Economic

MOZAIC ECONOMIC: Un Mercedes din 1928, vandut cu 4,5 milioane dolari

Ziarul de Vrancea
16 sep 2012 787 vizualizări
Maşina are numai 8.375 mile la bord şi nu este restaurată

Un Mercedes clasa S din 1928, nerestaurat, care a fost ţinut într-un garaj timp de 84 de ani de o familie engleză, a fost vandut la o licitaţie din Marea Britanie pentru o sumă peste aşteptări de 4,5 milioane de dolari, relatează Bloomberg. Colecţionarii bogaţi participanţi la licitaţia organizată în Sussex de casa Bonhams au mai concurat pentru automobile clasice fabricate de producători precum Lagonda, Maserati şi Alfa Romeo. Mercedesul S, cu patru locuri, s-a aflat în proprietatea aceleiaşi familii din Anglia de cand a fost cumpărat, în 1928, şi a fost evaluat pană la două milioane de lire sterline. Automobilul a fost păstrat de la livrare într-un garaj special construit şi are doar 8.375 de mile la bord. Preţul de adjudecare a fost de 2,8 milioane de lire sterline inclusiv taxele, iar oferta a venit din partea unui cumpărător anonim care a concurat cu cel puţin alţi cinci. La licitaţie au fost vandute automobile în valoare totală de 13,5 milioane de lire sterline, peste suma minimă estimată, de zece milioane de lire. Circa 75% din cele 84 de maşini scoase la licitaţie au fost vandute.

Recompensarea “turnătorilor” la Fisc l-a iritat pe Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, că a vorbit cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea, solicitandu-i să se gandească de multe ori înainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informaţiilor date la Fisc. "Am vorbit cu domnul secretar de stat Liviu Voinea şi l-am rugat - acuma că deja devine persoană politică, fiind secretar de stat - să se gandească de multe ori înainte de a veni cu un proiect", a spus Ponta. El a arătat că lucrurile trebuie făcute în sens european şi că tot ceea ce excede cadrul european în domeniul fiscal reprezintă idei sau propuneri care nu vor fi puse în practică dacă toată lumea spune că nu sunt bune. "Haideţi să lăsăm lucrurile (...) şi să le facem în sens european. şi tot ceea ce la nivel european, în domeniul fiscalităţii, s-a dovedit ca fiind de succes, încercăm să aplicăm. Restul sunt idei, sunt propuneri, unele bune, unele mai puţin bune, dar e bine că le discutăm, că uite, dacă toată lumea zice că nu-s bune, nu le punem în practică", a spus Ponta. Romanii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întamplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia. "În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi", a declarat Voinea. Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se tramite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea. Secretarul de stat va pleca peste două săptămani în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plăţii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii. "Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe cand Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în Romania", a mai spus Voinea.

Guvernul schimbă din nou legea achiziţiilor publice

Guvernul va reduce limita sub care preţul ofertat pentru un contract de achiziţie publică este considerat ca "neobişnuit de scăzut", neputand fi respectat de către executant, de la 85% la 70% din valoarea estimată a contractului, actuala limită fiind păstrată doar dacă sunt depuse minim cinci oferte Reducerea pragului valoric este indicată într-un nou proiect de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, care diferă substanţial faţă de revizuirea luată în calcul la nivelul Guvernului în vara acestui an. Legislaţia actuală a achiziţiilor publice stabileşte că autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita detalii pe care le consideră semnificative în cazul unei oferte cu un preţ "aparent neobişnuit de scăzut" în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, respectiv atunci cand preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85% din valoarea estimată a contractului sau, dacă sunt minimum cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile şi/sau neconforme, reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a ofertelor, calculată fără a se avea în vedere propunerea financiară cea mai mică şi propunerea financiară cea mai mare. Această limită sub care o ofertă este considerată ca avand un preţ aparent neobişnuit de scăzut va fi însă redusă de Guvern la 70% din valoarea estimată a contractului, actualul prag de 85% urmand să fie menţinut doar în cazul în care au fost depuse cel puţin cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile şi/sau neconforme şi calculat ca medie aritmetică a acestor oferte, relevă un nou proiect de modificare a sistemului de achiziţii publice. "Din practică s-a constatat că, de cele mai multe ori, autorităţile contractante, atunci cand stabilesc valoarea estimată, au în vedere preţurile maximale practicate pe piaţă, ceea ce conduce la concluzia că procentul de 85% este mult prea apropiat de valoarea estimată avand în vedere intervalul de încadrare a acestor preţuri ce conţine diferenţe majore între nivelul minim şi cel maxim, iar obligaţia de a solicita justificarea detaliată a preţului conduce la întarzieri în derularea procedurilor de atribuire", se arată în document. Un proiect analizat în Guvern în luna iulie prevedea ca pragul de 85% să fie redus la 60% din valoarea estimată a contractului sau la 70% din preţul mediu al celelorlalte oferte.

Apple obţine o nouă victorie în SUA împotriva Samsung

Apple a caştigat preliminar un litigiu declanşat de Samsung la Comisia pentru Comerţ Internaţional din SUA, în legătură cu tehnologia patentată folosită la producerea iPhone şi iPad, aceasta fiind a doua victorie juridică obţinută de compania americană într-o lună împotriva sud-coreenilor. Judecătorul care a analizat cazul a decis că Apple nu a încălcat patentele Samsung, concluzia sa urmand să fie evaluată de plenul Comisiei, care are dreptul să blocheze importurile de produse care încalcă pantetele americane, transmite Bloomberg. Decizia vine după ce un juriu federal din San Jose, California, a stabilit în august ca Apple să primească despăgubiri de un miliard de dolari de la Samsung, care a copiat aspectul şi funcţii ale iPhone. Judecătorul a spus că Apple nu a încălcat niciunul din cele patru patente incluse în reclamaţia Samsung. Reprezentanţii Samsung speră să obţină caştig de cauză în plenul Comisiei, în timp ce cei ai Apple au refuzat să comenteze. Apple a făcut la randul său o reclamaţie la Comisia pentru Comerţ Internaţional împotriva Samsung, iar judecătorul acelui caz va anunţa o decizie pe 19 octombrie. Cele două companii sunt implicate în peste 30 de procese, în ţări de pe patru continente. iPhone a generat vanzări de 16,2 miliarde de dolari în trimestrul încheiat pe 30 iunie, reprezentand circa 46% din veniturile totale ale Apple. Compania a lansat pe 12 septembrie versiunea iPhone 5, cu un ecran mai mare, un cip mai rapid şi acces mai bun la reţelele wireless. Telefonul este asamblat în China de Foxconn Technology. Tableta iPad a adus venituri de 9,2 miliarde de dolari, iar iPod de un miliard de dolari.

Bănci importante, investigate pentru spălare de bani

Mai multe bănci americane, printre care JP Morgan şi Bank of America, sunt investigate în Statele Unite pentru spălare de bani folosiţi în traficul de droguri şi activităţi teroriste, relatează AFP. "Autorităţile federale şi locale investighează unele dintre cele mai mari bănci americane care nu au supravegheat corect transferurile de fonduri, ceea ce ar fi permis traficanţilor de droguri şi teroriştilor să spele bani", a relatea publicaţia New York Times, citand mai multe surse. Potrivit publicaţiei, este vorba de una dintre cele mai importante acţiuni împotriva spălării banilor lansate în SUA în ultimele decenii. Investigaţia nu a fost încă finalizată, dar autorităţile sunt pe cale să lanseze acţiuni împotriva JP Morgan şi să ancheteze activităţile mai multor altor bănci mari, între care Bank of America. Reprezentanţii JP Morgan şi Bank of America au refuzat să comenteze. JP Morgan a fost deja în atenţia autorităţilor de reglementare în 2011 pentru posibila încălcare a sancţiunilor economice aplicate de SUA Cubei şi Iranului. Autorităţile americane au lansat deja învestigaţii pentru încălcarea embargourilor şi împotriva mai multor bănci europene mari.

Primele semne bune dinspre Grecia

Economia Greciei a început să se ajusteze substanţial, datele din luna august referitoare la deficitul bugetar fiind cu mult înaintea ţintelor fixate, potrivit unui raport al băncii Goldman Sachs, citat de Capital.gr. Deficitul bugetar din primele opt luni ale acestui an a fost de 1,3 miliarde de euro, respectiv circa 0,6% din PIB, faţă de un obiectiv de 4,2 miliarde de euro. în aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul bugetar a fost de aproape 6 miliarde de euro. Reducerea deficitului bugetar a avut loc în pofida unui declin al veniturilor de 2 miliarde de euro, provocat în mare parte de factori ciclici. Majoritatea economiilor au provenit din reducerea cheltuielilor bugetare, dar şi prin tăierea investiţiilor publice. Datele urmează să fie revizuite la sfarşitul acestui an, dar Goldman Sachs nu se aşteaptă la modificări substanţiale. Potrivit datelor Uniunii Europene, costurile cu forţa de muncă au scăzut în Grecia la un nivel nemaiîntalnit din anul 2000, ca urmare a reformelor substanţiale de pe piaţa muncii, cu consecinţe directe asupra salariilor din sectorul privat. Astfel, Grecia a recuperat cea mai mare parte din competitivitatea pierdută în ultimul deceniu, cel puţin în ceea ce priveşte piaţa muncii. Goldman Sachs a remarcat în al treilea rand că balanţa comerţului cu bunuri şi servicii se îmbunătăţeaşte, cu un deficit lunar care se află în jurul a 600 de milioane de euro, cu mult sub nivelul de la jumătatea anilor ’90, înainte de intrarea Greciei în uniunea monetară.

Discuţiile pentru uniunea bancară au intrat în impas

Discuţiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăţi serioase, provocand îndoieli că Franţa, Germania, dar şi ţările din afara zonei euro pot conveni pană la sfarşitul acestui an asupra proiectului pentru supravegherea unică a băncilor, transmite Financial Times. Miniştrii de Finanţe europeni şi-au exprimat sambătă, în Cipru, dezacordul faţă de propunerea Comisiei Europene de supraveghere a băncilor, primul pas către susţinerea comună a băncilor din zona euro. Reprezentanţii Germaniei, Suediei, Poloniei şi Olandei au cerut un calendar mai realist al negocierilor pentru rezolvarea problemelor, sugerand ca discuţiile să aibă loc în 2013. Ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a spus că "este de neacceptat" obiectivul unui acord pană la sfarşitul acestui an. Discuţiile de referă la calendarul de trecere a responsabilităţii supravegherii băncilor către Banca Centrală Europeană (BCE), problema dacă această instituţie să supravegheze şi băncile mici şi termenii în care băncile din afara zonei euro pot participa la uniunea monetară sau să rezolve divergenţele cu uniunea bancară. Toate cele 27 de state membre ale UE au drept de veto faţă de planul uniunii bancare. Comisarul pentru domeniul financiar, Michel Barnier, responsabil cu planul pentru uniunea bancară, a insistat că luna ianuarie este un termen "dificil dar realist şi necesar".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.