Economic

VIDEO!!! Ce a făcut seceta în vii: Strugurii mai puţini, mai buni şi mai scumpi

Ziarul de Vrancea
17 aug 2012 13076 vizualizări
Seceta a copt mai repede strugurii, care au fost scoşi la vanzare prin toată Vrancea, cu preţuri între 3 - 5 lei .Oficialii Direcţiei Agricole spun că recoltatul strugurilor pentru vin va începe după 20 august, cu aproape o lună mai repede decat de obicei.Cei care au struguri de masă au început culesul în aceste zile.Faţă de un an normal, se estimează o reducere a producţiei cu 20%, care ar putea ridica preţul strugurilor

Producţia de struguri din acest an ar putea fi mai mică decat anul trecut, după cum estimează Direcţia Agricolă din judeţ, însă calitatea vinului va fi superioară. Din cauza secetei, strugurii de masă au început deja să fie culeşi şi scoşi la vanzare prin podgoriile judeţului cu preţuri ceva mai mari decat anul trecut. Producătorii se plang că banii obţinuţi nu le acoperă munca de pe parcursul unui an întreg, cu toate că bolile au fost mai puţine în acest an. Canicula a copt mai repede strugurii, astfel încat se estimează că recoltarea ar putea începe pe 20 – 15 august, cu aproape o lună mai devreme decat era normal.
Podgoriile vrancene au început să rodească mai repede din cauza temperaturilor caniculare din această vară, iar strugurii de masă pot fi văzuţi peste tot la vanzare. Drumul european E 85, de la intrarea în judeţ dinspre Buzău pană la Ramnicu Sărat este flancat de producători sau comercianţi de struguri. Aceştia încearcă să-şi valorifice marfa de pe acum, cand preţurile sunt încă ridicate deoarece recoltatul nu a început în forţă. Un lucru curios este acela că preţurile nu sunt afişate aproape pe nicăieri, acesta fiind stabilit şi în funcţie de cat de prosper sau nu arată clientul. În general, preţul declarat de vanzători este în jur de 3 lei kilogramul, toţi plangandu-se că munca nu le este răsplătită. “Munceşti din februarie pană culegi strugurii, numai în vie stai. Şi cand vinzi strugurii nu ai cui să-i dai şi îi dai pe mai nimic. Kilogramul de struguri costă 3 lei. Producţia este bună anul acesta, dar dacă nu plouă strugurii nu au greutate”, spune podgoreanul Vasile Paşalău, unul dintre cei care vand struguri pe marginea şoselei E85, la Popeşti. În zonă anul trecut a bătut grindina, însă acum din cauza secetei producţia ar putea fi la fel, deoarece strugurii se stafidesc. “Ăştia sunt strugurii frumoşi, că i-am ales din patru – cinci pogoane de vie. Am ales şi eu ce era mai frumos, restul sunt păliţi, vai de mama lor”, s-a plans Luciana Ştirbu, o altă vanzătoare.


Seceta a “omorat” bolile


Chiar dacă producţia este slabă cantitativ anul acesta, seceta a adus şi ea ceva bun, mai puţin tratamente pentru podgorii. “Este bine faţă de anul trecut, cand a bătut piatra. Nu am avut probleme cu mana, cu făinarea. Producţia depinde de cat a muncit fiecare via”, a spus Grigore Bratosin, din Urecheşti. Acesta vindea ieri struguri cu 5 lei/kg la marginea comunei. Pentru cei care vand strugurii direct de pe butuc, preţurile sunt mai mici. În ultimele zile, preţurile oferite de comercianţi, în special cei din Slobozia Bradului, au fost în jurul sumei de 2,5 lei pentru un kilogram. Sumele oferite producătorilor vor continua însă să scadă pe măsură ce în Vrancea se va începe culesul în toate podgoriile. Este posibil, din cauza producţiilor mici, să se întample ca anul trecut, atunci cand strugurii s-au terminat repede iar preţurile au urcat pe final de campanie chiar şi la 2 lei/kg la strugurii de vin.


Campania de recoltat începe din august


Oficialii Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală cred că în scurt timp va începe campania de recoltat, în condiţiile în care pană acum demara în septembrie. “După cum aţi văzut, au început să se comercializeze struguri de masă în pieţe şi pe marginea drumului. Noi estimăm că recoltatul strugurilor de vin va începe mult mai devreme decat într-un an normal, în jurul datei de 20 – 25 august”, a declarat Mariana Bodea, purtătorul de cuvant al Direcţiei Agricole. Potrivit acesteia, viţa de vie suportă mai uşor seceta, însă cantitatea de struguri produsă la hectar scade. “Producţia este de o calitate foarte bună, strugurii au acumulat suficient zahăr, nu sunt stricaţi. Cheltuielile producătorilor au scăzut deoarece au fost aplicate mai puţine tratament”, a precizat Marian Bodea. Faţă de un an normal, se estimează o reducere a producţiei cu 20%. Şi faţă de anul trecut, recolta este mai slabă, atunci înregistrandu-se o producţie medie în jurula cinci tone la hectar. În unele cazuri zonele afectate de ger sau alte probleme nu s-au suprapus, astfel încat producătorii nu au trebuit să treacă prin doi ani grei ani la rand. Vrancea este cel mai mare bazin viticol al ţării, cu peste 25.000 de hectare de viţă de vie, din care peste 1.000 de vie nouă, plantată în ultimii ani cu ajutorul finanţărilor acordate de UE. Cei care au plantaţii cu viţă nouă au avut cheltuieli foarte mari în această vară, întrucat au fost nevoiţi să ude pentru a nu pierde investiţia. Cum apa din reţelele publice a fost restricţionată, fermierii au adus apă cu cisternele de la distanţe destul de mari, (Mihai BOICU, Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului  de Vrancea puteţi vedea imagini cu pieţele improvizate de struguri de pe marginea drumului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
costica, acum 4267 zile, 22 ore, 21 minute, 50 secunde
Doua întrebări pentru fostul ministru Valeriu Tabără 1. Văzând „preocuparea” dumneavoastră privind consolidarea sistemului de irigaţii, vă simţiţi responsabil de situaţia materială citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.