Economic

Ponta nu vrea ca evazioniştii să fie paraţi de vecini

Ziarul de Vrancea
17 sep 2012 672 vizualizări
Prim ministrul crede că ideea Ministerului de Finanţe de a strange informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea

Premierul Victor Ponta crede că ideea Ministerului Finanţelor de a strange informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea şi nu va funcţiona la fel de bine cum se întamplă în străinătate.. "Ideea cu paratul funcţionează în alte ţări. Nu ştiu dacă funcţionează la noi pentru că acolo funcţionează pe un spirit civic. La noi s-ar putea să funcţioneze pe spiritul delaţiunii", a menţionat premierul. Ponta a precizat şi că i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, să prezinte mai întai Guvernului astfel de idei şi abia apoi să le facă publice prin intermediul presei. "L-am rugat pe domnul Voinea întai să ne prezinte nouă ideile şi după aceea să le prezinte în presă", a declarat prim-ministrul. Romanii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întamplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia. "În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi", a declarat Voinea. Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se tramite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea. Secretarul de stat va pleca peste două săptămani în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plăţii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii. "Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe cand Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în Romania", a mai spus Voinea. Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot caştiga o recompensă de pană la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.