Economic

E cam mult! Fiscul ia cate 1 ban din fiecare kilogram de struguri

Silvia Vrînceanu
20 sep 2012 9476 vizualizări
Atat trebuie să cotizeze podgorenii pentru strugurii vanduţi în această toamnă centrelor de achiziţii, potrivit unor modificări aduse Codului Fiscal.Măsura de a reţine, pe langă impozit pe profit, şi contribuţia la Sănătate de 5,5 % din valoarea brută a produselor livrate a fost introdusă la sfarşitul anului trecut, dar are aplicabilitate de la 1 iulie 2012.„Ar trebui abrogat acest articol din Codul Fiscal şi să contribuim la Sănătate doar pentru diferenţa de profit. Nici o lege din lume nu poate impune să iei taxe şi pe cheltuielile făcute”, spun podgorenii.Deputaţii USL, contactaţi de ziarul nostru, recunosc hiba din lege şi promit să-i ajute pe podgoreni, dar să vedem dacă se vor ţine şi de cuvant

Ministerul Finanţelor Publice încearcă de caţiva ani să fiscalizeze agricultura, un sector al economiei care ridică PIB-ul ţării cu cateva procente atunci cand sunt condiţii naturale prielnice. Podgorenii vranceni sunt mai mult decat nemulţumiţi întrucat Fiscul îi obligă, din acest an, să achite 7,5 % din producţia de struguri impozit către stat, respectiv un impozit de 2% asupra valorii produselor livrate şi 5,5 % contribuţia la Sănătate. Modificarea adusă Codului Fiscal anul trecut, de către Guvernul Boc, a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012, iar de luna aceasta îi afectează în mod direct pe producătorii de struguri. Potrivit unui răspuns solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, persoanele fizice care obţin venituri în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din activităţile agricole, datorează contribuţii sociale de sănătate pentru veniturile realizate din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, procesare industrială sau pentru utilizare ca atare. Podgorenii spun însă că nu este normal să fie taxaţi pentru toată cantitatea vandută, întrucat o parte din caştigurile obţinute sunt de fapt cheltuieli făcute cu producţie, bani pentru care s-a plătit TVA sau alte impozite şi taxe. Primele contribuţii ar trebui virate statului la sfarşitul acestei luni.


„Cota de 5,5 % ar trebui aplicată doar la profitul obţinut”


Dacă viticultorii nu contestă impozitul pe venit de 2%, avand în vedere că firmele plătesc impozit pe profit, care se aplică la întreg venitul, în cazul contribuţiei la Sănătate au mai multe obiecţiuni şi cer modificarea legii. „Contribuţia de 5,5% la sănătate nu poate fi aplicată la total venit pentru că atunci devine tot un impozit pe venit direct. Impozitul ar trebui aplicat doar la profitul obţinut, nu şi asupra costurilor. Dacă s-a vandut cu 1,3 lei un kilogram de struguri, 7,5% înseamnă 0,097 lei, ceea ce este aberant de mult. Nu poti să-mi aplici acest impozit şi pe costuri. De exemplu, ca să lucrezi un hectar de viţă de vie te costă 7.000 de lei şi poţi să ai venituri totale de 9.000 de lei. Cota de 5,5 % ar trebui aplicată doar la profitul din activitatea viticolă care de regulă nu depăşeşte 20-25%. Ar trebui să se deducă din costurile respective şi să aplice taxa doar pe diferenţa de profit”, se arată într-un protest al fermierilor din viticultură adus în atenţia redacţiei noastre. Aceştia cer autorităţilor modificarea acestui articol din Codul Fiscal. Practic, spun podgorenii, statul nu face decat să le ia profitul, care şi aşa este mic din cauza secetei şi a preţurilor mici oferite de procesatori. În plus, măsura îi determină pe mulţi să-şi vandă producţia „la negru”, iar sumele obţinute să nu mai fie fiscalizate. Cum recolta este mică, unii colectori de struguri se oferă să plătească ei taxa de 5,5 % pentru sănătate, aşa încat ţăranii să nu vandă către samsari. „Ar trebui abrogat acest articol din Codul Fiscal şi să contribuim la Sănătate doar pentru diferenţa de profit. Nici o lege din lume nu poate impune să-mi iei taxe şi pe cheltuielile făcute: motorină, îngrăşăminte, forţă de muncă şi alte materiale. La noi în judeţ sunt afectaţi în special viticultorii, dar legea se aplică tuturor producătorilor agricoli care-şi vand recolta. E normal să plătească şi agricultorii impozit, dar nu şi pe cheltuială”, se arată în acelaşi protest.


Podgorenii plătesc taxă pe venit şi contribuţie la sănătate


Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Ion Ghionea, spune că nu face decat să aplice legea şi că, în calitate de funcţionar public, nu poate comenta deciziile statului. Oficialul ne-a precizat că modificarea adusă Codului Fiscal stabileşte că în cazul contribuabililor care îşi valorifică producţia agricolă de la unităţi comerciale impozitul este de 2% din valoarea produselor, adică din venitul brut obţinut. Procentul nu ar fi foarte mare, însă la acesta se adaugă încă 5,5% din venitul brut care este destinat bugetului de asigurări sociale de sănătate. “Impozitul se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut. (...) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor (unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială şi alte unităţi), prin aplicarea cotei de 5,5% asupra venitului brut stabilit prin contractul încheiat între părţi”, se arată într-un răspuns al Direcţiei de Finanţe pe tema impozitării agricultorilor. În categoria celor care trebuie să plătească impozitul de 2% şi contribuţia la sănătate de 5,5% intră şi producătorii de struguri care îşi vand recolta la combinatele de vinificaţie. Cele două obligaţii fiscale se declară pană pe data de 25 inclusiv a lunii care urmează lunii sau trimestrului în care a fost plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de societatea respectivă.


Asiguraţi de două ori la sănătate


Un amănunt foarte important este acela că de la începutul acestei luni s-a abrogat prevederea potrivit căreia pentru persoanele fizice care realizează astfel de venituri sub nivelul salariului de bază minim pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurare sociale de sănătate reprezentă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară. “Odată cu intrarea în vigoare a OG nr.15/2012 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, plătitorii de venit vor calcula contribuţia de asigurări sociale de sănătate prin aplicarea cotei de 5,5% asupra venitului brut, urmand ca încadrarea în plafonul prevăzut mai sus să se facă de organul fiscal competent, anual, după depunerea declaraţiei informative de către plătitorii de venit”, precizează Fiscul. Vestea bună este că, odată cu plata cotei de 5,5% la sănătate, agricultorii vor putea beneficia de asistenţă medicală gratuită, după cum ne-a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). “Avand în vedere că persoanele cu venituri din agricultură şi cu precădere viticultorii care în această perioadă îşi vand producţia, şi ANAF care a preluat de la 1 iulie situaţia contribuţiei la sănătate de la CAS Vrancea, şi faptul că autorităţile au decis să evidenţieze şi aceste venituri, persoanele respective sunt considerate asigurate”, a menţionat Mihai Copaci. Totuşi, ţinand cont că unii proprietari sunt şi salariaţi sau pensionari, aceştia plătesc de două ori contribuţia la sănătate.


Deputatul Nica recunoaşte: “Măsura nu stimulează cu nimic ţărănimea”


Deputaţii USL de Vrancea admit că legea este nedreaptă şi nu încurajează agricultorii, însă dau vina pe fostul Guvern. “La prima citire măsura este neconstituţională şi nu stimulează cu nimic ţărănimea şi micul producător. Voi studia problema şi chiar am nevoie de ajutorul podgorenilor, să facem o întalnire, să putem prelua această problemă şi să o atacăm frontal, cu sprijinul colegilor parlamentari şi a Consiliului Judeţean. Era la un moment dat măsura ca produsul primar al agriculturii să nu fie impozitat. Noi nu ajutăm cu nimic oamenii, ce facem îi omoram? E o măsură nerealistă, antipopulară luată de Guvernul Boc”, ne-a declarat deputatul PSD Ciprian Nica. Acesta admite că cheltuielile din agricultură au crescut foarte mult la hectar, iar peste scumpiri seceta a adus şi necazuri fermierilor. “Dacă anul 2011 a fost un an de execepţie, iată că anul acesta a fost foarte dificil, iar cheltuielile au crescut foarte mult”, a adăugat deputatul. La randul său, deputatul liberal Nini Săpunaru spune că sunt mai multe probleme nerezolvate care-i privesc pe podgoreni, însă pentru cele de natură fiscală dă vina pe cei din Ministerul Finanaţelor, rămaşi de pe vremea fostei guvernări şi care ar fi rezistenţi la schimbare. “Sunt o groază de lucruri vizavi de podgoreni care nu sunt în regulă şi va trebui să le luăm pe rand. O să încercăm să găsim o soluţie şi cu contribuţia la Sănătate, împreună cu cei din Ministerul Finanţelor. Problema mare este că agricultorii nu ţin contabilitate pentru a-şi dovedi cheltuielile”, ne-a declarat şi deputatul Săpunaru. Liberalul spune că şi proiectul său ce viza finanţarea cu 80% a unor centre de vinificaţie şi îmbuteliere pentru cei care se asociază în grupuri de producători a rămas în stand-by, pe motiv că schema de finanţare ar intra în categoria ajutoarelor de stat, interzise de UE. Totuşi, deputatul spune că nu a renunţat la proiectul care încurajează comansarea suprafeţelor viti-vinicole.


Ţărani cu contabili


La randul său, prefectul Cătălin Kanty Popescu ne-a declarat că va cere un punct de vedere de la Direcţia de Finanţe în legătură cu problema semnalată de podgoreni, astfel încat se încerce pe cat posibil rezolvarea hibelor din sistemul fiscal. “Problema mare este că agricultorii nu-şi identifică cheltuiala. Se duc la magazine şi cumpără substanţe pentru stropit şi tot ce le trebuie pentru a lucra pămantul cu banul jos şi nu păstrează chitanţele care să demonstreze cheltuielile. Iar la noi nu este ca în alte ţări, să-ţi recuperezi din taxe la sfarşitul anului. Şi uite aşa toată suma obţinută de un podgorean, de exemplu, este considerată profit de către Fisc. O să le solicit o poziţie celor de la Finanţe şi o să vedem ce este de făcut pentru a amenda această prevedere”, ne-a declarat şi prefectul judeţului Vrancea. Ziarul nostru va urmări în continuare modul în care se implică parlamentarii în rezolvarea acestei probleme. (Silvia VRÎNCEANU)
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2272 zile, 14 ore, 45 minute, 51 secunde
Securisto-comunistii aflati la conducere de peste 20 de ani ne-au indobitocit in asa hal incat am ajuns sa ne luptam pentru lucruri absurde cu entitati absurde. Asigurarea de sanatate in toata lumea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.