Economic

Guvernul anunţă măsuri de sprijinire a agriculturii

Ziarul de Vrancea
24 iul 2012 719 vizualizări
TVA la alimentele de bază ar urma să fie de 9% n 200 milioane euro ar urma să fie realocaţi pentru proiecte din mediul rural n TVA redus ar urma să fie aplicat de la anul, iar realocarea fondurilor are nevoie de acordul Comisiei Europene n patronatele spun că reducerea TVA ar duce şi la scăderea preţurilor la alimente

Guvernul a decis să ceară CE realocarea a 200 milioane euro către programe de infrastructură rurală şi să anuleze proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, pentru care beneficiarii nu au efectuat nicio plată în ultimii ani, fondurile urmand să alocate pentru noi proiecte agricole.
Totodată, Guvernul a decis ca în proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază, iar pentru perioada imediat următoare să fie înfiinţat, în parteneriat cu băncile, un fond de creditare din alocaţiile de dezvoltare rurală, astfel încat să fie posibile accelerarea fondurilor UE şi evitarea dezangajării a peste un miliard de euro la sfarşitul programului de dezvoltare rurală finanţat de UE.
Deciziile fac parte dintr-un set de măsuri pregătite de Guvern pentru sectorul agricol, au declarat surse oficiale. "S-a decis ca TVA să fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agro-alimentare de bază începand cu anul 2013, o măsură aplicată şi în alte state membre UE, precum Belgia şi Germania, şi care este menită să asigure pe langă protecţia socială necesară şi o creştere a ratei colectării la bugetul de stat. În acelaşi timp, în urma unei analize s-a constatat că sunt sute de milioane de euro blocate în proiecte contractate în 2008-2010, la care beneficiarii nu au efectuat nicio plată în ultimii 2-3 ani, fiind proiecte nebancabile. Guvernul a decis să le anuleze, iar fondurile să fie disponibilizate pentru noi proiecte", au arătat sursele.
Guvernul intenţionează totodată să suplimenteze fondurile pentru infrastructura rurală, avand însă, în acest sens, nevoie de acordul Comisiei Europene. "Au fost identificate deja 32 milioane euro pentru 16 proiecte şi a fost transmisă Comisiei Europene o solicitare pentru realocarea unor noi sume, de circa 200 milioane euro, pentru aceste proiecte", au afirmat sursele citate.
Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de bază va duce la o scădere a preţurilor acestor produse cu 15% şi la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale, potrivit reprezentanţilor patronatelor din domeniu. "Un prim efect ar fi creşterea încasărilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscală la paine de la 60%, cat este în prezent, la 15-20%", a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan din industria panificaţiei. El a adăugat că preţurile alimentelor de bază, printre care şi painea, se vor micşora cu 15%. "Dacă la 1 ianuarie 2012 scade TVA cu 15%, vom cumpăra în acea zi paine cu 15% mai ieftină faţă de cea cumpărată cu o zi înainte", a spus preşedintele Rompan.
Şi Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, crede că preţurile la mancare vor scădea. "La aplicarea TVA, preţurile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scădea cu 15%. Cu ceva vreme înainte de aplicare se va opri creşterea preţulurilor, după care acestea vor scădea", a spus Minea. El crede, de asemenea, că reducerea TVA va determina scăderea evaziunii fiscale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.