Economic

Mozaic economic: Un director de la o firmă de jocuri de noroc, în conducerea Loteriei Romane

Ziarul de Vrancea
3 iul 2012 2594 vizualizări
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, l-a numit pe Dan-Alexandru Ghiţă, fost director de vanzări la firma Galaxy Games, în funcţia de director general al companiei Loteria Romană, în locul lui Gheorghe Benea.

Ghiţă va prelua şi conducerea Consiliului de Administraţie al Loteriei, se arată într-un comunicat al companiei de stat. Potrivit profilului său de pe situl LinkedIn, Ghiţă a fost din 2007 pană în prezent director de vanzări la firma Galaxy Games. "Sper ca prin numirea mea să vin în sprijinul Loteriei Romane cu toată experienţa acumulată pe piaţa jocurilor de noroc din ţara noastră, începand cu anul 1998", a declarat Ghiţă în comunicat. Noul şef al Loteriei este absolvent al Facultăţii de Electronică a Institutului Politehnic Bucureşti şi specialist în managementul afacerilor şi investiţiilor, calificare obţinută prin terminarea cursurilor la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Loteria Romană a fost condusă din februarie 2009 de Gheorghe Benea, fost primar al oraşului Dej. La începutul anului, Curtea de Conturi a constatat la Loteria Romană prejudicii de 89,8 milioane de lei, cauzate de contracte încheiate cu firme precum Shelter Security sau Form Trade SRL, al cărei acţionariat este înregistrat în Cipru.

Sinecură politică pentru un comisar al Gărzii Financiare

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a fost înlocuit luni în Consiliul de Administraţie (CA) al Transelectrica (TEL) cu Gheorghe Gabriel Gheorghe, comisar superior al Gărzii Financiare din Sibiu. "Consiliului de Administraţie al Transelectrica (...) a numit în calitate de administrator provizoriu, pană la desemnarea noilor administratori de către AGA (...) pe domnul Gheorghe-Gabriel Gheorghe", se arată într-un comunicat al companiei de stat transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit CV-ului, Gheorghe este licenţiat în Drept al Facultăţii de drept Lucian Blaga din Sibiu şi masterand în domeniul finanţe-bănci al aceleaşi facultăţi. Vulpescu a demisionat vineri din CA invocand ca motiv o presupusă legătură între alt administrator al companiei, Mircea Ciopraga, şi firma Energy Holding, care primeşte energie de la Hidroelectrica în baza unui contract direct. Deputatl PNL Mircea Ciopraga a fost numit săptămana trecută membru în CA al Transelectrica, în locul demisionarului Gheorghe ştefan, urmand să preia şi conducerea interimară a Consiliului. Compania Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Angajaţii Băncii Europene se revoltă împotriva condiţiilor de muncă

Angajaţii Băncii Centrale Europene (BCE) sunt nemulţumiţi de volumul prea mare de muncă şi de neplata orelor suplimentare, potrivit unui sondaj realizat în randul membrilor personalului instituţiei de către sindicatul Ipso şi obţinut de AFP. Potrivit sondajului, 80% din angajaţi au afirmat că se confruntă în prezent cu un "volum ridicat de muncă", iar 74,4% consideră situaţia ca fiind permanentă.  Peste 76% au declarat că au lucrat peste program, însă în cele mai multe cazuri, 77,7% din persoanele în cauză, orele suplimentare nu au fost plătite. Aproape 16% din angajaţii BCE consultaţi consideră că volumul foarte ridicat de muncă le "afectează serios" viaţa privată şi sănătatea. Sondajul a fost realizat prin consultarea a 715 angajaţi ai BCE atat permanenţi, cat şi pe perioadă determinată. BCE are circa 2.600 de angajaţi, din care 1.200 permanenţi. "După cei cinci ani de criză, personalul BCE este complet copleşit, în toate departamentele", a declarat preşedintele Ipso, Marius Mager. Potrivit unor informaţii din interiorul instituţiei, conducerea BCE ar intenţiona să angajeze 50-60 de persoane în următorii ani, suplimentare de personal considerată insuficientă de către liderii de sindicat. "Există zvonuri despre angajarea a 50-60 de persoane, dar pe parcursul a doi-trei ani şi numai pentru operaţiunile principale ale BCE", a spus Mager. Ipso reprezintă peste 40% din angajaţii BCE.

Afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu 4,1%

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vanzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut în primele cinci luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2011, atat ca serie brută cat şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, cu 4,1%, respectiv cu 4,6%. Evoluţia a fost influenţată de creşterea comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (10,3%, serie brută), vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (3,4%) şi a vanzărilor de produse nealimentare (1,6%), potrivit datelor anunţate marţi de INS.  În luna mai indicatorul a urcat faţă de aprilie cu 4,6% ca serie brută, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu carburanţi (9,9%) şi la vanzările de produse nealimentare (5,3%). Vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,1%. Ca serie ajustată majorarea a fost de 1,2%. Faţă de mai 2011 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vanzărilor de autovehicule şi motociclete, a fost mai mare cu 5,9% ca serie brută şi cu 5,6% ajustată.

General Motors negociază reluarea publicităţii pe Facebook

General Motors (GM), care a anunţat în ajunul ofertei publice iniţiale a Facebook că va renunţa la publicitatea pe Facebook, negociază cu operatorul reţelei de socializare reluarea acestui serviciu, au declarat două surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. În discuţii sunt implicaţi directorul operaţional al Facebook, Sheryl Sandberg, şi directorul general al GM, Dan Akerson, a spus una dintre surse. GM a anunţat în luna mai că a decis să oprească publicitatea pe Facebook de la jumătatea acestui an, după ce a analizat cheltuielile. Producătorul auto american a cheltuit anul trecut 10 milioane de dolari pentru promovarea pe Facebook, a spus o persoană apropiată situaţiei, în timp ce cheltuielile totale ale GM pentru promovarea în Statele Unite au fost de circa 1,8 miliarde de dolari. Una din surse a arătat că grupul General Motors este dispus să reconsidere decizia de renunţare la publicitatea pe Facebook dacă va ajunge la concluzia că investiţia va fi rentabilă. Decizia GM de renunţare la publicitatea pe Facebook a amplificat îngrijorarea investitorilor privind perspectivele reţelei de socializare. Facebook, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 19% de la oferta publică iniţială de pe 18 mai, obţine peste 80% din venituri din publicitatea adresată membrilor care accesează site-ul companiei de pe computere.

Speculatorii pe petrol şi-au pus nădejdea în băncile centrale

Preţul barilului de petrol pe piaţa de la Londra a trecut marţi de 100 de dolari pentru prima dată după trei săptămani, cu o creştere de aproape 2,5 dolari, ca urmare a aşteptărilor analiştilor ca băncile centrale din Europa pană în China să relaxeze politicile monetare pentru a susţine economia. Cotaţia petrolului a fost susţinută şi de estimările că sancţiunile împotriva Iranului vor limita oferta disponibilă, potrivit Bloomberg. Ţiţeiul Brent, pe piaţa britanică, a urcat cu 2,4 dolari, la 99,74 dolari pană la 11:24 GMT (14:24 ora Romaniei), după ce a atins un maxim al zilei de 100,17 dolari. Petrolul de pe piaţa din Statele Unite a urcat cu 2,27 dolari, la 86,02 dolari. Analiştii anticipează o reducere a dobanzii de către Banca Centrală Europeană (BCE) la şedinţa de politică monetară programtă joi, în timp ce o publicaţie de stat din China a scris că este momentul potrivit ca statul chinez să crească lichidităţile din sistemul bancar. Embargoul UE asupra exporturilor de petrol ale Iran va avea, probabil, un imapact mai puternic decat se anticipa, potrivit Goldman Sachs. Embargoul a intrat complet în vigoare de la 1 iulie, după încheierea excepţiilor pentru unele contracte.
.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Radu, acum 4307 zile, 10 ore, 46 minute, 53 secunde
Si care e legatura pozei cu articolul? In poza este Ioan Ambrus, directorul DRDP Timisoara.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.