Economic

FMI a redus prognozele de creştere economică mondială pentru acest an şi 2013

Ziarul de Vrancea
17 iul 2012 988 vizualizări
Creşterea economică globală a fost estimată pentru acest an la 3,5%, iar pentru 2013 la 3,9% n au fost reduse şi prognozele pentru China, Brazilia şi Rusia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus prognozele de creştere economică globală pentru 2012 şi anul viitor, teama fiind criza datoriilor de stat din zona euro care ar putea prelungi recesiunea din Spania şi încetini expansiunea pieţelor emergente, precum China şi India. Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborată cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectată cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economcie Mondiale prezentată de creditorul de la Washington.
Raportul prezintă date privind evoluţia celor mai mari economii dezvoltate şi emergente ale lumii şi pune accentul pe criza financiară şi economică de la periferia zonei euro. Fondul anticipează o creştere economică mondială de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze condiţionate însă de două premise importante, anume că acţiunile anticriză ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a îmbunătăţi treptat situaţia statelor aflate în dificultate, iar măsurile recente de politică monetară adoptate în unele state emergente pentru stimularea economiei vor începe să-şi facă efectul, se spune în raport.
FMI estimează că economia Spaniei se va contracta în acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, în timp ce pentru Italia este estimată o scădere de 1,9% a Produsului Intern Brut în 2012, urmată de un declin de 0,3% în 2013. Germania, cea mai mare economie europeană, va creşte în acest an cu 1% şi în 2013 cu 1,4%, iar Franţa, a doua putere economică din zona euro, va înregistra în 2012 un avans modest, de 0,3%, care ar trebui să se extindă la 0,8% anul viitor.
Pentru Statele Unite, FMI estimează o creştere economică de 2% în acest an, respectiv 2,3% în 2013, iar Japonia va înregistra creşteri de 2,4%, respectiv 1,5%. Marea Britanie va afişa în 2012 o majorare de numai 0,2% a PIB, limitată de criza din zona euro, dar poate miza anul viitor pe un plus de 1,4%.
în dreptul Canadei sunt trecute estimări de plus 2,1% în acest an, respectiv plus 2,2% în 2013.
În randul economiilor emergente, China va creşte în acest an cu 8% şi în 2013 cu 8,5%, prognoze cu 0,2, respectiv 0,3 puncte procentuale mai slabe decat cele înaintate în aprilie. Prognoza de creştere economică a Indiei a fost revizuită în scădere cu 0,7 puncte procentuale pentru ambii ani analizaţi, la 6,1%, respectiv 6,5%. Estimările pentru Rusia au fost modificate în sens negativ cu 0,1 puncte, la 4% şi 3,9%. FMI anticipează pentru Brazilia o creştere economică de 2,5% în acest an, cu 0,6 puncte mai slabă decat estimarea din aprilie, respectiv 4,6% pentru 2013.
Economia zonei euro ar urma să se contracte cu 0,3% în acest an, pentru a creşte cu 0,7% în 2013, iar PIB-ul UE va stagna în 2012 şi va urca cu 1% anul viitor, potrivit prognozei FMI. La nivelul economiilor dezvoltate se va înregistra o creştere economică de 1,4% în acest an, urmată de o expansiune de 1,9% în 2013, iar statele cu economii emergente ar urma să afişeze creşteri de 5,6%, respectiv, 5,9% în cei doi ani. Marile bănci centrale ale lumii, de la Rezerva Federală a SUA, la BCE, la Banca Populară a Chinei, au redus dobanzile sau au extins programele de lichiditate în ultimele săptămani pentru a încuraja creditarea şi a stimula economia, strategie care aminteşte de reacţia coordonată a instituţiilor în urma crizei financiare mondiale din 2008.

Unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Google dezertează la Yahoo

Yahoo! Inc. a numit-o în funcţia de director general executiv pe Marissa Mayer, vicepreşedinte Google şi unul dintre primii 20 de angajaţi ai motorului de căutare, care devine cel de-al cincilea lider din ultimii patru ani care va încerca să revigoreze compania. Mayer va prelua miercuri funcţia de la CEO-ul interimar Ross Levinsohn, care conduce compania din luna mai, cand Scott Thompson a demisionat din cauza unor inexactităţi privind realizările academice. Sub conducerea lui Mayer (37 de ani), Yahoo trebuie să recaştige atenţia utilizatorilor de internet pierduţi în favoarea Google, Facebook şi Twitter, precum şi să convingă advertiserii care s-au îndepărtat de companie.
Mayer a ajuns la Google în 1999, fiind cel de-al 20-lea angajat al motorului de căutare, şi este creditată cu întreţinerea paginii de start a companiei timp de 10 ani şi supravegherea unor facilităţi precum Gmail, Google News sau căutările de imagini, cărţi şi produse. Mayer a fost trecută cu vederea de Larry Page, care a desemnat o nouă echipă de directori executivi după ce a fost numit CEO, în 2011.
Utilizatorii de internet au petrecut în medie, în luna martie, pe paginile Yahoo, 2 ore şi 15 minute, faţă de peste şase ore pe Facebook, potrivit datelor ComScore Inc. Cota de piaţă a Yahoo pe spoturi publicitare afişate online în SUA va scădea la 8% pană în 2014, în timp ce amprenta cumulată a Google şi Facebook va creşte la 39%, estimează EMarketer. Vanzările Yahoo au scăzut în 2012 pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu 21%, la 4,98 miliarde de dolari, faţă de un varf de 7,21 miliarde dolari în 2008.

Moody's a retrogradat 13 bănci italiene

Moody's a coborat ratingurile a 13 bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa Sanpaolo, cele mai mari bănci din ţară, din cauza situaţiei financiare dificile a guvernului de la Roma.
Ratingurile pentru credite şi depozite ale UniCredit şi Intesa au fost coborate cu cate două trepte, la "Baa2", potrivit unui comunicat al Moody's, citat de Bloomberg. Moody's retrogradează cele două bănci pentru a doua oară în două luni. Perspectiva atribuită noilor ratinguri este negativă, în linie cu cea acordată guvernului. Agenţia a coborat vineri ratingul Italiei cu două trepte, la "Baa2", penultimul nivel din categoria "investment grade" a activelor recomandate pentru investiţii pe termen lung. Decizia a fost motivată de situaţia economică dificilă şi şomajul ridicat din ţară. "În pofida operaţiunilor internaţionale substanţiale a UniCredit, expunerea importantă pe piaţa locală presupune că ratingul este limitat de cel al guvernului. Afacerile Intesa sunt aproape integral pe piaţa autohtonă", potrivit Moody's.
Alături de UniCredit şi Intesa, Moody's a mai retrogradat alte 11 bănci italiene. Investitorii dau tot mai puţină atenţie concluziilor agenţiilor de rating şi se bazează în tot mai mare măsură pe propriile analize. în luna mai, după ce Moody's a retrogradat cele mai mari bănci din Europa de Nord, costurile de finanţare ale acestora au scăzut, iar acţiunile au crescut. Costurile de finanţare ale Italiei şi Spaniei au scăzut de asemenea după retrogradările operate de Moody's în acest an. În luna mai, agenţia a coborat ratingurile a 26 de bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa, din cauza profiturilor tot mai slabe şi perspectivelor economice nefavorabile ale Italiei.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional pană la finele anului 2013

Gazoductul Iaşi-Ungheni, prin care vor fi interconectate sistemele de gaze ale Romaniei şi Republicii Moldova, va fi funcţional pană la finele anului viitor, termenul propus fiind 1 decembrie 2013, au anunţat premierii celor două ţări, Victor Ponta şi Vlad Filat, care au semnat în acest sens o Declaraţie comună de derulare a proiectului. Premierul Victor Ponta se află, marţi, la Chişinău, în vizită de lucru.
Reprezentanţii celor două guverne au mai convenit ca iniţieze procedurile de realizare a liniei de interconectare electrică Iaşi-Ungheni cu o putere de 400 KW, a liniei electrice Falciu-Godeşti de 110 KW pană la sfarşitul acestui an şi a interconectării Bălţi-Suceava de 400 KW. "Sistemul de gaze din Republica Moldova va fi racordat, prin Romania, la sistemul de gaze european. Asta nu înseamnă obligatoriu că sursa sau cei care vor livra acest gaz să poată fi identificaţi dintr-o ţară sau alta, ci asta înseamnă acces la piaţă şi diversificarea furnizării. Este un proiect de interconectare reciprocă şi, în anumite situaţii, pot fi identificate surse atractive de gaze naturale din Est, asta nu înseamnă obligatoriu din Federaţia Rusă. Este vorba de gazul de alternativă", a spus Filat.
La sfarşitul lunii mai, Guvernul de la Bucureşti a avizat indicatorii tehnici de construcţie a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze din Romania şi Republica Moldova, pe ruta Iaşi-Ungheni. "Este un proiect agreat de mai mult timp la nivelul principiilor şi discuţiilor politice, dar care niciodată nu a fost pus în practică. De fiecare dată, din partea Guvernului Romaniei au fost vorbe frumoase şi atat, dar acum a fost aprobat", a spus atunci Ponta. El a arătat că acest proiect are o importanţă strategică şi politică pentru colaborarea între cele două ţări.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii mai, că finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, prin care se vor interconecta sistemele de gaze ale Romaniei şi Republicii Moldova, are ca termen a doua parte a anului 2014. Conducta de gaze va asigura un tranzit de 1,5 miliarde metri cubi anual pe ruta Iaşi-Ungheni. Costurile de construcţie sunt estimate la 20 milioane euro, din care partea Romaniei va fi de circa 12 milioane euro. Romania importă cea mai mare parte a gazelor de la Gazprom, la preţuri de aproape trei ori mai mari faţă de gazele extrase intern. O altă rută de import este conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt nesemnificative. Problema preţului de import al gazelor este discutată la nivel politic în Bucureşti, deocamdată fără ca politicienii să fi găsit o soluţie pentru reducerea tarifelor.

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în primul semestru cu 5%

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi din Romania a crescut în primul semestru cu 5%, la 33.000 de unităţi, în timp ce piaţa UE s-a contractat cu 6,8%, din cauza situaţiei economice dificile din Franţa şi sudul Europei, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Astfel, înmatriculările de automobile noi din Romania au crescut de la 31.758 în prima jumătate a anului trecut la 33.343 unităţi în primul semestru din 2012, se arată într-un comunicat transmis marţi de ACEA.
Piaţa UE s-a contractat cu 6,8%, de la 7,13 milioane la 6,64 milioane de livrări. Germania, cea mai mare economie europeană, a rămas pe creştere, cu un avans de 0,7%, la 1,63 milioane de înmatriculări de automobile noi. Marea Britanie a înregistrat de asemenea creştere, cu 2,7%, la 1,05 milioane unităţi. Livrările auto din Franţa s-au prăbuşit cu 14,4%, reprezentand aproape 200.000 de autoturisme în minus, la 1,048 milioane înmatriculări. Italia a afişat de asemenea un declin sever, de 19,7%, de la peste 1 milion de unităţi la 814.179 înmatriculări.
În Spania, numărul înmatriculărilor a coborat cu 8,2% în perioada analizată, la 406.070 unităţi, iar Portugalia a consemnat o scădere de 41,9%, cea mai abruptă din UE, la 53.404 înregistrări. Piaţa austriacă a stagnat, la circa 187.000 unităţi, iar cea poloneză a crescut cu 7,6%, la aproape 150.000 înmatriculări de automobile noi. În Europa Centrală şi de Est, Ungaria a raportat o creştere de 19,9%, la 27.781 unităţi, iar Cehia a înregistrat un avans de 6,7%, la 94.233 livrări. Slovenia a avut cea mai slabă performanţă din regiune, cu o scădere de 14%, la 28.327 înmatriculări.

IPhone 5 va fi lansat în această toamnă

Următorul iPhone al celor de la Apple, cel de-al şaselea model, va fi echipat cu un ecran mai mare decat al predecesorului său (3,5 inci), însă mai subţire datorită unei noi tehnologii, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei. Componentele iPhone 5 au intrat deja în producţie la fabricile din Asia, iar analiştii cred că telefonul va apărea pe piaţă în această toamnă. Noul smartphone al Apple va fi lansat în perioada august-octombrie, data variind de la o sursă la alta, şi va avea un design complet nou faţă de modelul anterior "4S", potrivit informaţiilor apărute recent în presa străină şi pe internet. Ecranul va fi mai mare, iar procesorul şi memoria RAM se vor încadra în trendul lansărilor recente pe segmentul premium al pieţei. Un display mai subţire ar putea ajuta Apple să reducă grosimea noului telefon, sau să facă loc pentru alte componente, precum o baterie mai mare, notează WSJ. Apple şi Samsung domină segmentul premium al pieţei smartphone-urilor, vanzările celor două companii totalizand peste 70% din nişa high-end.

Microsoft, acuzat iar că a indus UE în eroare

Grupul Microsoft ar putea fi din nou anchetat de Comisia Europeană (CE), ca urmare a unor sesizări că nu oferă consumatorilor posibilitatea de a alege browser-ul de internet, aşa cum prevedea un acord încheiat cu autorităţile de reglementare europene în 2009.
Grupul american Microsoft şi-a cerut scuze şi a precizat că o "eroare tehnică" a împiedicat livrarea către 28 de milioane de PC-uri a unui soft care asigura opţiunea convenită cu executivul comunitar, potrivit Bloomberg. Acordul cu UE prevede afişarea unei ferestre care să ofere posibilitatea alegerii browserului la calculatoarele din Europa cu sistem de operare Windows şi browser Internet Explorer prestabilit. "Nu ne-am îndeplinit corespunzător datoria de a remedia această problemă. Vom lua măsuri imediate pentru a remedia. Regretăm că această eroare a avut loc şi ne cerem scuze", se arată într-un comunicat Microsoft.
Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat că autorităţile de reglementare au primit plangeri că Microsoft ar fi indus în eroare UE în privinţa asigurării opţiunii de alegere a browser-ului. Microsoft a primit amenzi de 1,68 miliarde de euro de la UE în anchete antitrust vechi de un deceniu. Grupul a acceptat într-o înţelegere din 2009 să ofere acces şi browser-elor concurenţilor. "Am avut încredere că informările grupului erau corecte. Se pare că nu a fost cazul, aşa că am luat imediat măsuri", a spus Almunia.
Microsoft poate încasa o amendă de pană la 10% din venitul anual pentru încălcarea termenilor acordului. în anul fiscal 2011, încheiat la jumătatea anului trecut, Microsoft a avut venituri record de aproape 70 de miliarde de dolari. Pentru primele nouă luni ale anului fiscal 2012, încheiate la 31 martie, Microsoft a raportat venituri în urcare cu 6%, la 55,6 miliarde dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
my self, acum 4298 zile, 15 ore, 45 minute, 19 secunde
Iata adevarata fata a dictaturii uniunii europene: http://www.youtube.com/watch?v=WIvmpHawDlY&feature=share
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.