Economic

MOZAIC ECONOMIC: Grecia se împrumută din nou ca să-şi plătească datoriile

Ziarul de Vrancea
12 aug 2012 833 vizualizări
Grecia va încerca să împrumute marţi o sumă neobişnuit de mare, de pană la 5 miliarde de euro, prin vanzarea de de titluri pe termen scurt, singurul mod în care statul elen poate accesa piaţa financiară, pentru a acoperi plata unor obligaţiuni ajunse la scadenţă şi cheltuieli generale.

Guvernul de la Atena va reuşi, probabil, să atragă întreaga sumă vizată, scrie cotidianul american Wall Street Journal, întrucat datoria pe termen scurt a ţării este acceptată ca garanţie de către Banca Centrală Europeană (BCE). Băncile elene, dornice să acceseze facilităţile de urgenţă ale BCE, vor cumpăra, probabil, titlurile. Agenţia Elenă de Administrare a Datoriei a anunţat că va scoate la licitaţie titluri pe 13 săptămani de 3,1 miliarde de euro. Alte două emisiuni ar putea urca totalul împrumutat la 5 miliarde de euro, dacă atrag maximul sumelor vizate. Grecia a vandut în această săptămană titluri pe 26 de săptămani în valoare de un miliard de euro. Creşterea împrumuturilor pe perioadă scurtă a rămas singura opţiune a statului elen, după ce partenerii din zona euro au refuzat să asigure ţării un credit punte pană la eliberarea unei noi tranşe cruciale din ajutorul extern. Grecia discută cu creditorii internaţionali - UE, FMI şi BCE - un nou pachet de austeritate de 11,5 miliarde de euro, necesar ca statul să primească următoarea tranşă, de 31 miliarde de euro. O decizie privind acordarea fondurilor nu va fi luată pană în octombrie.


Google îşi tratează angajaţii care mor mai bine decat vii de la alte firme

Google îşi tratează angajaţii care mor mai bine decat o fac alte companii în cazul celor vii, unul dintre beneficiile "de deces" fiind plata timp de zece ani a jumătate din salariul către soţul/soţia sau partenerul angajatului decedat, potrivit CNN. În plus, toate acţiunile la care are dreptul angajatul sunt acordate imediat după moarte, a declarat, într-un interviu pentru Forbes, "directorul pentru oameni" al Google, Laszlo Bock. De asemenea, fiecare copil primeşte cate 1.000 de dolari pe lună pană la varsta de 19 ani, sau 23 de ani în cazul studenţilor la zi. Aceste avantaje sunt disponibile tuturor angajaţilor Google din SUA, indiferent de vechimea în cadrul companiei. Cel mai în varstă angajat al Google are în prezent 83 de ani, a afirmat Bock. "Evident nu există un beneficiu pentru Google, dar este important să ne ajutăm familiile în timpul acestui eveniment îngrozitor, dar de neevitat", a spus el. Beneficiile "de deces" se adaugă listei legendare de avantaje pe care le oferă Google angajaţilor: mese gratuite, jocuri de foosball, servicii de curăţătorie la locul de muncă, termeni foarte generoşi pentru concediul de îngrijire al unui nou-născut, precum şi altele.

Averea celor mai bogaţi pămanteni a devenit şi mai mare

Averea celor mai bogaţi 40 de oameni la nivel global a crescut cu 7,2 miliarde de dolari săptămana aceasta, în timp ce Warren Buffet a recaştigat locul al treilea, pierdut săptămana trecută în faţa cofondatorului retailerului Inditex Amancio Ortega. Pe primele două locuri se menţin mexicanul Carlos Slim Helu, cu 74 miliarde de dolari, şi cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cu 63,6 miliarde de dolari. Ortega, care i-a luat săptămana trecută locul al treilea lui Buffet în Indicele Miliardarilor realizat de Bloomberg a cedat poziţia preşedintelui Berkshire Hathaway după ce acţiunile Inditex au scăzut vineri cu 1,8%.  Buffet are acum o avere de 45,5 miliarde de dolari, iar Ortega de 44,8 miliarde de dolari. "Bursa a cam stagnat săptămana trecută. Draghi nu a mai spus nimic, iar majoritatea liderilor sunt pe undeva în costum de baie", a afirmat Jack Ablin, director pentru investiţii la BMO Harris Private Bank din Chicago, care are sub administrare active de circa 60 de miliarde de dolari. Indicle S&P 500 a închis vineri în urcare pentru a şasea şedinţă consecutiv, cea mai lungă perioadă de evoluţie pozitivă începand din 2010, în contextul speculaţiilor că Rezerva Federală Americană va lua noi măsuri de stimulare a economiei. S&P 500 a urcat cu 1,07% săptămana aceasta

Universitatea Harvard, acţionar la Facebook

Fundaţia Harvard Management, care administrează donaţiile primite de cea mai bogată universitate din lume, a devenit acţionar la Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, ale cărei baze au fost puse de Mark Zuckerberg chiar în campusul Harvard, potrivit Bloomberg. Harvard Management deţinea la sfarşitul lunii iunie o participaţie redusă , de 20.000 de acţiuni, în valoare de 436.000 de dolari, la preţul de la finalul şedinţei bursiere de vineri. Zuckerberg, 28 de ani, a pus bazele Facebook împreună cu alţi studenţi Harvard în 2004, într-o cameră de cămin de la Harvard. Reţeaua de socializare a fost iniţial disponibilă pentru mai multe universităţi, înainte de a fi lansată publicului larg. Cu aproape un miliard de utilizator la nivel mondial, Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume. Zuckerberg, care a renunţat la studii pentru a se concentra pe dezvoltarea Facebook, a revenit anul trecut la Harvard pentru a recruta angajaţi pentru compania pe care o conduce. Universitatea a numit evenimentul prima întoarcere oficială a acestuia de la plecarea în 2004. Acţiunile Facebook au închis vineri în urcare cu aproape 4%, însă se află cu circa 43% sub nivelul de 38 de dolari de la listare. Compania, confruntată cu o migrare a utilizatorilor către dispozitive mobile, a raportat o încetinire a creşterii veniturilor în trimestrul al doilea. Veniturile au avansat cu 32%, faţăd e 45% în primul trimestru şi 88% anul trecut. Harvard Management avea active de 31,7 miliarde de dolari cu un randament de 21% în perioada de 12 luni încheiată în iunie.

GM are probleme cu 38.000 de maşini de poliţie în SUA şi Canada

General Motors (GM) recheamă în service 38.000 de maşini de poliţie Chevrolet Impala din SUA şi Canada, deoarece o componentă a suspensiei faţă se poate strica şi poate conduce la accidente, potrivit New York Times. Maşinile de poliţie rechemate au fost fabricate în intervalul 2008-2012. Defecţiunea poate cauza pierderea controlului maşinii de către şofer, potrivit unui document transmis de GM Administraţiei Naţionale pentru Siguranţa Traficului. Modelele Impala vandute clienţilor obişnuiţi au piese diferite de cele ale poliţiei şi nu sunt vizate de rechemare.  Toate maşinile cu piesa defectă au fost produse la fabrica GM din Oshawa, Ontario.

Cea mai veche companie de transport maritim se închide

Cea mai veche companie de transport maritim de marfă, Stephenson Clarke Shipping din Marea Britanie, înfiinţată în 1730, a vandut ultima navă şi iese din afaceri, din cauza concurenţei foarte ridicate, care a condus la declinul puternic al tarifelor în ultimii ani, transmite Bloomberg. Stephenson Clarke Shipping a intrat în proces de lichidare, potrivit unui anunţ al lichidatorului, firma de contabilitate Tait Walker. Compania de transport maritim, care mai are doar nouă angajaţi, a vandut ultima navă în iulie. Indicatorul Baltic Dry Index, format în baza tarifelor pentru transportul de materii prime precum cereale sau cărbune, este în scădere cu 55% în acest an şi ar putea înregistra al patrulea an de declin în ultimii cinci, potrivit datelor Bloomberg. "Anunţul privind Stephenson Clarke arată cat de dificil a devenit climatul economic pentru transportul maritim. Stephenson Clarke era o companie istorică şi un membru vechi pană recent şi ne pare rău să auzim astfel de veşti", se arată într-un comunicat al Camerei de Transport Maritim din Marea Britanie. Industria de transport maritim din Marea Britanie a avut venituri de 12,6 miliarde de lire sterline (19,7 miliarde de dolari) în 2010, potrivit celor mai recente date.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.