Economic

Taxa auto încasată ilegal, rambursată automat

Ziarul de Vrancea
9 aug 2012 1116 vizualizări
Guvernul va adopta un act prin care să restituie taxa auto încasată ilegal, degrevand astfel instanţa

Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberand astfel instanțele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor, a declarat premierul Victor Ponta. El a discutat, ieri, în calitate de ministru interimar al Justiției, cu secretarii de stat din minister inclusiv despre o soluție cu privire la procesele de restituire a taxei auto. "Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetățenilor romani care îşi cernapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcțional cu ceea ce se întamplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeţi şi daţi-ne în judecată, ştim că o să caştigaţi, dar mai caştigăm nişte timp». Instanţele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numeşte, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflaţiei. Atunci am luat o decizie administrativă şi practic am oprit toate procesele, instanţele sunt şi aşa superîncărcate, nici nu am mai ţinut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în şir. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior care nu corespundea normelor europene şi nici celor constituţionale şi că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători şi grefieri să dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi", a spus Ponta. În opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a îndemna proprietarii de vehicule să dea statul în judecată pentru a-și recupera taxa auto încasată ilegal a fost incorectă și imorală. "Aici, Guvernul Boc a fost la nivelul faimosului consul roman Fabius Cunctator, cel care tot timpul amana bătăliile, şi aici tot ştiau că pierd procesele, dar ziceau la fel că primesc termen în 2012, în 2013 şi or veni alţii după noi care să plătească oalele sparte", a spus Ponta. El a concluzionat că singura soluţie de rezolvare a situației este adoptarea unui act normativ care să recunoască datoriile Guvernului. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată la începutul anului, prevede o reducere a taxei de poluare cu pană la 25%, dand posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentand diferenţa de taxă plătită.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.