Economic

MOZAIC ECONOMIC: Veniturile celor mai mari companii din ţară au avansat cu 10%

Ziarul de Vrancea
5 sep 2012 823 vizualizări
Cea mai mare companie din Romania este OMV Petrom .Ea se clasează pe locul 16 în top 500 pe Europa Centrală.Clasamentul vizează 18 state

Romania se află pe locul doi în Europa Centrală după creşterea medie a veniturilor celor mai mari companii locale în 2011, însă indicatorii din primul trimestru sunt inferiori celor din perioada similară a anului trecut, a declarat, ieri, George Mucibabici, preşedintele Deloitte Romania. "În 2011 a continuat trendul de creştere a veniturilor companiilor analizate, dar creşterea medie a fost mai mică decat în 2010. De remarcat însă că trimestrul unu din 2012 faţă de trimestrul unu din 2011 arată mult mai prost ca profitabilitate, ca venituri. Profitabilitatea a scăzut la majoritatea companiilor, ceea ce nu este o perspectivă optimistă. Romania însă în contextul regional a performat bine din punct de vedere al creşterii economice, fiind în linie cu regiune", a spus Mucibabici, la lansarea raportului Deloitte Europa Centrală Top 500 2012.  Romania este a cincea ţară din Europa Centrală după numărul de companii reprezentate în top 500 realizat după rezultatele obţinute în 2011 de firma de consultanţă Deloitte, cu 37 de companii, ale căror venituri totale cumulate au fost de 39,6 miliarde de euro, în urcare faţă de 2010. În 2010, Romania era prezentă cu 38 de companii, ale căror venituri cumulau 37,49 miliarde de euro. Creşterea medie a veniturilor companiilor din top în 2011 faţă de 2010 a fost de 9-10% în regiune, iar Romania este pe locul 2, cu un avans mediu de 16%, după Letonia. Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 ţări se află la a şasea ediţie şi ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pe anul calendaristic precedent. OMV Petrom este cea mai bine plasată companie în clasament, pe locul 16 în regiune, în scădere de pe 14 în 2011. Pe următorul loc se află Automobile Dacia, pe 41, faţă de 42 în 2010, urmată de Rompetrol Rafinare (43 faţă de 24) şi Petrotel Lukoil (116 faţă de 118). "Este important de remarcat că deşi numărul companiilor romaneşti din clasamentul acestui an a scăzut de la 38 la 37, veniturile lor cumulate au avansat cu peste 5%, în tandem cu tendinţa de creştere regională", a declarat, miercuri, la prezentarea raportului, Ahmed Hassan, managing partner Deloitte Romania. Din cele 37 de companii romaneşti din clasament, 86,5% au raportat venituri mai mari în 2011, faţă de 2010. Dintre companiile care au raportat venituri în scădere, 4 sunt active în industria de tehnologie, media şi telecomunicaţii. Clasamentul celor mai mari companii din Romania este dominat în continuare de industria energiei şi resurselor (13 companii), urmată de industria bunurilor de larg consum şi transporturi (11 companii), industria prelucrătoare (7 companii), tehnologie, media şi telecomunicaţii (5) şi industria farmaceutică (1).


Istoricul daunelor pentru asiguraţii RCA va fi disponibil pe site-ul CSA

Persoanele care deţin poliţe de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie vor avea acces, de la 15 septembrie, la informaţiile privind istoricul daunelor proprii, înscris în baza de date specializată a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). "Printr-o decizie recent adoptată, Consiliul CSA simplifică modul de aplicare a sistemului bonus-malus şi facilitează accesul asiguraţilor la informaţiile privind istoricul daunelor proprii. Astfel, începand cu data de 15 septembrie 2012, asiguraţii RCA vor avea acces la informaţiile privind istoricul daunelor proprii, înscris în baza de date CEDAM", se arată într-un comunicat al instituţiei. Primele de asigurare aferente asigurărilor RCA depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul unui vehicul într-o perioadă de referinţă, aşa cum prevăd reglementările în vigoare cu privire la sistemul bonus-malus. Totodată a fost implementată o metodă prin care şi societăţile de asigurare au posibilitatea interogarii bazei de date CEDAM în vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potenţialii asiguraţi prin utilizarea serviciului web aferent sistemului bonus-malus. CSA întreţine şi administrează baza de date CEDAM. Instituţia nu are dreptul de a modifica aceste date. Informaţiile din această bază de date sunt centralizate de la societăţile de asigurare, posesorii de drept ai acestor informaţii. Responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, încarcarea şi modificarea poliţelor RCA revine exclusiv societăţilor de asigurare.

Romania abia depăşeşte Botswana la competitivitate economică

Romania a coborat în acest an cu o poziţie, pană pe locul 78 din 144 de ţări, într-un top privind competitivitatea economică realizat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum), şi ocupă penultimul loc în UE, devansand numai Grecia. Competitivtatea economiei romaneşti este surclasată atat de ţările vecine Ungaria, Bulgaria şi Ucraina, cat şi de Vietnam, Georgia, Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Ruanda, Peru, India, Kazahstan, Azerbaijan şi Turcia. Romania este urmată în top de Botswana, pe locul 79, iar state precum Muntenegru, Sri Lanka, Filipine sau Panama devansează economia romanească după criteriile competitivităţii. Dintre statele UE, singurul situat sub Romania în top este Grecia, o economie care a pierdut circa 20% din PIB după cinci ani de recesiune, devastată de criza datoriilor de stat. În zona Europei Centrale şi de Est, cea mai bine plasată este Austria (16), urmată de Cehia (39), Polonia (41), Lituania (45), Letonia (55), Slovenia (56), Ungaria (60), Bulgaria (62), Rusia (67) şi Slovacia (71). Economia romanească stă cel mai bine la capitolul eficienţă, pe locul 64 în lume, şi cel mai prost în ceea ce priveşte inovaţia - poziţia 106, potrivit Indicelui Global al Competitivităţii ediţia 2012-2013, publicat miercuri de WEF. Criteriile privind eficienţa se referă la accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne. Capitolul inovaţie se referă atat la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cat şi la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri. În privinţa cerinţelor de bază ale unei economii de piaţă, precum gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, Romania se plasează pe locul 90 în lume, potrivit raportului. Cea mai competitivă economie din lume este Elveţia, urmată de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Hong Kong şi Japonia, potrivit raportului WEF. Franţa se găseşte pe locul 21, Canada pe 14, urmată de Norvegia şi Austria, China pe 29, Spania pe 36, iar Italia pe 42.

Ponta: Tarom va fi prima companie cu manager privat

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Tarom va fi probabil prima companie de stat care va avea manager privat, probabil chiar străin, iar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania va fi reorganizată pentru a intra de asemenea sub conducerea unui management privat. "Tarom-ul va fi probabil prima companie care va avea un manager privat şi este foarte posibil să fie un manager, o personalitate din afara ţării, dar cu mare experienţă în domeniu", a afirmat Ponta. El a precizat că şi la CNADR va fi lansat un proces de reorganizare, cu introducerea de managment privat, separat pe componenta de autostrăzi şi pe cea de drumuri naţionale şi întreţinerea acestora. Ambele companii sunt deţinute de Ministerul Transporturilor. Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să instituie pană la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

A fost inaugurată prima centrală fotovoltaică din ţară

Martifer Solar Romania, din grupul portughez Martifer, a finalizat primul proiect de producţie a electricităţii în centrale fotovoltaice derulat de companie, în judeţul Vrancea, şi are în vedere începerea pe piaţa romanească a altor proiecte de acest tip, în perioada următoare. Parcul fotovoltaic este amplasat în localitatea Pufeşti, Vrancea, pe o suprafaţă de 4 hectare, şi are o capacitate instalată de 1,5 MW. Proiectul a fost devoltat în parteneriat cu firma Eurowind Energy A/S. "Aceasta este prima dintre instalaţiile fotovoltaice pe care intenţionăm să le construim în Romania. în acest moment, piaţa romanească devine una dintre cele mai active din sectorul instalaţiilor fotovoltaice din Europa şi sperăm că prezenţa noastră consolidată în Romania ne va asigura o poziţie fruntaşă în calitate de contractor EPC", a declarat, într-un comunicat, Pedro Pereira, director Martifer Solar pentru Europa şi administrator executiv al biroului din Romania. Finalizată la începutul lunii iulie, instalaţia a fost conectată la reţeaua naţională pe 2 august, fiind una dintre primele instalaţii fotovoltaice de dimensiuni mari. Instalaţia va fi operată de Eurowind Energy A/S prin intermediul unei filiale înfiinţate special - AWRR Sun 115 SRL. Instalaţia a fost inaugurată oficial miercuri, iar companiile nu au comunicat valoarea investiţiei.

Google deţine o tehnologie care-i depistează pe zgarciţi

Google a brevetat recent o tehnologie prin care poate determina predispoziţia individuală a fiecărui client faţă de cumpărarea unui produs, pentru a putea oferi cele mai convingătoare discounturi celor mai "zgarciţi" utilizatori, potrivit Engadget.com. Tehnologia poate reduce automat preţul conţinutului media distribuit de Google, precum filmele, de la client la client, în funcţie de probabilitatea de cumpărare calculată pentru fiecare în parte. Algoritmul ia în calcul gusturile fiecăruia şi obiceiurile manifestate în zona cumpărăturilor online, apoi le compară cu media bazei de utilizatori, pentru ca, în final, dacă softul decide că un client este ceva mai atent la preţ, acesta poate beneficia de un discount special. Codul ţine cont şi de interesele utilizatorilor: o persoană care a cumpărat deja coloana sonoră a unui film şi a realizat multe căutări pe Google referitoare la producţia respectivă nu va primi discount, în timp ce un client aflat la prima căutare ar putea fi tratat cu o ofertă. Nu se ştie dacă şi cand va fi implementată tehnologia în serviciile destinate publicului larg

Cel mai longeviv director de la stat a demisionat

Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic. Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupand, de atunci, funcţii de director general, manager, administrator unic şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. El a fost înlocuit din funcţia de preşedinte CA al Oltchim în luna septembrie a anului trecut. Ieri, aproximativ 100 de angajaţi ai Oltchim Ramnicu Valcea s-au năpustit în sediul combinatului după ce conducerea unităţii a solicitat la negocieri o delegaţie de şase oameni. Iniţial, protestatarii au cerut ca directorul general al combinatului Oltchim, Constantin Roibu, să vină să discute cu ei, însă acesta nu a ieşit în mijlocul oamenilor. Ulterior, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, aproximativ o sută de angajaţi năpustindu-se în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.