Economic

MOZAIC ECONOMIC:Hidroelectrica va reveni în toamnă pe piaţa energiei

Ziarul de Vrancea
24 iul 2012 840 vizualizări
Hidroelectrica va reveni în toamna acestui an pe piaţa normală a energiei,curăţată de problemele care împiedicau funcţionarea companiei, a afirmat premierul Victor Ponta, la întalnirea cu reprezentanţii camerelor de comerţ naţionale şi ai camerelor de comerţ străine reprezentate în Romania.

El a arătat că măsura luată la Hidroelectrica constituie unul dintre cele mai importante mesaje pentru "o viaţă economică neinfluenţată politic" şi va deschide procedurile pentru reforme structurale, precum vanzarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat la societăţile din energie. "Măsura care s-a luat va duce în această toamnă la revenirea pe piaţa normală a celui mai mare jucător din zona energiei, curăţat de ceea ce îl împiedica să acţioneze normal, şi cred că această realizare va fi unul dintre cele mai importante mesaje pentru o viaţă economică sănătoasă neinfluenţată politic şi de alte interese şi va deschide practic procedurile pentru refrormele structurale, punerea pe piaţă a pachetelor de acţiuni de la societăţile din energie şi tot ceea ce ne-am angajat cu instituţiile internaţionale, reforme structurale care au întarziat foarte mult şi care afectează viaţa economică a Romaniei", le-a spus premierul reprezentanţilor investitorilor.
Potrivit lui Ponta, situaţia Hidroelectrica este un caz vechi de folosire a unor practici neconcurenţiale şi a unor practici de favorizare. "Acest caz a fost ridicat autorităţilor romane şi de FMI şi de Comisia Europeană de foarte mult timp. A existat probabil intenţia, dar niciodată nu a existat acţiunea de a opri contractele bilaterale care au prejudiciat în ultima perioadă, din 2010 încoace, cu peste un miliard de euro Hidroelectrica şi, implicit, o piaţă concurenţială corectă", a arătat Ponta.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.

Erste recomandă cumpărarea de acţiuni Transelectrica

Erste a redus preţul ţintă la 12 luni pentru acţiunile Transelectrica la 15,2 lei, de la 19,5 lei, şi a modificat recomandarea către investitori de la "acumulează" la "cumpără", apreciind că prăbuşirea cotaţiei bursiere a companiei în acest an cu 30% a creat o oportunitate.
Analiştii băncii austriece notează că Transelectrica este evaluată la un discount substanţial în raport cu activele relativ la companii cu profil similar din Europa de Vest, astfel că preţul acţiunilor companiei are un bun potenţial de creştere. Principalele motive pentru care investitorii evaluează astfel compania sunt percepţia privind un risc ridicat de reglementare şi stabilirea netransparentă a tarifelor de transmisie, scrie Erste.
Riscul de reglementare s-ar putea materializa într-un profit EBIT (înainte de dobanzi şi taxe) cu 25-30% mai mic în perioada 2013-2017, estimează specialiştii Erste. Cu toate acestea, analiştii consideră că profitul operaţional va fi suficient de ridicat pentru a absorbi necesarul de cheltuieli de capital (investiţii) fără a exercita presiuni semnificative asupra gradului de îndatorare al Transelectrica. Banca mai notează că rezultatele companiei vor fi "slabe" în acest an, pe fondul contracţiei afacerilor cu 5%, ca volum, şi creşterii cursului de schimb leu/euro. Pentru 2013, banca anticipează o "revenire subtanţială a profitabilităţii" Transelectrica.
Acţiunile Transelectrica (TEL) au scăzut marţi la bursa de la Bucureşti, pană la ora 11:48, cu 0,41%, la 12,2 lei. Astfel, preţul ţintă stabilit de Erste pentru companie la 12 luni este cu 24% peste cotaţia actuală. Ministerul Economiei controlează 58,68% din capitalul Transelectrica. Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%, iar mai mulţi acţionari cumulează 27,81% din titluri.

Ponta vrea continuarea acordului preventiv cu FMI şi în 2013

Romania ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară, a declarat marţi premierul Victor Ponta. "Din punctul meu de vedere, cred că este bine ca Romania să aibă în continuare, şi anul viitor, un acord de tip preventiv cu FMI", a spus Ponta. Romania are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Recolta de porumb, afectată de secetă pe ambele maluri ale Atlanticului

Valul de căldură din sudul şi estul Europei afectează grav recolta de porumb în ţări precum Italia, Romania sau Ungaria, în timp ce Statele Unite se confruntă cu cea mai severă secetă din 1956, iar preţurile au urcat deja la maxime record.
Temperaturile au depăşit în repetate randuri 35°C în luna iulie, din estul Italiei pană în regiunea Mării Negre şi chiar Ucraina, cu aproximativ 5 grade peste cotele obişnuite pentru această perioadă, potrivit datelor guvernului SUA, citate de Bloomberg. În faza actuală, recolta de porumb riscă pagube la peste 32°C, potrivit lui Cedric Weber, analist la Offre et Damande Agricole, o instituţie franceză de consultanţă agricolă.
Între timp, agricultorii din SUA se luptă cu cea mai severă secetă din ultimii 56 de ani, iar India a amanat sezonul de semănat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, în timp ce plantaţiile din Australia nu beneficiază de suficientă ploaie.
Preţurile la soia şi porumb au atins luni maxime record, iar graul s-a apreciat cu 51% din 1 iunie. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că preţurile cerealelor vor creşte puternic, după ce au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai abruptă scădere din ultimii trei ani. "Toată lumea urmăreşte situaţia din Statele Unite, dar este clar că şi în Europa va fi nevoie de importuri mari de grau şi porumb. Sunt probleme peste tot", spune Weber. Preţul porumbului a crescut la bursa de mărfuri din Chicago cu 54% de la mijlocul lunii iunie şi a atins luni un nou maxim istoric, de 8 dolari pe buşel (25,4 kilograme). Banca Goldman Sachs estimează creşterea cotaţiei la 9 dolari pe buşel într-un orizont de trei luni. Graul a atins luni cel mai ridicat nivel din august 2008, iar fasolea de soia s-a apreciat cu 32% de la începutul anului şi a înregistrat luni un nou record.
Producţia de porumb la hectar va scădea în acest an în UE, în medie, cu 12% faţă de 2011, la 6,73 tone pe hectar, potrivit datelor Comisiei Europene, care a revizuit în scădere cu 8,8% estimările înaintate în iunie din cauza valurilor de căldură din Italia, Romania şi Ungaria. Randamentul ar fi, astfel, cel mai redus din ultimii 5 ani, potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA. Guvernul american şi-a redus recent estimările privind producţia de porumb din SUA cu 12%, dar a majorat prognoza pentru UE cu 2,1%, datorită evoluţiilor favorabile din Germania şi Franţa. Agricultorii francezi vor produce cu 5,8% mai mult grau decat anul trecut, estimează guvernul de la Paris. Asociaţia germană a agricultorilor Deutscher Raiffeisenverband şi-a majorat săptămana trecută cu 3% prognoza de producţie.
Preţurile globale ale alimentelor, estimate de Organizaţia Naţiunilor Unite, sunt încă cu 18% sub maximul istoric atins în luna februarie a anului trecut, iar graul este cu 32% sub cotaţia record înregistrată în 2008. Carnea ar putea înregistra de asemenea deprecieri, deoarece agricultorii ar putea fi determinaţi să sacrifice mai multe animale odată cu creşterea costului furajelor.

Moody's se joacă cu ratingul Germaniei

Germania va rămane "refugiul" investitorilor în Europa în contextul crizei financiare, susţine executivul de la Berlin, ca răspuns la decizia Moody's de a înrăutăţi perspectiva ratingului maxim, AAA, al ţării.
Riscurile din zona euro "nu sunt noi", iar Germania rămane "într-o situaţie economică şi financiară foarte solidă", potrivit Ministerului de Finanţe. Pe post de contraargument la decizia Moody's, Berlinul a invocat verdictul pieţelor financiare, care împrumută Germnaia la costuri minime record, transmite Bloomberg. "Germania îşi va apăra statutul de «investiţie sigură» printr-o politică economică şi financiară solidă, urmand totodată să-şi pătreze responsabil rolul de ancoră în zona euro. împreună cu partenerii, Germania va face tot posibilul pentru depăşirea crizei datoriilor cat mai repede posibil", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.
Preţurile obligaţiunilor europene au scăzut miercuri, iar randamentele au crescut, după ce agenţia Moody's a înrăutăţit de la stabilă la negativă perspectiva calificativelor Germaniei, cea mai mare economie din zona euro, Olandei şi Luxemburgului. Toate cele trei state au rating maxim, AAA. Finlanda este singurul stat din zona euro care îşi păstreză perspectiva stabilă, ca urmare a expunerii limitate prin legături comerciale faţă de regiune, a îndatorării reduse şi sistemului bancar orientat către piaţa locală.
Randamentele obligaţiunilor germane pe zece ani a avansat cu 0,08 puncte procentuale, la 1,25%, pană la 10.15 (ora Berlinului). Olanda a înregistrat, de asemenea, un avans al randamentelor obligaţiunilor pe zece ani, cu 0,1 puncte procentuale, la 1,72%. Potrivit calculelor Bloomberg, randamentele obligaţiunilor guvernamentale scad în jumătate din cazurile în care decizii ale Standard & Poor’s şi Moody’s sugerează că ar trebui să crească. Bloomberg a analizat 314 revizuiri de rating şi perspectivă începand din anii '70.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.