Economic

Leul ramane fără o proptea importantă

Ziarul de Vrancea
3 sep 2012 769 vizualizări
BNR nu mai limitează împrumuturile către bănci, după patru plafonări consecutive u moneda naţională a trecut ieri pe scădere

Banca Naţională a Romaniei (BNR) nu a mai plafonat ieri suma cu care împrumută băncile în cadrul licitaţiei repo, după ce în precedentele patru astfel de operaţiuni a limitat valoarea la şase, cinci şi, ulterior, la patru miliarde de lei. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobanda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămană. Cand suma din cadrul licitaţiei repo este plafonată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, cand BNR a anunţat că plafonează suma împrumutată, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cat mai mult din sumele vizate. La licitaţia de lunea trecută 15 bănci au plasat ordine de subscriere pentru 17 miliarde lei, în condiţiile în care suma pe care BNR a anunţat că o va acorda era de 4 miliarde de lei.

Împrumuturi de 13 miliarde lei

Banca centrală a împrumutat luni 10 bănci cu suma de 12,96 miliarde lei (2,8 miliarde de euro) prin operaţiuni repo. Un efect negativ al plafonărilor din ultima lună a fost creşterea randamentelor la titlurile de stat. Astfel, Finanţele au respins în august trei din cele cinci licitaţii pentru vanzare de titluri de stat, considerand că randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a împrumutat în august 1,4 miliarde lei, puţin peste jumătate din suma vizată, de 2,5 miliarde lei. Ministerul Finanţelor organizează luni o licitaţie pentru certificate cu scadenţa la opt luni, prin care urmăreşte să atragă 700 milioane lei. La precedenta licitaţie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finanţele au împrumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an. Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parţial în ultimele săptămani de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucat dobanzile practicate de bănci au crescut uşor. Dobanzile afişate luni de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o săptămană se plasau la 5,08 - 5,58% pe an.

Leul a trecut pe depreciere

De plafonarea sumelor în lei împrumutate de BNR a beneficiat şi cursul de schimb. Ieri, însă moneda naţională a trecut pe depreciere spre jumătatea sesiunii interbancare, astfel că BNR a publicat un curs de referinţă în creştere cu 3,03 bani, la 4,4898 lei/euro. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,4595 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele două luni. Raportat la nivelul de vineri, leul recuperase în luna august 4,05% la cursul de referinţă, cotaţiile coborand treptat de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro atins la 3 august, pe fondul tensiunilor politice cauzate de suspendarea în vederea demiterii a preşedintelui Traian Băsescu. Rata oficială pentru dolar a urcat cu 2,44 bani, de la 3,5484 lei/dolar la 3,5728 lei/dolar, iar cursul pentru francul elveţian a crescut de la 3,7136 lei/franc la 3,7389 lei/franc. Primele tranzacţii de luni au fost realizate aproape de 4,47 lei/euro, uşor peste cotaţiile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4660 - 4,4690 lei/euro. Ulterior, cursul a început să crească, iar în prima parte a zilei a atins un maxim de 4,4935 lei/euro. în jurul orei 13:00, transferurile se realizau la 4,4910 - 4,4935 lei/euro. Dealerii spun că piaţa a fost dominată în special de ordine comerciale de euro, iar apetitul pentru cumpărare de valută va continua, în condiţiile în care dobanzile vor rămane reduse.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.