Economic

Profitul celui mai mare producător de aluminiu din ţară a scăzut de 12 ori

Ziarul de Vrancea
31 aug 2012 777 vizualizări
C aştigul Alro s-a diminuat în primul semestru pană la 15,2 milioane lei Profitul net al producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a scăzut în primul semestru de aproape 12 ori, la 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), iar afacerile au coborat cu 6,6%, la 1,061 miliarde lei (241,8 milioane euro)

În perioada similară a anului trecut, compania a consemnat un profit net de 177,4 milioane lei şi o cifră de afaceri de 1,136 miliarde lei. "Reducerea cererii de aluminiu şi a preţului, din prima jumătate a acestui an, la care s-a adăugat deficitul de energie afectează rezultatele companiei. Cu toate acestea, datorită structurii noastre optime de producţie, integrării verticale şi a strategiei de control al costurilor, ne-am menţinut nivelul de profitabilitate în condiţii de piaţă foarte dificile", a declarat, într-un comunicat, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase. În prima jumătate a acestui an, Alro a continuat să se concentreze pe produsele cu valoare adăugată mare, crescand producţia de aluminiu procesat la 34.227 de tone, de la 28.946 de tone în primul semestru din 2011. Producţia totală de aluminiu primar în această perioadă a fost de 124.567 de tone, în scădere de la 130.458 de tone în prima jumătate din 2011.  Veniturile au scăzut cu 12,5%, la 1,246 miliarde lei (284 milioane euro), în timp ce cheltuielile au urcat cu 1,2%, la 1,226 miliarde lei (279,3 milioane euro). în primele şase luni ale anului trecut, compania a consemnat venituri de 1,424 miliarde lei şi cheltuieli de 1,211 miliarde lei. "În primul semestru din 2012 piaţa internaţională a aluminiului a intrat pe o pantă descendentă, atingand noi minime ale anului, la finalul perioadei, si afectand întreaga industrie. Preţul aluminiului a atins o medie de 2.079 de dolari/tonă, la Bursa Metalelor de la Londra (LME), înregistrand o scădere de aproximativ 500 de dolari/tonă (de la 2.550 de dolari/tonă) în comparaţie cu perioada similară din 2011", se arată în comunicat. De asemenea, compania menţionează că a înregistrat costuri mai mari cumpărand energie de pe Piaţa Zilei Următoare şi de pe Piaţa de echilibrare, întrucat a primit de la Hidroelectrica doar jumătate din cantitatea necesară, din cauza forţei majore declarate de producătorul de electricitate. "Alro a fost, de asemenea, martoră la declararea insolvenţei principalului său furnizor de energie, Hidroelectrica. în acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un
acord pentru 3 TWH/an, pană în 2018, cu o nouă formulă de calcul a preţului, bazată pe o serie de factori care includ cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra si evoluţia pieţei energiei, formula avand un nivel minim si unul maxim. Modificările rezultate în urma renegocierii contractului de energie au influenţat, de asemenea, rezultatele companiei din prima jumătate a acestui an", se spune în comunicat. În data de 9 august, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat că Alro va plăti cu 70% mai mult pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica. "De la 114-116 lei/MWh, Alro va plăti în jur de 200 lei/MWh. Pe langă asta, Alro va achita şi 11 milioane de euro ca diferenţă pentru energia pe care a achiziţionat-o de la începutul anului încoace", a spus Borza. În primul semestru, Alro a continuat să se axeze pe produse cu valoare adăugată mare şi pe creşterea calităţii. Astfel, vanzările de aluminiu procesat au crescut pentru acest segment, la 33.000 de tone, de la 26.500 tone în primul semestru din 2011, înregistrand o cifră de afaceri în creştere pentru acest segment, în ciuda cotaţiilor internaţionale mai mici.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.