Economic

Reguli drastice pentru firmele care lucrează cu bani mulţi

Aurelian Ivan
11 iul 2012 3489 vizualizări
Casele de schimb valutar, de amanet, staţiile de carburanţi, societăţile comerciale care au spaţii de peste 500 de matri pătraţi dar şi sălile de jocuri de noroc trebuie să ia măsuri speciale pentru paza şi protecţie, inclusiv cu sisteme de televiziune cu circuit închis u imaginile din zona clienţilor şi a seifului se păstrează pe o periodă de 20 de zile u “miliardele” vor fi transportate cu maşini blindate şi cu jandarmi dotaţi cu arme letale

Firmele care lucrează cu bani mulţi trebuie să ia măsuri draconice împotriva hoţilor, în caz contrar riscand amenzi destul de mari. De cateva săptămani a intrat în vigoare H.G nr. 301 din 11 aprilie 2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Cadrul normativ menţionat impune noi obligaţii societăţilor specializate şi licenţiate în domeniul pazei, în domeniul sistemelor de alarmă, cât şi unităţilor economice. Aşadar, societăţile care au ca obiectiv schimbul valutar au obligaţia implementării cerinţelor minime de securitate la punctele de schimb. Prin subsistemul de alarmare la efracţie trebuie să se asigure semnalizarea şi transmiterea la distanţă a stărilor de pericol, a pătrunderii prin efracţie în spaţiul protejat şi a forţării seifului. Subsistemul de televiziune cu circuit închis trebuie să asigure preluarea imaginilor din zona clienţilor şi a seifului, precum şi stocarea imaginilor pe o periodă de 20 de zile. Imaginile înregistrate trebuie să aibă calitatea necesară recunoaşterii persoanelor din spaţiul clienţilor. Este obligatorie conectarea sistemului de alarmare la un dispecerat de monitorizare, în cazul în care nu există instituită paza fizică permanentă.

Se anunţă o creştere a vanzărilor la seifuri

Cat priveşte casele de amanet, care lucrează cu bijuterii din metale sau pietre preţioase, pe langă sistemele de alarmare la distanţă şi televiziunea cu circuit închis, trebuie ca valorile monetare sau bunurile amanetate să fie depozitate în seifuri certificate, cu clasă de rezistenţă la efracţie determinată. Bunurile destinate comercializării se expun pe timpul programului în spaţii delimitate prin vitraje şi elemente rezistente la atacuri manuale şi asigurate cu încuietori. Reguli clare sunt şi pentru staţiile de comercializare a carburanţilor/combustibililor. Legiuitorul cere ca staţiile cu program permanent şi cele amplasate la periferia localităţii sau în zone izolate să se doteze cu seif de depozitare, în care se pot introduce valori fără deschiderea uşii seifului, certificat, cu clasă de rezistenţă la efracţie determinată, care trebuie ancorat de pardoseală ori perete, conform instrucţiunilor producătorului. Pentru a evita tentativele de răpire, aşa cum s-a mai întamplat, cheile seifului nu se ţin de către personalul de serviciu, aspect adus la cunoştinţa clienţilor prin afişarea semnalizării respective.

Maşinii blindate pentru transportul “miliardelor”

În spaţiile comerciale cu suprafeţe mai mari de 500 de metri pătraţi este la fel de esenţială televiziunea cu circuit închis, dar este nevoie si de menţinerea ordinii interioare, pe perioada programului de lucru cu asigurarea pazei fizice. În sălile şi incintele de exploatare a jocurilor de noroc cu achitarea premiilor pe loc, exceptând spaţiile în care funcţionează mai puţin de 3 aparate slot-machine sau cele pentru bingo în sistem TV, precum şi în spaţiile în care se desfăşoară activităţi conexe, care presupun încasarea taxelor de joc, achitarea premiilor sau depozitarea fondurilor de câştiguri, trebuie să se asigure sisteme de alarmă la distanţă dar şi televiziune cu circuit închis. În situaţia în care obiectivele din această gamă nu au pază fizică permanentă, sistemul de alarmare împotriva efracţiei se conectează la un dispecerat de monitorizare a alarmelor şi interveneţie. Transportul bunurilor şi valorilor, constând în sume de bani, titluri de credite, cecuri sau alte înscrisuri de valoare, bijuterii, metale şi pietre preţioase se efectuează cu mijloace de transport anume destinate şi în baza planului de pază avizat de unitatea de poliţie. Transporturile bunurilor şi valorilor în cuantum sau cu o valoare de peste 500.000 euro ori echivalentul în lei se asigură cu mijloace de transport blindate şi se realizează, după caz, cu jandarmi sau agenţi ai unei societăţi specializate de pază şi protecţie, înarmaţi cu arme de foc letale, în condiţiile legii. Pentru bunurile şi valorile în cuantum de sub 10.000 euro sau echivalentul în lei nu este obligatorie organizarea transportului de valori, în condiţiile legii. Pentru acoperirea riscurilor la pierdere, furt sau distrugere a valorilor transportate, transportatorul ori beneficiarul contractului de transport, potrivit înţelegerii dintre părţi, trebuie să deţină poliţă de asigurare valabilă în raport cu bunurile sau valorile transportate. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.