Economic

Patronul unei firme din Focşani, judecat pentru o evaziune de un milion de euro

Gabriel Sava
6 aug 2012 3346 vizualizări
Omul de afaceri Dan Stan este acuzat că înregistra operaţiuni fictive cu feroaliaje prin intermediul a două societăţi comerciale.Acesta a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie de la Bucureşti

Peste un milion de euro este valoarea prejudiciului cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în dosarul recent trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Bucureşti. Conform acestora, Dan Stan, reprezentant legal al firmei Metal Industrial System SRL Bucureşti şi administrator în fapt al SC Impex Motor Oil SRL Focşani, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Petrişor Bălan, care era împuternicit bancar pe contul societăţii focşănene, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă. „În perioada iunie 2008 – septembrie 2009, inculpatul Stan Dan, în calitate de împuternicit cu administrarea SC Metal Industrial System SRL Bucureşti, în scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a înregistrat în evidenţa contabilă a acestei societăţi 30 de facturi fiscale fictive reprezentând cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale (achiziţia de feroaliaje emise de SC Impex Motor Oil SRL Focşani). În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.122.700 lei (echivalentul a 1.020.470 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA aferent cheltuielilor înregistrate în contabilitate, care au la bază documente fictive. De asemenea, în perioada 2008 – 2009, inculpatul Stan Dan, în calitate de administrator de fapt al SC Impex Motor Oil SRL Focşani, nu a depus raportările financiare şi fiscale legale şi a ascuns, astfel, încasările realizate în urma livrărilor de feroaliaje către alte două societăţi comerciale. Prejudiciul creat în dauna bugetului de stat este în sumă de 179.661,11 lei, reprezentând TVA colectat”, se arată în comunicatul de presă al DNA. Pe 5 aprilie instanţa comercială a Tribunalului Vrancea a dispus închiderea procedurii insolvenţei pentru SC Impex Motor Oil SRL Focşani, administrată de un lichidator judiciar. Contactat telefonic, Stan a refuzat să facă ieri orice fel de declaraţie. „La rândul său, inculpatul Bălan Petrişor, fiind audiat în calitate de martor în acest dosar penal, a făcut declaraţii mincinoase referitor la legăturile sale cu inculpatul Stan Dan, în condiţiile în care Bălan Petrişor era împuternicit pe contul bancar al SC Impex Motor Oil SRL Focşani”, au mai precizat procurorii DNA în rechizitoriu. Pentru a recupera măcar o parte din aceste sume, procurorii au instituit sechestru asigurător pe bunurile imobile aparţinand lui Stan. Valoarea totală a prejudiciului se ridică la suma de 4,397 milioane RON. Numele celor doi nu sunt prea cunoscute la Focşani, avand legătură, din cate se pare, mai mult cu Capitala. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.