Economic

Consilierii locali vor management privat la ENET

Iulia Crețu
4 sep 2012 2046 vizualizări
Reprezentanţii grupurilor politice din CL susţin că retragerea lui Popescu de la ENET nu este capăt de lume.Aurel Bacu de la PP-DD susţine că fostul director al ENET şi-a pierdut sprijinul politic din partea PSD şi a fost dat la o parte.La randul lor, consilierii democraţi Ionel Preda şi Nicu Tănase cer să se ia în calcul varianta managerului străin la societatea de termoficare.Social democratul Cătălin Vrabie nu crede că va fi inflaţie de candidaţi pentru şefia fabricii de duşuri reci

Reprezentanţii Consiliului Local Focşani au reacţionat ieri la anunţul veştii că epoca lui Valter Popescu în fruntea SC ENET SA Focşani s-a încheiat luni, după ce în cadrul Consiliul de Administraţie, acesta şi-ar fi retras planul de management. Liderii politici din CL susţin că ENET nu se termină cu Valter Popescu şi cer să se ia în calcul pentru viitoarea conducere chiar şi posibilitatea contractării unui manager privat, poate chiar străin, la societatea de termoficare. “Nu se termină ENET-ul cu plecarea lui Valter Popescu. Şi cu el şi fără el, noi, CL, cerem rentabilizarea activităţii, contează mai puţin cine este director. Nu l-a presat nimeni să renunţe, însă să vedem acum cine va vrea postul şi cine îşi asumă o astfel de responsabilitate. Vom discuta despre această situaţie şi în CL, evident, nu suntem specialişti, însă nu cred că vor fi foarte mulţi doritori să vină pe postul de director. Şi eu fac baie cu apă rece cand se opreşte de la ENET, ştiu ce înseamnă. Dar activitatea unei instituţii nu stă într-un singur om, angajamentele asumate de ENET trebuie să fie respectate”, ne-a declarat Cătălin Vrabie, consilier local PSD, liderul grupului USL în CL. La randul său, Aurel Bacu, liderul grupului PP-DD, declară că nu plange după Popescu şi susţine că i-a remarcat “neputinţa” în management. “La recenta şedinţă de CL, domnul Valter Popescu ne-a prezentat o informare din care răzbătea o neputinţă. Prin plecarea de la conducerea ENET a făcut o faptă bună faţă de focşăneni. Este o hotărare înţeleaptă. Eu chiar am trei vecini care s-au debranşat acum de la ENET, eu am rămas şi mai stau puţin pentru că în iarna trecută chiar am avut căldură în casă, dar în ritmul acesta, nu ştiu dacă proiectul de modernizare al ENET va mai fi dus la bun sfarşit. Schimbarea cred că are şi o tentă electorală, cei de la PSD au cantărit şi politic, dacă-l mai ţineau, mai mult pierdeau”, ne-a spus şi Aurel Bacu.

Democraţii cer manager străin la ENET

Consilierii locali de la PDL, Ionel Preda şi Nicu Tănase susţin că în cazul ENET, gaura neagră a bugetului local, cel mai potrivit ar fi un manager străin, pe modelul încercărilor de la conducerea companiilor naţionale. Preda susţine că într-o discuţie în plenul CL a invocat Ordonanţa 109, a managementului privat, care însă nu a fost văzută cu ochi buni de toţi aleşii. Acesta cere transparenţă totală şi în privinţa membrilor din CA. “În cazul ENET ar trebui aplicată Ordonanţa 109, să vină management privat. Vrem să vedem, de asemenea, componenţa CA, dacă sunt specialişti, dacă îşi fac treaba bine, dacă au competenţă în conducere”, ne-a spus Ionel Preda. La randul său, liderul PDL în CL Focşani, Nicu Tănase, a precizat că indiferent că Popescu a plecat, problemele ENET răman, precizand că municipiul este pe avarie în pregătirea sezonului rece. Asemeni colegului său, Tănase cere management străin la ENET. “Directorul Vişan, fiind un om din instituţie, mă aştept să facă mai mult, ştie unde sunt probleme. ENET este o societate foarte importantă pentru comunitate, cu un buget foarte mare şi poate ar trebui să luăm în calcul un manager străin, cu management inovator. Problemele răman, trebuie să vedem şi care este capacitatea Primăriei de implicare pentru că suntem în situaţie de avarie”, ne-a spus şi Tănase de la PDL. Consilierii recunosc că pentru un salariu de 30 de milioane de lei vechi sunt slabe şanse să fie atras vreun manager din afară, însă spun că municipalitatea trebuie să facă un efort, ţinand cont că ENET-ul a rezistat pană acum datorită deselor recapitalizări. Cu siguranţă, problema ENET va fi dezbătută şi în plenul CL din această lună, mai ales că micul Parlament local este “patronul” societăţii de termoficare. Unele voci politice adaugă faptul că proiectul pe bani europeni de modernizare al ENET ar putea fi blocat de Guvernul Ponta, din lipsa finanţărilor, cu toate că programul a fost considerat în anii trecuţi o prioritate investiţională pentru Romania. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Pt bolnavul de PDL-ita, acum 4244 zile, 5 ore, 19 minute, 11 secunde
DANB du-te la doctor sa te tratez ca esti bolnav de PDL ita. Reciti ca o pezie cand e vorba de PDL.Cand se scrie in ziar de PDL suntem sigur ca la comentarii e Danb si stim ce si comenteaza spune citeste integral
@eumis, acum 4244 zile, 12 ore, 16 minute, 4 secunde
Dupa cum spui inseamnă ca la iarnă am bwelit p.......a cu valter cu tot inginer operativ ! Ce e de făcut dacă ai o idee inteleaptă pentru salvarea populatiei de la inghet ?
eumis, acum 4244 zile, 13 ore, 22 minute, 12 secunde
poate saaduca pe cine vor ENETU nu mai poate merge asa, e ca o vaca stearpa ,toti vor sa o mulga da nu mai are lapte ,ei nu au bani de salari dap de gaze .
danb, acum 4244 zile, 21 ore, 30 minute, 30 secunde
Cei mai pe dinafara problemei ca de obicei cei din PDL. Cum adica vor management privat ? Dar pana acum cum a fost ? Popescu a fost functionar public sau ce ? Daca cei din PDL inca nu au aflat ENET SA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.