Economic

Guvernul obligă autorităţile locale să-şi plătească datoriile

Mihai Boicu
29 aug 2012 1047 vizualizări
20% din sumele defalcate din impozitul pe venit merg la plata arieratelor, adică datoriile restante peste 90 de zile u ordonatorii principali de credite trebuie să raporteze lunar situaţia şi să-şi diminueze cu 5% volumul arieratelor de la o lună la alta u în caz contrar, Finanţele retrag banii pentru datorii

Banii pe care îi primesc autorităţile locale din impozitul pe venit, dar şi din alte surse, nu vor mai fi cheltuiţi de autorităţile locale după bunul plac. Ministerul Finanţelor a întocmit un proiect de hotărare prin care se modifică Legea 273/2006, a finanţelor publice locale, pentru ca banii să fie repartizaţi cu prioritate pentru plata datoriilor. “20% din sumă (impozitul pe venit – n.r.) se repartizează, prin hotărare a consiliului judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită confinanţare locală”, se arată în proiectul Ministerului Finanţelor. Pentru repartizarea sumelor după aceste criterii, consiliul judeţean are obligaţia ca în termen de cinci zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial să solicite în scris tuturor unităţilor administrativ – teritoriale prezentarea de cereri pentru acordarea de sume pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Autorităţile locale au obligaţia ca pană pe data de 6 a fiecărei luni să raporteze la direcţiile de finanţe situaţia restanţelor pe care le au. De asemenea, în fiecare lună acestea trebuie să diminueze volumul arieratelor cu cel puţin 5% raportat la soldul lunii anterioare.

Cine nu plăteşte rămane fără bani

Nerespectarea angajamentelor de plată a arieratelor nu este lăsată nepedepsită de Ministerul Finanţelor. Astfel, dacă ordonatorii principali de credite nu raportează situaţia arieratelor şi nici nu le diminuează, atunci directorul direcţiei de finanţe sistează atat alimentarea cu venituri din impozitul pe venit, cat şi cu alte sume defalcate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugelor locale. Procedura achitării arieratelor începe cu cererea odonatorilor principali de credite prin care se angajează să-şi plătească datoriile şi menţionează beneficiarii plăţilor şi detalii privind plata. Ca urmare, directorii finanţelor judeţene alimentează conturile ordonatorilor cu sumele solicitate. În termen de două zile lucrătoare de la data depunerii cererii de alocare, ordonatorii prezintă unităţilor teritoriale ale Trezoreriei documentele de plată prin care achită arieratele. Dacă nu se respectă această obligaţie, atunci din cont sunt retrase sumele solicitate pentru plata datoriilor. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.