Economic

Vanzările Nokia au scăzut cu 20% în trimestrul doi

Ziarul de Vrancea
19 iul 2012 727 vizualizări
In schimb, vanzările smartphone-ului de top au depăşit estimările

Vanzările Nokia au scăzut cu 20% în trimestrul al doilea, la 7,5 miliarde euro, iar pierderile companiei au urcat de trei ori, la 1,41 miliarde euro, însă livrările smartphone-ului varf de gamă au depăşit estimările analiştilor, a anunţat joi compania. Vanzările Nokia au coborat de la 9,2 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al producătorului finlandez de telefoane mobile. Compania a consumat în cele trei luni aproape 700 milioane euro din rezervele de lichidităţi, care au scăzut cu 14% faţă de primul trimestru, la 4,2 miliarde euro, în urcare cu 8% din iunie 2011.
Lumia 900, varful de gamă al Nokia, s-a vandut în 4 milioane de exemplare în trimestrul al doilea. Ratingul de credit al Nokia a fost retrogradat la "junk" - categoria investiţiilor cu caracter speculativ - de către cele trei mari agenţii de evaluare financiară. Compania notează că pierderile vor continua în acelaşi ritm şi în trimestrul al treilea. Directorul general, Stephen Elop, aflat în funcţie din 2010, a anunţat peste 20.000 de concedieri şi a închis mai multe fabrici şi centre de cercetare-dezvoltare.
Nokia pariază pe smartphone-urile Lumia, cu sistem de operare Windows Phone, care concurează cu iPhone-ul Apple şi cu multitudinea de modele bazate pe Google Android, în frunte cu gama Galaxy a grupului sud-coreean Samsung Electronics. Acţiunile Nokia au crescut joi la Helsinki cu 8,2%, potrivit Bloomberg. Capitalizarea companiei a coborat cu 64% de la începutul anului şi a atins miercuri cel mai redus nivel din 1994. Valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu 95 miliarde euro de la lansarea primului model iPhone, în 2007, şi se plasează acum la mai puţin de 6 miliarde euro.
Producătorul de telefoane a avut o pierdere de 1,41 miliarde euro în trimestrul al doilea, faţă de un rezultat negativ de 368 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o pierdere de 641,1 milioane euro. Volumul vanzărilor de smartphone-uri a scăzut cu 39% în perioada analizată, la 10,2 milioane unităţi, iar livrările de telefoane clasice au urcat cu 2,4%, la 73,5 milioane.
După 14 ani de dominaţie a pieţei telefoanelor mobile, Nokia a fost depăşită în acest an de Samsung Electronics, care a vandut în primul trimestru 93,5 milioane de telefoane, potrivit Strategy Analytics. Un nou semnal negativ pentru companie a venit săptămana trecută, cand operatorul american de telecomunicaţii AT&T a înjumătăţit preţul de ofertă al Lumia 900, la 50 de dolari, sugerand că modelul nu este suficient de atractiv pentru a atrage clienţii în concurenţă cu iPhone şi telefoanele Android. Totodată, actualele modele Lumia riscă să devină tot mai puţin atractive pe măsură ce se apropie lansarea sistemului de operare Windows 8, după ce Microsoft a anunţat că smartphone-urile nu vor primi upgrade la noua versiune. Windows 8 va fi disponibil din 26 octombrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.