Economic

Majorarea accizelor şi prăbuşirea leului vor scumpi viaţa în 2013. La cât ar putea ajunge PREŢUL BENZINEI anul viitor

Ziarul de Vrancea
15 sep 2012 2063 vizualizări
Majorarea accizelor şi creşterea cursului leu/euro ar putea duce la un nou val de scumpiri anul viitor în cazul în care companiile petroliere, cele din industria tutunului şi cele din industria băuturilor alcoolice vor hotărî să transfere costurile suplimentare în preţul benzinei, al ţigaretelor, respectiv al băuturilor alcoolice.

Pentru un plin de motorină, un şofer ar putea fi nevoit să scoată din buzunar chiar şi cu 6 lei în plus începând din 2013, reiese din calculele gândul.

În 2012, accizele percepute de stat pentru produsele petroliere au fost calculate la un curs de 4,3001 lei/euro. Cotaţia pe baza căreia s-a realizat conversia valutară a fost cea anunţată de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare din octombrie 2011.

Anul acesta însă, cursul mediu la care se vor calcula accizele ajunge la 4,5 lei/euro până la sfârşitul anului, cu 4,6% mai mult decât cea luată în considerare anul trecut, potrivit estimărilor ZF. Guvernul şi-a revizuit în creştere prognoza privind cursul mediu de schimb de la 4,21 lei/euro, la 4,45 lei/euro odată cu rectificarea bugetară aprobată în august.

Executivul a redus totodată estimările privind încasările din accize cu 918,6 milioane de lei (0,2% din PIB).

Cu cât ar putea creşte preţul benzinei şi al ţigărilor

Prin urmare, dacă accizele la carburanţi vor fi calculate anul viitor la un curs mediu de 4,5 lei/euro, iar companiile petroliere vor decide să amortizeze costurile suplimentare generate de diferenţa de curs prin majorarea preţurilor la carburanţi, un litru de benzină ar putea costa cu 9 bani în plus la pompă, iar un litru de motorină s-ar scumpi cu circa 7 bani, reiese din calculele gândul.

Estimarea a ţinut seama de faptul că în cazul benzinei cuantumul accizei din preţul final este de circa 28%, iar în cazul motorinei de 23%. Totodată, pentru realizarea calculelor s-a luat în considerare un tarif mediu de 6,15 lei/litru la benzină şi un tarif de 6,1 lei/litru la motorină.

Scumpirea carburanţilor ar putea fi însă chiar mai însemnată dacă se ia în calcul şi majorarea accizelor. Conform calendarului stabilit de executiv, nivelul accizelor pentru motorină va creşte la 1 ianuarie de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Astfel, dacă şi această scumpire va fi suportată de consumatori, şoferii vor trebui să scoată din buzunar cu 14 bani în plus pentru fiecare litru de motorină cumpărat.

În cazul ţigaretelor, accizele vor fi majorate de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete la jumătatea anului viitor. Dacă luăm în calcul şi diferenţa de curs, un pachet de ţigarete care costă în prezent 13 lei ar putea ajunge să coste în iulie 2013 în jur de 13,2 lei, potrivit estimărilor gândul (11 bani din diferenţa de curs şi 8,3 bani din majorarea accizelor)

 

 

 

Şoferii vor plăti mai mult pentru taxa auto

Avansul monedei europene în faţa leului va reprezenta o povară şi pentru şoferii care trebuie să achite taxa auto, taxă exprimată în euro.

Spre exemplu, proprietarul unui Opel Astra coupe din 2006, cu motor pe benzină, Euro 4, capacitate cilindrică de 1.590 cmc şi emisii de 230 de g/km trebuie să scoată din buzunar echivalentul în lei a 728 de euro pentru a-şi achita taxa de primă înmatriculare. La un curs mediu de 4,3 lei/euro, şoferul ar fi avut de plătit 3130 de lei. La un curs de 4,5 lei/euro, el va avea de plătit cu 150 de lei în plus.

Taxa auto a fost suspendată de guvernul Boc la începutul anului şi ar putea fi introdusă din nou începând cu luna septembrie, însă cuantumul acesteia va fi mai redus şi calculat în funcţie de tipul de emsii, a explicat ministrul Mediului Rovana Plumb.

În luna ianuarie, executivul a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi. Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal de fostul Executiv, potrivit unei declarţii făcute de premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Scenariul bancherilor: Un curs de 4,65 până la sfârşitul anului

Prognozele oficiale privind evoluţia cursului leu/euro, care a atins la începutul lunii august un maxim istoric de 4,65 lei/euro, s-au înrăutăţit încă de la jumătatea anului. Presiunile externe, dar şi cele interne asupra cotaţiilor leului i-au determinat pe specialiştii de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP) să revizuiască la începutul lunii iunie prognoza privind evoluţia cursului. Dacă în ianuarie CNP estima un curs mediu de 4,26 lei/euro, şase luni mai târziu acesta a fost revizuit la 4,4 lei/euro.

Sursă date: Cursul oficial afişat de Banca Naţională a României (BNR)

Prognoza analiştilor BCR, cea mai mare bancă locală din punct de vedere al activelor, este un curs de 4,55 lei/euro pentru finalul aces­tui an. Experţii Raiffeisen estimează că până la sfârşitul anului cotaţia monedei naţionale va ajunge la 4,65 lei/euro. Aceeaşi estimare este făcută şi de analiştii ING Bank

Prăbuşirea cursului pe fondul tensiunilor politice interne şi a celor din spaţiul european a însemnat rate mai mari pentru românii cu credite în euro. Astfel, dacă anul trecut, la o rată medie de 300 de euro un client avea de plătit la bancă în jur de 1.260 de lei, în ultima lună, rata s-ar fi majorat cu circa 75 de lei. Pentru anul 2013, CNP anticipa la jumătatea anului un curs mediu de schimb de 4,37 lei/euro.

La ce alte scumpiri ne putem aştepta în 2013

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte cu 10% anul viitor şi în 2014, urmând ca în perioada 2015-2018 să urce cu 12% anual, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, măsură convenită de autorităţile române cu FMI în cadrul acordului preventiv încheiat în 2011. Şeful delegaţiei FMI, Erik der Vrijer, a anunţat la sfârşitul ultimei misiuni de evaluare din România noi scumpiri care urmează să fie operate luna septembrie. Preţul gazelor va fi majorat cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru companii. Măsura nu apare în calendarul de creştere a preţurilor publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), calendar care nu prevedea alte majorări de tarife la energie pentru anul 2012. Preţurile la energie electrică şi gaze pot fi modificate doar cu acordul ANRE.

Eliminarea tarifelor reglementate la energie ar putea duce la noi scumpiri în alte sectoare. Metrorex, spre exemplu, a majorat la începutul lunii tarifele de călătorie cu metroul. Compania a motivat decizia prin nevoia unor ajustări pentru echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei. În comunicatul oficial se mai menţiona că "prin comparaţie cu alte administraţii de metrou, preţul actual la călătoria cu metroul din Bucureşti este de circa 40 de euro cenţi faţă de alte administraţii de metrou în care preţul cel mai scăzut la călătoria cu metroul este peste un euro/călătorie (exemplu: Budapesta - 1,14 euro, Roma - 1,5 euro, Madrid - 1.5 euro, Berlin - 3,10 euro, Londra - 2,53 euro)".

Totodată, majorarea preţului la combustibil şi energie electrică ar putea însemna noi scumpiri la biletele de tren. Într-un interviu acordat recent, directorul general CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat pentu gândul că "întotdeauna majorările de preţuri la capitolul energie şi combustibili fosili au un impact negativ, deci ne cresc costurile. Peste 25% din costurile noastre sunt numai pe acest capitol". Cu toate acestea, Roşeanu susţine că "nu căutăm să mărim preţurile la bilete, căutăm să atragem mai mulţi călători în tren. Ceea ce ne interesează pe noi este să aducem cât mai mulţi bani printr-o creştere a bazei de plătitori la CFR Călători, nu să le punem mai mari taxe".

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eeeeuuuuuuu, acum 4239 zile, 10 ore, 16 minute, 32 secunde
bai nenorocitilor, bai incompetentilor care conduc acele societati cum ar fi metrorex ,omv ,distrigaz si altele, cum va permiteti sa faceti comparatie cu alte state europene, cand veniturile noastre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.