Economic

MOZAIC ECONOMIC Angajaţii romani sunt din ce în ce mai stresaţi

Ziarul de Vrancea
3 sep 2012 953 vizualizări
Principalele cauze ale stresului sunt situaţia financiară personală (73%), clienţii (55%) şi angajaţii/colegii (25%)P

Angajaţii romani sunt din ce în ce mai stresaţi, indică un studiu al furnizorului de spaţii de lucru Regus, potrivit căruia 63% dintre respondenţii romani afirmă că nivelul lor de stres a crescut în ultimul an, principala cauză fiind situaţia financiară personală. "Instabilitatea continuă a economiei mondiale a alimentat această presiune în creştere, iar respondenţii confirmă că majoritatea cauzelor stresului sunt de natură profesională, mai mult decat personală, cu situaţia financiară personală, clienţii şi angajaţii în varful listei de cauze", se arată într-un comunicat al Regus. Principalele cauze ale stresului sunt situaţia financiară personală (73%), clienţii (55%) şi angajaţii/colegii (25%). Studiul s-a concentrat şi asupra soluţiilor posibile şi a constatat că şapte din zecerespondenţi romani (70%) identifică lucrul flexibil ca fiind un mod de reducere a stresului. Aproape jumătate (40%) dintre participanţii la studiu consideră că modul de lucru flexibil este mai orientat spre familie. Totodată, 70% dintre respondenţi au afirmat că lucrul flexibil este mai ieftin decat locaţiile fixe şi 85% au apreciat că îmbunătăţeşte productivitatea. Reprezentanţii Regus mai arată că la nivel global este mult mai probabil ca angajaţii companiilor mici să fie stresaţi de clienţi (42%) decat angajaţii companiilor mari (27%), dar au fost mult mai puţin ofensaţi de conducere (20%) decat corespondenţii lor din firmele mai mari (40%). "Fără îndoială, angajaţii stresaţi sunt totodată nefericiţi şi nesănătoşi, deci companiile care doresc să îşi ajute angajaţii să ducă vieţi mai pline de satisfacţii nu pot omite analizarea şi reducerea nivelului de stres din cadrul organizaţiei lor. Cu toate acestea, problema dificilă a stresului nu afectează numai angajaţii, ci şi companiile, deoarece acestea descoperă că au angajaţi care nu pot lucra conform necesităţilor, care au nevoie de mai multe concedii medicale şi sunt mai puţin eficienţi", a declarat Ramona Iacob, Market Team Leader Regus. Ea a adăugat că nivelul de stres continuă să crească în întreaga lume, cu angajaţi care se apropie din ce în ce mai mult de epuizare. Pe termen scurt, aceasta presupune pierderea angajaţilor valoroşi şi confruntarea cu o productivitate scăzută, pe măsură ce personalul se confruntă cu stresul legat de probleme de sănătate, insomnie şi epuizare, dar efectele pe termen lung ale acestei presiuni sunt încă greu de prevăzut şi ar putea fi dezastruoase, a mai spus ea. Sondajul examinează opiniile a peste 16.000 de profesionişti din toată lumea.

Cotovelea: Romaniei i s-ar putea aloca de către UE pană la 47 de miliarde euro

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Răzvan Cotovelea a declarat, ieri, că Romania nu va fi dezavantajată în următoarea perioadă financiară, 2014-2020, cand ar putea să-i fie alocată de către UE o sumă cuprinsă între 40 şi 47 de miliarde de euro. Secretarul de stat a declarat că, la sfarşitul săptămanii trecute, a participat la o reuniune privind alocările de fonduri nerambursabile pentru perioada 2014-2020, cele 15 state participante ajungand la un punct de vedere comun. Potrivit lui Cotovelea, toţi partenerii au avut o poziţie comună privind alocarea bugetară, iar Romania ar putea să nu fie dezavantajată, urmand să-i fie alocată o sumă cuprinsă între 40 şi 47 miliarde de euro. Secretarul de stat a precizat că, la sfarşitul lunii noiembrie, va avea loc Consiliul European, pentru a se negocia, într-o variantă finală, bugetul UE pentru perioada menţionată, dar şi fondurile nerambursabile pe care Romania le va avea. "Suntem optimişti, aşa cum am fost şi pană 2009", a mai spus Răzvan Cotovelea.

Portarea numerelor de telefon se va putea face mai rapid

Durata maximă a procedurilor administrative aferente portării unui număr de telefon s-a redus, de luni, de la 10 la 3 zile lucrătoare, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie să păstreze numărul de telefon atunci cand schimbă furnizorul. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil). "Decizia ANCOM privind modificarea condiţiilor tehnice şi comerciale de portare a numerelor de telefon a intrat în vigoare la 2 septembrie. începand cu această dată, termenul de activare a unui număr portat va fi de maxim o zi lucrătoare, aşa cum prevăd normele europene, iar durata maximă a procedurilor administrative aferente portării se reduce de la 10 la 3 zile lucrătoare", se arată într-un comunicat al autorităţii. Serviciul de portabilitate este disponibil în Romania din octombrie 2008. De la lansare şi pană la 31 iulie au fost portate 813.582 numere de telefon, dintre care 553.154 numere de telefonie mobilă şi 260.428 numere de telefonie fixă.

Sosirile în unităţi turistice s-au majorat cu 12,6%

Sosirile şi înnoptările în unităţi turistice de cazare au crescut în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 12,6%, respectiv cu 9,3%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS). Sosirile au însumat 4,193 milioane, iar înnoptările 10,04 milioane. Sosirile turiştilor romani au reprezentat 77,9% din total, pondere apropiată de cea din primele şapte luni ale anului precedent. Indicele de utilizare a locurilor de cazare a fost de 24,1%, în scădere cu 0,1 puncte. Sosirile vizitatorilor străini în Romania înregistrate la punctele de frontieră au fost de 4,433 milioane, în creştere cu 4,1%. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări europene (94,1%). Din statele UE s-au înregistrat 58,7% din totalul sosirilor vizitatorilor străini, iar dintre ţările Uniunii cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33,5%), Bulgaria (20,2%), Germania (9,2%), Italia (7,2%), Polonia (6%) şi Austria (4,5%). Plecările vizitatorilor romani în străinătate înregistrate la punctele de frontieră au fost de 6,296 milioane, în urcare cu 0,5%. În iulie, comparativ cu aceeaşi lună din 2011, sosirile cat şi înnoptările în structuri turistice cu funcţiuni de cazare au fost mai mari cu 12,5%, respectiv cu 12%.

Rezervele valutare s-au redus semnificativ

Rezervele valutare ale BNR au scăzut în august la 30,954 miliarde euro, de la 32,141 miliarde euro la finele lunii iulie, după plata primei rate către FMI aferentă acordului stand-by încheiat în 2009. În august au avut loc intrări de 1,142 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, arată BNR, într-un comunicat. Ieşirile au totalizat 2,329 miliarde euro, reprezentand plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv prima rambursare de capital şi dobandă în data de 6 august în sumă de 728,62 milioane echivalent euro în cadrul Acordului Stand-by cu Fondul Monetar Internaţional), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, şi altele, potrivit sursei citate. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,398 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2012 au fost de 35,352 miliarde euro, faţă de 36,554 miliarde euro la 31 iulie.

Nokia şi Motorola vor prezenta noi smartphone-uri

Nokia va prezenta miercuri noua generaţie de smartphone-uri Lumia, construite cu sistemul de operare Windows Phone 8, dezvoltat de Microsoft, în aceeaşi zi fiind programată dezvăluirea unui model Motorola Mobility, cu o săptămană înaintea prezentării următorului iPhone de către Apple. Modelul pregătit de Motorola Mobility, care va fi prezentat în premieră în parteneriat cu operatorul american Verizon Wireless, va avea ecran fără ramă şi va fi compatibil cu reţelele de ultimă generaţie LTE (4G în Europa), a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Noul smartphone Motorola va fi echipat cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google, a adăugat sursa citată, şi va fi unul dintre primele modele "full-screen" de pe piaţă - ecranul va acoperi întreaga faţă a telefonului, fără ramă sau butoane fizice. Modelul va fi cea mai importantă lansare a Motorola Mobility după achiziţionarea companiei de către Google. Compania mizează pe inovaţie şi noi funcţii pentru a se diferenţia pe o piaţă tot mai aglomerată, dominată de Apple şi Samsung. Apple se pregăteşte să lanseze, la jumătatea săptămanii viitoare, cel de-al şaselea model iPhone, care va marca cea mai complexă evoluţie a smartphone-ului din ultimii doi ani.

Numai un sfert dintre germani vor Grecia în zona euro

Numai un sfert dintre germani consideră că Grecia ar trebui să rămană în zona euro sau să primească ajutoare suplimentare de la statele din uniunea monetară, potrivit unui sondaj Financial Times/Harris, efectuat în mai multe state din UE. Rezultatele poll-ului subliniază problemele interne ale guvernului german, cancelarul Angela Merkel fiind prins între presiunile din ţară de a înceta să finanţeze statele din sudul zonei euro şi solicitărilor venite de la lideri din interiorul şi din afara Europei de a accepta noi eforturi de soluţionare a crizei, precum prelungirea termenelor acordate Greciei pentru echilibrarea bugetului sau creşterea ajutorului financiar pentru statul elen. Poziţia negativă a germanilor faţă de statul elen contrastează cu opiniile exprimate de italieni şi spanioli, care se arată mult mai reticenţi în privinţa excluderii Greciei din zona euro, notează Financial Times. Liderii europeni trebuie să decidă în următoarele săptămani dacă vor continua finanţarea internaţională a Greciei. Guvernul elen va solicita cel mai probabil amanarea cu doi ani a ţintelor fiscale, pe fondul recesiunii profunde şi întarzierilor din programul de privatizare. O misiune de inspectori din partea Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene vor întocmi un raport din care trebuie să reiasă progresele realizate de Atena în implementarea programului fiscal şi economic convenit cu creditorii externi şi dacă statul îşi mai poate respecta angajamentele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.