Un vrancean participă la olimpiada internaţională a bucătarilor
Mihai Neacşu, bucătar şef la restaurantul David’s din Focşani, face parte din echipa naţională de bucătari care va reprezenta Romania la Olimpiada gastronomică a naţiunilor, care va avea loc la Erfurt, în Germania. Evenimentul este programat între 5 şi 10 octombrie, iar pană atunci echipa naţională se pregăteşte pentru a impresiona juriul cu cele mai sofisticate şi gustoase mancăruri romaneşti. Mihai Neacşu spune că includerea sa în echipa naţională a bucătarilor este o onoare şi o provocare în acelaşi timp. “Este cea mai mare onoare ca un bucătar să facă parte din echipa olimpică a Romaniei şi cel mai important concurs gastronomic de pe planetă la care un bucătar poate lua parte, reprezentand drapelul ţării sale. Focşaniul ar trebui să fie mandru că are un membru care îl reprezintă la acest nivel. Vom face tot posibilul să ne întoarcem acasă premianţi”, ne-a spus bucătarul Mihai Neacşu, care a luat parte pană acum la mai multe concursuri de profil. Bucătarul vrancean este câştigătorul regionalei MetroChef Iaşi, 2012, iar această poziţie i-a adus cooptarea în echipa naţională a bucătarilor olimpici. Peste 1.600 de profesionişti, bucătari şi cofetari, din peste 50 de ţări îşi dau întâlnire în luna octombrie la competiţia mondială a bucătarilor. Începând cu anul 1972, România a fost prezentă cu echipa naţională la această competiţie. Evenimentul se organizează o dată la 4 ani. Preşedintele Federaţiei Bucătarilor din România, Gabriela Berechet, a declarat că selecţia bucătarilor a avut în vedere realizarea unei combinaţii între experienţă şi tinereţe şi că unul din obiectivele participării României la Olimpiadă este acela de a deschide oportunităţi tinerelor generaţii de bucătari în competiţiile internaţionale. Despre focşăneanul Mihai Neacşu, Gabriela Berechet spune că este foarte meticulos la detalii, motiv pentru care va răspunde cu echipa de modul în care vor arăta platourile cu bunătăţuri prezentate juriului. Federaţia Bucătarilor din România organizează două antrenamente cu bucătarii înainte de compeţiţia de artă culinară. Echipa naţională are următoarea componenţă: Căpitan - Ioan Florescu, bucătarii Cornelia Ghisoi, Orlando Zaharia, Mihai Neacşu, Samuiel Rus şi cofetarul Carmela Dragomir, toţi premianţi la diferite competiţii. Echipa natională va participa la ambele secţiuni ale competiţiei: Restaurantul naţiunilor şi Bufet rece. Succes! (Silvia VRÎNCEANU)