Economic

ING anticipează un curs de 4,85 lei la sfarşitul anului

Ziarul de Vrancea
7 aug 2012 736 vizualizări
Analiştii băncii nu exclud nici ipoteza să fie atins pragul de 5 lei pentru un euro

Analiştii ING Bank şi-au modificat în sens negativ estimările privind evoluţia leului, anticipand un curs de 4,85 lei pe euro pentru sfarşitul acestui an, şi nu exclud atingerea temporară a pragului de 5 lei pe euro, pe fondul tensiunilor politice şi crizei din zona euro. Anterior, în luna iunie, analiştii băncii estimau că leul avea să încheie anul la un curs de 4,6 pentru un euro. "Iminentele alegeri generale şi o administraţie care a pierdut sprijin semnificativ au pregătit terenul pentru creşterea tensiunilor de pe scena politică, dar, după cum o arată pieţele financiare, evenimentele recente au depăşit serios majoritatea aşteptărilor. O serie continuă de scandaluri politice sugerează că regulile din Romania sunt fluide şi că agendele politice nu ţin cont de cele economice", notează analistul ING Vlad Muscalu într-un raport transmis ieri. Situaţia de pe piaţa valutară şi cea a obligaţiunilor de stat sugerează că sentimentul investitorilor variază între incertitudine ridicată şi temeri că perspectivele ţării "se întunecă rapid", toate acestea în timp ce Europa trece printr-o dezintermediere în sectorul bancar, potrivit analizei ING. "Scenariile de proiecţie care extraploează în mod liniar evoluţiile recente pot anticipa cu uşurinţă o criză a balanţei de plăţi pe termen lung, pe măsură ce tensiunile de pe pieţele financiare se revarsă în economia reală, iar turbulenţele din cele două zone încep să se alimenteze reciproc. Atribuirea unei probabilităţi cat de reduse unui scenariu atat de tragic ar putea limita serios apetitul pentru active romaneşti", avertizează analiştii băncii. ING precizează că acesta nu este scenariul cel mai probabil, însă nu există semnale că tensiunile politice vor lua sfarşit prea curand, din moment ce majoritatea "întrebărilor politice importante" - cum vor arăta viitorul parlament şi viitorul guvern, care va fi viitoarea strategie economică - nu vor primi răspuns pană în primul trimestru al anului viitor. În plus, banca centrală pare "tot mai flexibilă" în privinţa tolerării mişcărilor pe piaţa valutară, se arată în raport. "Guvernatorul BNR a declarat recent că vede spaţiu de manevră pentru apărarea leului, dar a precizat că acest spaţiu ar trebui utilizat în mod înţelept, deoarece, în perioade tensionate, cursul de schimb flotant trebuie să-şi joace rolul", notează analiştii ING. Mai mult, banca anticipează că presiunile de pe pieţele financiare s-ar putea accentua odată cu apariţia datelor economice pentru ultima perioadă. "Este foarte probabil ca activitatea economică să fi fost afectată vizibil de evenimentele din ultimele luni, iar cand aceste efecte vor deveni vizibile în rapoarte economice, presiunile de pe pieţele financiare s-ar putea accentua, oferind o avanpremieră a spiralei de efecte negative. Piaţa pare vulnerabilă faţă de un astfel de şoc", consideră ING.

Cursul pentru euro a scăzut ieri la 4,5378 lei/euro

Referinţa BNR pentru euro a coborat ieri cu 3,62 bani, la 4,5378 lei/euro, ajungand astfel la nivelul minim din ultimele aproape 4 săptămani, iar potrivit dealerilor aprecierea puternică a fost susţinută de intervenţiile indirecte ale băncii centrale. Paritatea oficială a scăzut accelerat luni, cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a fost la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro. O cotaţie inferioară celei de marţi a fost publicată de BNR pe 12 iulie, de 4,5252 lei/euro. Raportat la maximul istoric de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro. Cea mai mare parte din corecţie a fost înregistrată de la începutul lunii iulie, cand pe fondul turbulenţelor moneda naţională a scăzut cu 4,4%. Leul a caştigat însă în ultimele două şedinţe 2,3%, recuperand astfel jumătate din pierderea consemnată de la începutul lunii iulie.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.