Economic

MOZAIC ECONOMIC: Stolojan: Rectificarea bugetului reflectă deteriorarea economiei

Ziarul de Vrancea
26 aug 2012 602 vizualizări
“Pentru restul intervalului rămas pană la sfarşitul anului, nu avem nicio speranţă de redresare economică, ci, dimpotrivă, ar trebui să ne pregătim pentru mai rău", spune europarlamentarul PDL Theodor Stolojan

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat că rectificarea bugetară aprobată de Guvern reflectă deteriorarea situaţiei economice a Romaniei, contribuie la această deteriorare şi arată că pană la sfarşitul anului nu este nicio speranţă de redresare economică, ci va fi mai rău. "Prima concluzie este că rectificarea bugetului reflectă deteriorarea situaţiei economice a Romaniei şi continuă această deteriorare, iar a doua este că, pentru restul intervalului rămas pană la sfarşitul anului, nu avem nicio speranţă de redresare economică, ci, dimpotrivă, ar trebui să ne pregătim pentru mai rău", a spus Stolojan, ieri, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că, pe termen mediu şi lung, Romania este candidată în randul ţărilor cu venit mediu, incapabilă să depăşească această situaţie şi că "retorica găunoasă a lui Victor Ponta şi Crin Antonescu cu privire la bugetul aprobat la sfarşitul anului trecut nu ajută, ci înrăutăţeşte situaţia". Stolojan a mai spus că rectificarea este întemeiată pe reducerea ritmului de creştere economică de la 1,7% la 1,2%, cu percepţia că această creştere de 1,2% este optimistă. El a mai spus că s-a luat în calcul un curs de schimb de 4,45 lei/euro faţă de 4,2 lei/euro cat a fost la întocmirea bugetului în 2011. "Această rectificare a obligat Guvernul să facă mişcări în cadrul bugetului care nu fac decat să continue deteriorarea situaţiei", a adăugat Stolojan. El a spus că va fi o înrăutăţire în continuare a indicatorilor economici, ceea ce va face să fie nevoie de o nouă rectificare bugetară. Potrivit lui Stolojan, factorii care duc la această situaţie sunt reducerea fondului pentru investiţii, angajamentul ca în semestrul II să se limiteze sumele din buget acordate proiectelor cu finanţare pe fonduri europene, situaţia grea din agricultură şi lipsa de credibilitate a Guvernului. El a apreciat că se preconizează ideea unei creşteri economice sub 1% şi se aşteaptă în continuare la presiuni pe piaţa valutară a Romaniei. Veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 0,4% din PIB, iar cheltuielile, pe sold, cu 0,2%, în timp ce bugetele asigurărilor sociale au fost majorate cu circa 370 milioane lei, Guvernul urmand să se încadreze în ţinta de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat. Datele au fost incluse în rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2012, aprobate joi de Guvern. Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a aprobat rectificarea bugetului preluat de la fosta guvernare, care, în opinia sa, a fost un buget construit pe o filozofie "antisocială" şi a subliniat că fondurile alocate iniţial "în scop politic" pentru piscine şi partii au fost redistribuite.

Deficit de şapte miliarde de lei la buget după primele şapte luni

Execuţia bugetului general consolidat după primele şapte luni s-a încheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, faţă de un deficit de 1,96% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,12% din PIB după primul semestru din acest an. Comparativ cu primele şapte luni din 2011, deficitul bugetar este în scădere cu 4,3 miliarde de lei. Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 110,4 miliarde lei (18,2% din PIB) la finele lunii august, înregistrand o creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB. Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 9,5% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrandu-se la taxa pe valoarea adăugată (plus 6,3%), accize (plus 5,2%), impozit pe venit (plus 16%), impozit pe profit ( plus 5,4%). Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începand cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform OUG nr. 77/2011. La nivelul administraţiilor locale, execuţia bugetară arată o creştere cu 4,3% faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate, şi cu 13,4% la venituri nefiscale. Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 29,9 miliarde lei, mai mari cu 5,3% faţă de perioada similară a anului precedent. Pe partea de venituri nefiscale, încasările au crescut cu 25,2% la bugetul de stat şi cu 17,8% la instituţiile autofinanţate. În acelaşi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4%. Cheltuielile bugetului general consolidat au fost mai mari cu 3,4%, totalizand 117,3 miliarde de lei (19,3% din PIB), iar ponderea lor în PIB a scăzut cu 0,3 puncte procentuale. Creşterteri de alocări au fost înregistrate în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,2% mai mari faţă de anul 2011, dobanzi - 26,5%, bunuri şi servicii - 7,6%. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut îndeosebi la administraţiile locale, precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente. Cheltuielile de personal au avansat cu 2,1%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrandu-se, în principal, datorită majorării cu 8% a salariilor personalului bugetar, care se reflectă în buget începand cu luna iulie 2012.

Comercializarea telefoanelor şi tabletelor Samsung ar putea fi interzisă

O instanţă americană ar putea interzice comercializarea produselor mobile ale Samsung pe teritorul Statelor Unite, după ce compania sud-coreeană a pierdut un proces cu Apple în care era acuzată de încălcarea patentelor şi a fost condamnată la plata a peste un miliard de dolari. Apple a caştigat mai puţin de jumătate din suma solicitatată drept despăgubire, dar judecătorul districtual Lucy Koh ar putea tripla ulterior suma impusă Samsung, potrivit legislaţiei federale, relatează Bloomberg. Samsung a evitat totuşi plata de daune pentru încălcarea legislaţiei antitrust. Koh, care a prezidat procesul timp de patru săptămani, a programat luna viitoare o audiere pentru a analiza cererea Apple de interzicere permanentă a vanzărilor în SUA a unor produse precum tableta Galaxy 10.1, şi extinderea interdicţiei pentru alte produse. Juraţii curţii federale din San Jose, California, au decis după numai trei zile de deliberări că Samsung a încălcat trei patente referitoare la tableta Galaxy şi alte două legate de aparatele sale smartphone. "Este o victorie uriaşă pentru Apple. Verdictul este suficient pentru a fi cel mai mare din istoria proceselor legate de patente din istorie", a declarat Mark Lemley, profesor la facultatea de drept a universităţii Stanford. El a adăugat, după verdictul care a avut loc vineri, că şi mai importantă este interdicţia (legată de vanzarea produselor Samsung în SUA n.r.) pe care judecătorul Koh este probabil să o emită. Cei nouă membri ai juriului au respins contracuzaţiile făcute de Samsung împotriva Apple, compania cu cea mai mare capitalizare de piaţă la nivel mondial, precum şi solicitările de daune. Juriul a stabilit totodată că patentele Apple sunt valide. Samsung este pe locul 24 în lume în funcţie de capitalizarea de piaţă. Compania sud-coreeană a anunţat că va cere judecătorului să schimbe verdictul, iar în caz contrar va face apel. Apple a dat Samsung în judecată în aprilie 2011, iar Samsung a contraatacat, bătălia juridică avand loc în ţări de pe patru continente, pe o piaţă a aparatelor smartphone evaluată la 219,1 miliarde de dolari. Companiile s-au dat în judecată una pe alta în ţări precum Marea Britanie, Australia şi Coreea de Sud. În procesul din San Hose, avocaţii Apple au susţinut că după lansarea iPhone în 2007 Samsung a trecut printr-o "criză de design", expresie provenită dintr-un email intern al companiei sud-coreene, şi a început să copieze elemente ale aparatelor revoluţionare ale companiei americane. Apple a cerut despăgubiri de 2,5-2,75 miliarde de dolari de la Samsung, pentru copierea iPhone şi iPad. Samsung a solicitat în schimb 421,8 milioane de dolari de la Apple, sub acuzaţia că aceasta a încălcat cinci patente.  Disputa a început la lansarea smartphone-urilor Samsung Galaxy în 2010. Juraţii au decis vineri că Samsung nu a încălcat un patent legat de design-ul tabletei iPad.

Flanco are un nou director general

Flanco are un nou director general executiv, Violeta Luca, panã în prezent deputy CEO, preluand conducerea retailerului electro IT de la Adrian Olteanu, CEO-ul companiei din anul 2009. Modificarea a fost anunţată duminică de Flanco, printr-un comunicat. Olteanu va părăsi Flanco, dar compania nu precizează viitoarele sale responsabilităţi sau activităţi. Olteanu, 32 de ani, a activat la Flanco pentru zece ani şi a preluat funcţia de CEO în 2009, odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă, încheiată în mai puţin de un an. Luca face parte din managementul Flanco din august 2011, lucrand anterior, pentru opt ani, la Whirlpool Romania. Flanco a anunţat, recent, că Iulian Stanciu a preluat participaţiile deţinute de Sebastian Ghiţă în cadrul Flanco Retail şi Network One Distribution, specializate în retailul şi distribuţia de produse electro-IT, devenind acţionar unic al celor două companii. Ghiţă controla anterior 50% din acţiunile celor două companii. Anul trecut, Flanco a avut afaceri de 110 milioane de euro şi un profit operaţional de 3,5 milioane euro.

UniCredit este investigată în SUA

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia în funcţie de active, este investigată în Statele Unite pentru posibila încălcare a embargourilor impuse unor state precum Iran, potrivit unor documente publicate de instituţia financiară italiană, relatează Financial Times. Documentele nu fac referire la o anumită ţară, dar o persoană apropiată situaţiei a declarat că investigaţia se referă la Iran, ţinta unor sancţiuni din partea SUA şi a Uniunii Europene, din cauza programului iranian în domeniul nuclear. UniCredit este investigată de procuratura districtuală din New York şi de Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei, potrivit documentelor. În investigaţie este implicat şi Departamentul de Justiţie, se arată într-un comunicat al UniCredit, care precizează că ancheta se referă la HypoVereinsbank (HVB), o bancă germană cumpărată de UniCredit în 2005 şi care operează acum ca UniCredit Bank. În urmă cu mai puţin de o săptămană, autorităţile americane au anunţat că investighează Royal Bank of Scotland pentru posibile încălcări ale embargului impus Iranului, iar la începutul acestei luni Standard Chartered a acceptat plata unei penalităţi de 340 milioane de dolari, Departamentului pentru Servicii Financiare din New York, în urma unor acuzaţii similare.

Şeful bancherilor germani critică planurile BCE

Jens Weidmann, preşedintele băncii centrale germane, Bundesbank, critică un plan al Băncii Centrale Europene (BCE) de achiziţii de obligaţiuni suverane, pe care îl consideră similar cu "finanţarea statelor prin tipărirea de bani", relatează AFP. BCE a anunţat la începutul lunii august că este dispusă să intervină dacă va fi nevoie prin măsuri excepţionale anticriză, care vor consta în principal în achiziţii de obligaţiuni suverane direct de pe piaţă. "BCE poate efectua operaţiuni pe piaţa de obligaţiuni, într-o manieră adeccvată, pentru atingerea obiectivului său", a declarat preşedintele BCE Mario Draghi, în încercarea de a convinge că instituţia pe care o conduce nu va lăsa ca randamentele obţigaţiunilor unor state ca Spania şi Italia să urce la niveluri care să le pună în pericol finanţarea. "O astfel de politică este pentru mine aproape similară cu o finanţare a statelor prin tipărirea de bani", a afirmat Weidmann într-un interviu acordat publicaţiei germane Siegel care va apărea luni. El a spus că în democraţie trebuie ca parlamentele şi nu băncile centrale să intervină pentru partajarea riscurilor.

Grecia ar putea avea nevoie de economii de 17,9 miliarde euro

Grecia ar putea avea nevoie de economii de 17,9 miliarde de euro în următorii doi ani, potrivit unei surse din Ministerul de Finanţe citată de publicaţia elenă Real News, relatează Bloomberg. Publicaţia elenă a relatat că economii de trei miliarde de euro vor fi necesare din cauza deficitului de venituri bugetare din acest an, iar reduceri de un 1 miliard de euro pentru finanţarea companiilor de stat care nu pot rambursa împrumuturi garantate de stat. Cele 4 miliarde de euro s-ar adăuga economiilor de 11,7 miliarde de euro cerute de UE şi FMI şi care trebuie identificate pană în septembrie, precum şi altor 2,2 miliarde de euro care trebuie să compenseze scăderea anticipată a veniturilor bugetare şi a contribuţiilor de asigurări sociale în următorii doi ani. Premierul elen Antonis Samaras a cerut vineri la Berlin prelungirea cu doi ani a termenului pană la care Grecia trebuie să facă economii substanţiale şi să echilibreze finanţele publice, dar cancelarul german Angela Merkel a declarat că Grecia trebuie să îşi respecte angajamentele. Preşedintele francez François Hollande a subliniat la randul său sambătă, după o întalnire cu Samaras, că Grecia încă trebuie să îşi "demonstreze credibilitatea" în privinţa angajamentelor de redresare bugetară.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.