Economic

Terminăm anul în genunchi

Ziarul de Vrancea
5 aug 2012 640 vizualizări
Indicatorul de încredere macroeconomică CFA Romania a coborat în luna iulie la un nou minim istoric

Indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA Romania pe baza unui sondaj realizat în randul membrilor săi a scăzut în luna iulie la un nou minim istoric, ca urmare a înrăutăţirii anticipaţiilor analiştilor financiari pentru toate componentele indicatorului. "Pentru exerciţiul din luna iulie 2012, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a fost de 16,2, un nou minim istoric, din cauza înrăutăţirii anticipaţiilor pentru toate componentele indicatorului. Indicatorul condiţiilor curente a fost de 13,8, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 17,5. De remarcat sunt şi anticipaţiile privind evoluţia economiei globale, 84% dintre participanţii la sondaj anticipand o înrăutăţire în următoarele 12 luni, un nou minim istoric", se arată într-un comunicat transmis presei de CFA Romania. Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia romanească) şi este calculat pe baza răspunsurilor la şase întrebări cu privire la: condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi a averii personale. Pe langă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un an, privind rata inflaţiei, ratele de dobandă, cursul euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale ţi preţul petrolului. Periodic, în cadrul sondajului sunt incluse şi alte întrebări, însă răspunsurile nu sunt luate în considerare la calculul indicelui. Pentru luna iulie întrebarile suplimentare au fost "Credeţi că Grecia va ieşi din zona euro în următoarele 12 luni?" şi "Care sunt anticipaţiile referitoare la cursul euro/leu în următoarele 6 luni şi, respectiv, 12 luni?". În ceea ce priveşte ieşirea Greciei din zona euro, 32% dintre participanţii la sondaj au răspuns afirmativ, 52% au răspuns "nu", iar 16% "nu ştiu", rezultate similare cu cele înregistrate în luna anterioară.  Referitor la cursul de schimb euro/leu, media anticipaţiilor pentru 6 luni este 4,6730, iar pentru 12 luni de 4,6513. CFA Romania a lansat în luna mai 2011 Indicatorul CFA Romania de încredere Macroeconomică, prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în Romania pe un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămană a fiecărei luni, iar prticipanţii sunt membri ai CFA Romania şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Administrat de CFA Institute, programul CFA este unul postuniversitar care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managentului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.