Economic

MOZAIC ECONOMIC: Turnătorii la Fisc vor fi recompensaţi financiar

Ziarul de Vrancea
13 sep 2012 1252 vizualizări
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea vrea să aplice legislaţia "denunţătorului" din Suedia

Romanii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întamplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia. "În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi", a declarat Voinea. Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea. "Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe cand Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în Romania", a mai spus Voinea. Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot caştiga o recompensă de pană la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute. Recent, un fost bancher de la divizia americană a băncii elveţiene UBS a primit o recompensă de 104 milioane de dolari pentru că a divulgat "ingineriile" prin care grupul financiar ajuta clienţi bogaţi din SUA să-şi mascheze veniturile pentru a plăti taxe cat mai mici. Informaţiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite să recupereze taxe neplătite de 5 miliarde de dolari, precum şi să ajungă la o înţelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari şi cedarea informaţiilor privind conturile a 4.500 de clienţi americani pentru închiderea investigaţiei. În ultimii ani, autorităţile fiscale din Germania au cumpărat în mai multe randuri, de la angajaţi ai băncilor elveţiene, baze de date cu informaţii despre clienţii germani bogaţi care îşi ascund averea în conturi off-shore. Cel mai recent, în acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro în schimbul unui CD cu astfel de informaţii.

Subvenţii agricole diferenţiate în funcţie de regiune din 2014


“în anumite regiuni ai anumite condiţii, poate mai nefavorabile, şi dacă vrei să susţii agricultura poate că trebuie să dai mai mult în altă parte”, spune comisarul european Dacian Cioloş

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat ieri că Romania ar putea să introducă din 2014, în urma negocierii cu UE a Politicii Agricole Comune, plăţi directe la hectar diferenţiate pe regiuni, care să ofere o mai mare flexibilitate a finanţării. "Noi suntem obişnuiţi, pentru că aşa a început sistemul acesta de la aderare, cu plăţi directe la hectar. Cat hectare ai, se calculează suma la hectar, care e aceeaşi în toată Romania. Există state membre, şi Romania poate avea abordarea aceasta din 2014, care au plăţi directe calculate la nivel regional. Deci, în anumite regiuni ai anumite condiţii, poate mai nefavorabile, şi dacă vrei să susţii agricultura poate că trebuie să dai mai mult în anumite regiuni decat în altele unde preţul de pe piaţă poate să compenseze eventuale plăţi directe mai scăzute şi să nu se simtă în veniturile agricultorului. Şi atunci direcţionezi cumva într-o anumită perioadă anumite regiuni, anumite structuri de producţie, anumite sectoare", a declarat Cioloş, comisarul european pentru agricultură. De asemenea, el a arătat că abordarea regională şi sectorială a agriculturii naţionale, în funcţie de realităţile din diferite regiuni sau sectoare de producţie, este prezentă în ţări membre mai vechi, cum ar fi Germania, Franţa, Italia şi Spania, şi poate fi valabilă şi în Romania pentru că sunt diferenţe între producţia de lactate în Campia Romană şi cea din Apuseni sau Carpaţi, între sectoarele de legume-fructe sau cereale din diferite zone ale ţării. "Abordările astea cred că e important să existe la nivel naţional, pornind de la o înţelegere a realităţii din Romania, atunci cand vin autorităţile din Romania să negocieze viitorul PAC. Ca să ştii de fapt ce rezultat vrei să obţii şi cum poţi să foloseşti instrumentele PAC ca să corectezi anumite puncte slabe, să pui în valoare anumite puncte tari şi ca să creezi noi oportunităţi care nu există în momentul de faţă, dar pot fi create printr-un anumit tip de finanţare care poate să vină de la Bruxelles. Deci, cand ai abordarea aceasta şi ştii acasă cand vrei, poţi să vii la Bruxelles să negociezi anumite specificităţi care să se regăsească la PAC, dar să răspundă la nevoile tale", a argumentat Cioloş. Totodată, comisarul european a spus că această abordare este mai puţin prezentă în noile ţări membre, unde "lumea aşteaptă să spună comisarul ce să facă sau ce să nu facă". "E foarte greu, pentru că nu poate un om de la Bruxelles să îşi asume responsabilitatea asta. Dar au început deja să fie gandite şi în Romania, dar cred că nu trebuie lăsate doar la latitudinea ministrului Agriculturii sau Guvernului, ci trebuie o abordare gandită la nivelul întregului sector privind viitorul sectorului respectiv", a declarat Cioloş. Potrivit acestuia, Romania ar trebui să gandească şi o direcţie de dezvoltare a agriculturii cu ţinte pentru următorii 10-15 ani.

Apare taxa pe piscină

Statul va impozita şi piscinele construite pe proprietăţile individuale, la fel cum se taxează clădirile sau terenurile, Finanţele fiind decise să elimine cat mai multe din excepţiile privind impozitul pe proprietate, pe venit şi pe profit, afirmă Liviu Voinea, secretar de stat în Finanţe. "La reforma proprietăţii ne interesează în primul rand să reducem excepţiile, de fapt şi la impozitarea proprietăţilor, şi la venituri şi profit, şi la TVA. începem cu proprietatea şi vedem pe urmă", a declarat Voinea. Oficialul MFP a arătat că peste două săptămani va efectua o vizită în Suedia, unde va studia, pe langă normele privind TVA la încasare, sistemul de taxare a proprietăţii şi măsurile de stimulare a încaderării în muncă a tinerilor şi persoanelor de peste 55 de ani. "Ca un exemplu de scutiri, noi impozităm casa, impozităm terenul, dar nu impozităm piscina. După părerea mea, ar trebui, şi se va introduce un impozit pe piscină. Mă repet, o reformă a bazei de taxare a proprietăţii, care să vizeze reducerea excepţiilor şi principiul solidarităţii nu va afecta cetăţeanul de rand", a menţionat secretarul de stat. Deşi sistemul de impozitare a proprietăţii a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani, veniturile colectate la buget din această sursă răman încă reduse, a adăugat Voinea. "Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe cand Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în Romania", a mai spus oficialul MFP. Voinea a mai spuis că reforma impozitării proprietăţii va pune un accent mai puternic pe principiul solidarităţii, care presupune taxe mai mari pentru persoanele cu proprietăţi multiple, şi nu afectează cetăţeanul mediu şi veniturile curente. "Vrem să fie mai pregnant principiul solidarităţii, adică impozitez mai puternic stocul de bogăţie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, îl las 16%, dar îl impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietăţi, fără să fie afectat cetăţeanul mediu, care are în proprietate, de regulă, 60 de metri pătraţi", a explicat Voinea. "Noi avem deja în lucru (impozitarea şi mai mare pentru proprietăţi multiple - n.r.), dar Suedia este cunsocută pentru taxarea severă a celor cu mai multe proprietăţi", a spus Voinea.

Legislaţia achiziţiilor publice a fost modificată din nou

Guvernul va elimina termenul obligatoriu de 20 zile în care o unitate de stat este obligată să selecteze un caştigător dintre participanţii la licitaţii publice, astfel încat instituţiile statului nu vor mai fi constranse să se încadreze într-un anumit termen pentru a încheia evaluarea ofertelor. Legislaţia actuală stabileşte că autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili oferta caştigătoare în termen de 20 zile de la data deschiderii ofertelor, pe baza criteriului de atribuire precizat în anunţul de participare şi în documentaţia de atribuire, în condiţiile în care ofertantul respectiv îndeplineşte criteriile de selecţie şi calificare impuse. Un proiect de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice elimină însă acest termen, pe motiv că practica a demonstrat că cele 20 de zile sunt insuficiente pentru evaluarea ofertelor. "Este eliminat termenul de 20 zile necesar evaluării ofertelor, întrucat din practică s-a constatat că acest termen poate fi de cele mai multe ori foarte mic avand în vedere complexitatea ofertelor", se arată în document. În aceste condiţii, legea achiziţiilor publice va stabili doar că autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili oferta caştigătoare, fără să mai existe şi un termen de finalizare a procedurii de evaluare.

WSJ: Este iPhone 5 plictisitor?

iPhone a dat tonul pe piaţa smartphone-urilor timp de jumătate de deceniu, însă noul model iPhone 5, deşi cu un ecran mai mare şi conectivitate 4G, nu are mai multe din caracteristicile rivalilor, iar acum se pune întrebarea dacă poate evita să devină plictisitor, scrie Wall Street Journal (WSJ). Noul iPhone, prezentat miercuri de Apple, este mai subţire, are ecran mai mare, poate fi conectat la reţele de date 4G şi dispune de un procesor mai rapid. Asistentul vocal Siri a devenit şi mai puternic, notează cotidianul american. Totuşi, puţini au calificat noul smartphone drept un pas mare în privinţa inovaţiei. În plus, iPhone 5 nu are mai multe din caracteristicile care devin standard la produse ale rivalilor. Acestea, precum modalităţi de plată cu telefonul sau ecrane chiar şi mai mari, atrag aprecierea criticilor şi cumpărătorilor. Consumatorii şi specialiştii din industrie s-au plans în ultimele luni că iPhone nu oferă mai mult. Chiar şi unii fani Apple au pus întrebarea dacă iPhone poate continua să lase în urmă concurenţa sau va deveni neinteresant. Un angajat al companiei americane a mărturisit recent că spera ca smartphone-ul să vină cu schimbări mai semnificative. Dacă vor conta caracteristicile lipsă, rămane de văzut, scrie WSJ. Blogurile IT au dezbătut miercuri intens aspectul mai elegant al iPhone 5, în timp ce analiştii anticipează vanzări mari. Consumatorii din întreaga lume au cumpărat în trecut versiuni ale iPhone care reprezentau îmbunătăţiri ale versiunilor anterioare. Cand iPhone 4S a devenit disponibil în octombrie anul trecut, vanzările Apple au crescut de peste două ori, la 37 milioane de unităţi pentru trimestrul respectiv. Totuşi, decalajele de tehnologie faţă de rivali sunt privite tot mai atent. Printre caracteristicile care lipsesc iPhone 5 se numără posibilitatea plăţilor digitale, un sistem de transfer de date prin atingerea telefoanelor, o pagină de start dinamică, deblocarea telefonului prin recunoaştere facială, un ecran şi mai mare, precum şi încărcarea wireless.

Oltchim poate face încă 7.000 de victime

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, ieri, că în afara angajaţilor Oltchim, alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului sunt în pericol, precizand că în cazul societăţii este vorba de "o manevră de a îndepărta investitorii interesaţi". Sindicaliştii susţin că pană luni, potrivit promisiunilor primite, ar fi trebuit să primească măcar o parte din drepturile salariale restante, lucru care nu s-a întamplat. În plus, sindicaliştii acuză Ministerul Educaţiei de "o anumită opacitate în ultimele zile, ceea ce face imposibilă negocierea drepturilor salariaţilor". Bogdan Hossu a atras atenţia că, pe langă angajaţii Oltchim afectaţi de actuala situaţie, alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului sunt în pericol. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede că în cazul Oltchim este vorba de "o manevră de a îndepărta investitorii interesaţi, interesele fiind de a se reduce la 60 la sută activitatea combinatului". "Cred că este o repetare a ceea ce s-a întamplat la Tepro Iaşi, adică să se elimine pe bani puţini un concurent", a spus Hossu.

Fabrica Opel de la Bochum, închisă mai devreme

General Motors (GM) se grăbeşte să ajungă la o înţelegere cu sindicatul german IG Metall pentru a închide cat mai urgent fabrica Opel de la Bochum, care are 3.100 de angajaţi şi va fi oricum scoasă din uz în 2016. Grupul american încearcă să încheie urgent o înţelegere cu IG Metall, cel mai mare sindicat din industria germană, privind un plan de restructurare a activităţilor din Europa care include un acord final de închidere a fabricii din Bochum, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de WSJ.com. GM vrea să poată anunţa planul înainte de sau simultan cu rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, a căror prezentare este programată pentru 31 octombrie, au afirmat sursele citate. Divizia europeană Opel va raporta o nouă pierdere financiară semnificativă pentru trimestrul în curs. General Motors vrea să meargă în faţa acţionarilor cu un program final de disponibilizări agreat şi de sindicate, pentru a semnala că ia măsuri agresive pentru a stăvili pierderile de la Opel, au adăugat sursele. Pe langă închiderea fabricii de la Bochum, GM vrea să extindă programul de disponibilizări voluntare şi către angajaţii de la celelalte trei fabrici pe care le deţine în Germania.

Casa fostului premier libanez, la vanzare cu 374 milioane euro

Reşedinţa din Londra a fostului premier libanez Rafiq Hariri a fost scoasă la vanzare pentru 300 de milioane de lire sterline (374 milioane euro), iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să fie cea mai mare tranzacţie pentru o casă din istoria Marii Britanii, potivit Financial Times. Proprietatea, cu vedere spre Hyde Park, este oferită unei liste selecte de clienţi bogaţi la preţul de pornire de 300 de milioane de lire sterline, afirmă surse apropiate situaţiei. Suma, de peste două ori mai mare decat precedentul record, de 140 de milioane de lire sterline, evidenţiază poziţia pieţei imobiliare de lux din Londra, izolată de de realităţile economice ale ţării.  Casa fostului premier are 45 de dormitoare, 7 etaje şi acoperă o suprafaţă de 60.000 de picioare pătrate (5.574 metri pătraţi), uşor mai mică decat un teren de fotbal din Premier League. Proprietatea, construită ca patru case separate, a fost deţinută de Hariri pană la asasinarea sa în 2005. După decesul acestuia, a fost oferită cadou prinţului moştenitor la tronul Arabiei Saudite, Sultan bin Abdulaziz, care a decedat în octombrie. Hariri avea legături stranse de afaceri cu familia prinţului saudit.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.