Economic

Petrom va explora un zăcămant ucrainean de gaze din Marea Neagră

Ziarul de Vrancea
15 aug 2012 964 vizualizări
Ucraina speră ca mari companii energetice la nivel mondial să descopere rezerve de petrol şi gaze în Marea Neagră, în încercarea de reducere a dependenţei de importurile din Rusia

Un consorţiu condus de Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell şi din care mai fac parte OMV Petrom şi compania ucraineană de stat Nadra a caştigat o licitaţie pentru exploarea de gaze la un zăcămant din Marea Neagră al Ucrainei, potrivit Ukrainian News Agency. Anunţul a fost făcut de ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Eduard Stavitski. Ucraina speră ca mari companii energetice la nivel mondial să descopere rezerve de petrol şi gaze în Marea Neagră, în încercarea de reducere a dependenţei de importurile din Rusia. Autorităţile de la Kiev au aprobat oferta consorţiului condus de Exxon şi Royal Dutch Shell în detrimentul celei făcute de grupul rus Lukoil. "Ne aşteptăm la descoperirea unor rezerve mari de hidrocarburi la zăcămantul Skifska, similare cu cele explorate de Exxon Mobil şi OMV Petrom pe coasta romanească", a afirmat un oficial guvernamental ucrainean, citat de Financial Times. Preşedintele Camerei americane de comerţ din Ucraina, Jorge Zukoski, a declarat că aducerea unor grupuri energetice majore "reprezintă o schimbare de model pentru securitatea energetică a ţării şi climatul investiţional". Aducerea producţiei la nivel comercial ar putea dura 6-8 ani, consideră Dennis Sakva, analist în domeniul energiei la banca de investiţii Dragon Capital în Kiev. "Guvernul a realizat că obţinerea reducerii preţurilor din partea Gazprom nu va fi uşoară. Aşa că au decis să exploreze alte oportunităţi pentru îmbunătăţirea poziţiei de negociere, acceptand ca producători majori să participe la producţia internă de petrol şi gaze", a arătat Sakva. Caştigătorii licitaţiei s-au angajat să investească dublul sumei minime de 200 de milioane de dolari stabilite pentru faza de explorare a perimetrului Skifska, de 16.700 de kilometri pătraţi. Totodată, aceştia vor plăti un avans de peste 300 de milioane de dolari guvernului ucrainean, pentru dreptul de a semna un acord de partajare a producţiei, anul viitor, a spus o sursă citată de Financial Times. Decizia autorităţilor ucrainene vine la cateva luni după ce Ucraina a selectat Chevron şi Shell pentru exploarea prin tehnologii neconvenţionale a unor perimetre de zăcăminte terestre de hidrocarburi. Schimbarea de strategie a autorităţilor de la Kiev vine în urma încercărilor eşuate ale preşedintelui Viktor Yanukovici de a convinge Gazprom să reducă preţul gazelor livrate Ucrainei. ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom au anunţat în luna februarie că au făcut o descoperire semnificativă de gaze la perimetre romaneşti din Marea Neagră, estimările preliminare plasand zăcămantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Zăcămantul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adancime în largul ţărmului romanesc, cu o adancile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adancime de aproximativ 930 de metri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.