Economic

MOZAIC ECONOMIC: Patronii cer supraimpozitarea producătorilor de gaze şi electricitate

Ziarul de Vrancea
16 aug 2012 919 vizualizări
“Măsura a fost aplicată şi în alte ţări membre ale UE cum sunt Ungaria sau Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania

Reprezentanţii oamenilor de afaceri din Romania susţin măsura guvernului de a impozita profiturile excepţionale obţinute de companiile din sectorul energetic şi propun ca banii încasaţi să intre într-un fond strategic de dezvoltare care să finanţeze proiecte de creştere a eficienţei energetice. "Această propunere este una dintre măsurile propuse constant de AOAR în ultimii ani, cand urmare a evidenţei că prin transferarea unui monopol de stat către un monopol privat companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de creşteri de preţuri fără realizarea niciunei îmbunătăţiri aduse furnizării în domeniul combustibililor sau al energiei. Măsura a fost aplicată şi în alte ţări membre ale UE cum sunt Ungaria sau Marea Britanie", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Asociaţia propune ca veniturile rezultate din această taxare să constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care să fie stimulate proiectele de creştere a eficienţei energetice. "AOAR consideră oportună taxarea excepţională a veniturilor companiilor care activează în domenuiul gazelor naturale, în condiţiile în care FMI/CE/BM impun Romaniei creşterea preţului de furnizare a acestei resurse energetice. La nivelul UE nu s-a acceptat de către ţări ca Germania, Austria sau Italia să se treacă la negocierea unui preţ unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important în sensul consolidării pieţei energetice unice europene), protejandu-se aranjamentele preferenţiale ale acestor state cu Rusia. Un exemplu concludent îl reprezintă triplarea profitului companiei germane E.On, în semestrul 1 din 2012 faţă de semestrul 1 din 2011, pe fondul acordului încheiat de compania germană cu Gazprom referitor la reducerea preţului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactivă de la 1 mai 2012", afirmă sursa citată. Oamenii de afaceri apreciază că instituţiile financiare internaţionale ignoră faptul că Romania, care importă circa 30% din necesarul de gaze naturale din Rusia, plăteşte cel mai mare preţ, de aproximativ 500 dolari/1000 mc faţă de un maxim de 400 dolari plătit de alte ţări membre UE. "Mai mult, se fac presiuni nejustificate asupra Romaniei de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, în condiţiile în care Romania este obligată să importe circa 30% din necesarul sau de consum din unica sursa Rusia, la preţuri excepţionale. Considerăm că Guvernul Romaniei trebuie să propună spre dezbatere publică strategia energetică pe următorii 10 ani, adoptarea prin consens a acesteia de către toate partidele, astfel încat mediul de afaceri să poata calcula şi controla costurile pe care le implică factura energetică, element de competitivitate în Romania ca şi în Germania", se mai spune în comunicat.

Boc critică guvernul pentru majorarea preţurilor la gaze

Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că majorarea preţului la gaze "este dovada incapacităţii actualului Guvern de a negocia cu FMI". "Acum să înţeleg că sunt acuzat că nu am majorat preţul la factura de gaze, că dacă îl măream eram acuzat de ce am făcut-o. Această majorare a preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI. Pentru că ştiu cat de dure au fost negocierile de fiecare dată cu privire la preţul utilităţilor şi la gaze şi ştiu că arde buzunarul fiecărui cetăţean", a spus Emil Boc. Fostul premier a afirmat că în perioada cat a condus Guvernul a apărat interesele cetăţenilor pentru a nu creşte preţul la gaze. "Cat am fost la Guvern am apărat interesele oamenilor să nu crească preţul la gaze. După ce am plecat, să dea socoteală alţii", a spus Boc. Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va urca din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, întrucat creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani, a anunţat, marţi, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Erik der Vrijer. "Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (...). Există un mecanism în Romania, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut", a afirmat der Vrijer. Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia. "Pur şi simplu ne-am trezit că această mărire trebuia făcută de Guvernul anterior şi nu a fost făcută. Este îndeplinirea unei obligaţii asumate de Guvernul Romaniei, care anul trecut a amanat aceste reglementări, iar noi le punem în practică", a spus Ponta. El a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor. Datele anunţate de ANRE arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atat anul viitor cat şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a continuat să scadă

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată şi-a continuat trendul descendent pentru al doilea trimestru consecutiv, înregistrand o scădere cu 2,5% faţă de primul trimestru, la 293 milioane de euro, reiese din datele studiului GfK Temax. Faţă de al doilea trimestru din 2011, cand vanzările de bunuri de folosinţă îndelungată s-au ridicat la 306 milioane de euro, scăderea din trimestrul doi din acest an este de 4,2%. Astfel, în primul semestru piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a totalizat 592 milioane de euro, faţă de 613 milioane de euro în primele şase luni din 2011. Cel de-al doilea trimestru a avut evoluţii diferite, cu creşteri, dar şi cu scădere. Singurul sector care a înregistrat o creştere de două cifre (19,2%) faţă de trimestrul al doilea din 2011 a fost sectorul foto. Sectorul electronicelor şi cel de telecom au crescut uşor, în timp ce piaţa de IT şi cea de imprimante şi multifuncţionale au fost în scădere. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat pe piaţa electrocasnicelor mici şi pe cea a electrocasnicelor mari, cea din urmă înregistrand o rată de scădere de două cifre, se arată într-un comunicat al GfK. Vanzările de camere foto digitale şi rame foto digitale au ajuns 12 milioane euro în trimestrul al doilea. Cu o rată de creştere de două cifre, camerele cu lentile interschimbabile sunt cel mai de succes segment în acest moment. Valoarea generată de aceste dispozitive în ultimele trei luni a fost de aproximativ 5 milioane de euro. Pe segmentul electronicelor, vanzările de electronice au crescut cu 3%, la 58 milioane de euro. Creşteri semnificative ale vanzărilor s-au înregistrat pentru principalul declanşator al creşterii pe piaţa de electronice-televizoarele cu ecran plat. Ratele de creştere de două cifre întregistrate pe aceasta piaţă au fost susţinute de promoţii, corelate în special cu evenimente specifice, precum Campionatul European de Fotbal. Piaţa de televizoare a reuşit să genereze valoare adăugată şi prin trecerea de la LCD la LED. Astfel, mai mult de jumătate din totalul vanzărilor din acest an au fost făcute cu modele LED. Este de menţionat faptul că restul produsele electronice monitorizate în cadrul studiului au avut în evoluţii stabile sau negative în perioada analizată. Valoarea totală a pieţei de telefoane mobile şi smartphone-uri a înregistrat în al doilea trimestru al anului 2012 o uşoară creştere de 0,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, însumand 43 milioane de euro. Telefoanele inteligente continuă creşterea în vanzări şi reuşesc să aducă pe un trend ascendent valoarea sectorului Telecom.

Leul caştigă neaşteptat un avans confortabil în faţa euro

Leul a rămas pe apreciere uşoară în sesiunea de joi, astfel că Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinţă în scădere cu 2,62 bani, de 4,4924 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele şase săptămani. Un nivel inferior celui de joi fost publicat de BNR la 5 iulie, cand euro a fost cotat la 4,4796 lei. Astfel, leul s-a întarit cu 3,3% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat în urmă cu aproape două săptămani, din cauza tensiunilor politice. Raportat la nivelul record, leul a pierdut pană la 4,4% de la începutul lunii iulie, din cauza turbulenţelor politice. Atunci s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Pentru dolar cursul de joi s-a plasat la 3,6611 lei/dolar, în creştere cu 0,42 cu bani, iar cursul pentru franc a coborat cu 2,2 bani, de la 3,7625 lei/franc la 3,7405 lei/franc. La deschidere, băncile cotau euro la 4,4850 - 4,4870 lei, în scădere de la 4,4940 - 4,4960 lei, nivel consemnat în sesiunea de marţi. Miercuri a fost zi nebancară pe piaţa locală. În prima parte a zilei, cursul a atins un minim de 4,4820 - 4,4840 lei/euro, după care cererea comercială de euro a urcat uşor cotaţiile. în jurul orei 13:00, operaţiunile se perfectau la 4,4905 - 4,4930 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată.

O investiţie ratată de Romania înfloreşte în Ungaria

Fabrica Mercedes-Benz din Ungaria a grupului german Daimler îşi va dubla capacitatea, în prezent de 150.000 de unităţi anual, iar proiectul de extindere ar putea începe anul viitor, potrivit cotidianului ungar Napi Gazdasag, citat de Portfolio. Grupul german a început deja procesul de selectare a consultantului, precum şi a firmelor de arhitectură şi avocatură care se vor ocupa de extinderea unităţii. Fabrica a început în martie producţia de maşini Mercedes Clasa B. Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria a cheltuit pană în prezent 150 miliarde de forinţi (circa 540 milioane de euro, la cursul actual) pe achiziţia terenului fabricii şi construcţia acesteia. Grupul german a primit subvenţii pentru proiect de 22 miliarde de forinţi de la statul ungar. Costul extinderii ar putea ajunge la cateva zeci de miliarde de forinţi, iar Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria ar putea aplica pentru noi fonduri de stat. Lucrările la extinderea producţiei ar putea începe anul următor, scrie cotidianul. Fabrica ar urma să fie echipată cu noua linie în 2014, iar producţia ar putea începe în 2015. Iniţial Mercedes a vrut să amplaseze fabrica în Romania.

Google se implică în scandalul dintre Apple şi Samsung

Google a cerut Samsung Electronics să schimbe designul smartphone-urilor şi tabletelor pentru a le face să semene mai puţin cu produsele concurente de la Apple, potrivit unor e-mail-uri dezvăluite în cadrul procesului dintre Apple şi compania sud-coreeană, citate de Bloomberg. Unul dintre avocaţii Apple, Harold McElhinny, a prezentat miercuri în instanţă un e-mail intern al Samsung din februarie 2010 în care se vorbeşte despre comentariile "designerului şef Cho" după ce ar fi participat la o şedinţă cu reprezentanţi ai Google. "Din moment ce seamănă prea mult cu Apple, s-o faceţi vizibil diferită începand cu partea din faţă", se arată în e-mail, care se referă la una dintre tabletele produse de compania sud-coreeană. Apple a introdus mesajele e-mail drept dovezi în cea de-a treia săptămană a procesului împotriva Samsung, judecat în faţa unui juriu federal în San Jose, California. Audiat ca martor, designerul Samsung Kim Jin Soo a declarat în instanţă că nu a mai văzut mesajul e-mail prezentat de avocatul Apple. El a indicat însă că schimburile de mesaje ar fi putut avea loc la un nivel superior în ierarhia companiei. Un al doilea mesaj, trimis cu o săptămană mai tarziu, face referire şi la telefoane.

Spania primeşte ajutor de urgenţă

Spania va primi în scurt timp o "tranşă de urgenţă" din finanţarea de 100 miliarde euro acordată de guvernele din zona euro pentru recapitalizarea băncilor spaniole, deoarece Banca Centrală Europeană a impus anumite restricţii pe operaţiunile de creditare, potrivit unei surse citate de Bloomberg. BCE a impus în luna iulie limite pe nivelul creditelor care pot fi acordate de instituţie băncilor comerciale în baza garanţiilor colaterale constituite din obligaţiuni guvernamentale. Noile restricţii împiedică realizarea unui plan pregătit de Spania pentru aranjarea unui împrumut de la BCE către banca naţionalizată Bankia, a afirmat sursa citată. Bankia, formată în 2010 prin fuziunea băncilor spaniole de economii aflate în dificultate, va primi de urgenţă, devansat, prima tranşă din finanţarea de la UE, a adăugat persoana citată. Potrivit acordului dintre Spania şi instituţiile europene, semnat în iulie, programul de finanţare include o tranşă de 30 miliarde euro disponibilă iniţial şi "mobilizată pentru orice situaţie de urgenţă". Contactat de Bloomberg, un purtător de cuvant al Comisiei Europene a precizat doar că Spania nu a cerut încă "mobilizarea" tranşei de 30 miliarde euro. Reprezentanţii BCE, Bankia şi ai ministerului spaniol al Economiei au refuzat să comenteze informaţiile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.