Economic

Guvernul Ponta a tăiat la jumătate birurile producătorilor de vin

Mihai Boicu
17 iul 2012 1352 vizualizări
Noua putere perpetuează aberaţia fiscală prin care se cer garanţii pentru un produs cu acciză zero

Guvernul condus de Victor Ponta i-a ajutat doar pe jumătate pe producătorii de vin prin modificările aduse Codului Fiscal. În loc să elimine garanţiile cerute pentru vin, sumele cerute au fost tăiate la jumătate. Pentru producţia de vin de pană la 5.000 hectolitri de vin pe an realizată de micii producători, statul vrea o garanţie de 2.500 de euro. Pentru o producţie între 5.001 – 10.000 hectolitri pe an, suma creşte la 5.000 de euro. În cazul producătorilor care depăşesc pragul de 10.000 hectrolitri garanţia este de 10.000 de euro. Guvernul a modificat limitele şi la capitalul social minim cerut antrepozitelor de vinificaţie. Pană la 5.000 hectolitri suma impusă este de 200 lei, între 5001 şi 10.000 hectolitri valoarea este de 25.000 lei, iar pentru cei care produc peste 10.000 hectolitri de vin capitalul social minim este de peste 50.000 lei. Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea, spune că garanţia ar fi trebuit eliminată, mai ales că există o contradicţie în Codul Fiscal şi Normele metodologice de aplicare a acestuia. Pe de o parte se menţionează că banii sunt reţinuţi pentru accize, iar pe de altă parte că suma acoperă toate creanţele fiscale. “Garanţia este pentru accize. Neavand accize, înseamnă că se cere pentru amenzi, TVA. Orice agent economic poate fi în situaţia asta. Vinul are acciză zero, nu ai cum să rămai dator pentru acciză”, spune Toader Manole. Acesta este unul dintre micii producători care au decis să nu plătească sumele impuse prin Codul Fiscal. În această situaţie se mai află încă 40 de antrepozite, în timp ce 60 au decis să respecte prevederile legislative. După cum se ştie, Vrancea este cel mai mare bazin viticol al ţării, cu o suprafaţă de peste 25.000 de hectare cultivate cu viţă de vie. Cei mai afectaţi de aceste decizii fiscale sunt micii podgoreni care şi aşa se aleg cu producţiile decimate din cauza secetei. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
my self, acum 4271 zile, 16 ore, 30 minute, 47 secunde
...cu toate ACESTEA VINUL DE VRANCEA ESTE CEL MAI PROST DE PE PIATA,rusine,rusine,rusine,oameni de 2 lei care fac vin de 2 lei Iata adevarata fata a dictaturii uniunii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.