului. "Reabilitarea termică ar fi trebuit să aibă două scopuri principale. Unul este evident cel al eficienţei energetice, dar nu se vorbeşte deloc despre aspect. Eu am văzut în reabilitarea termică o şansă pentru ca oraşele să arate mai bine, chestiune care zic că ne-ar schimba viaţa tuturor", a spus el. Prezent la eveniment, Cristian Stamatiade, directorul direcţiei tehnice în costrucţii din cadrul Ministerului Dezvoltării, a afirmat că abaterile de la lege se regăsesc în toate domeniile, trebuie sanctionate, dar nu este vorba despre o situaţie generalizată.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.