Economic

Guvernul anunţă primele sale măsuri economice

Ziarul de Vrancea
16 iul 2012 974 vizualizări
Firmele mici ar urma să plătească TVA la încasarea facturii, nu la emiterea acesteia n firmele care angajează şomeri sub 25 de ani sau peste 55 de ani nu vor plăti CAS timp de un an n totodată, firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de penalităţi dacă achită obligaţia principală şi dobanzi n măsurile există deocamdată doar ca intenţie, ele urmand să fie discutate cu reprezentanţii FMI

Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, data aplicării urmand să fie stabilită după discuţiile oficiale, a declarat premierul Victor Ponta. Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decat la momentul plăţii, au explicat surse oficiale. Ponta a mai precizat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.

Scutiri la CAS

Firmele care angajează şomeri cu varsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii, a declarat premierul Victor Ponta.
Patronii firmelor care vor angaja şomeri cu varsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuţii la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj. Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator. "Facilitatea va fi aplicată pentru toţi întreprinzătorii care angajează aceste persoane pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă", a spus Ponta. Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator.

Scutiri de penalităţi

Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobanzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012, a anunţat premierul Victor Ponta. "O măsură avută în vedere de Guvern este scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului pentru obligaţiile de plată achitate în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012", a spus Ponta. El a precizat că măsura este destinată firmelor cu dificultăţi financiare temporare. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a precizat că în evidenţele statului erau înregistrate la sfarşitul lunii iunie un număr de 300.000 firme cu datorii bugetare şi că din calculele ministerului rezultă că aplicarea unei astfel de facilităţi ar majora veniturile la buget cu 5%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
my self, acum 4300 zile, 1 ora, 9 minute, 48 secunde
Coruptia din Romania nu poate fi lichidata din cauza mentalitatii! -coruptia va scadea atunci cand romanii nu vor mai primi sau oferi mita. "Lupta impotriva coruptiei nu se limiteaza la inculpari citeste integral
eduard, acum 4300 zile, 3 ore, 28 minute, 47 secunde
Mai bine mai tarziu decat niciodata. Aceste masuri trebuiau luate la inceputul crizei dar e bine si asa. Parerea mea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.