Economic

Patru programe importante răman fără fonduri UE

Ziarul de Vrancea
3 iul 2012 1131 vizualizări
Romania nu mai trimite la Bruxelles solicitări de rambursare a fondurilor UE pentru patru programe începand cu 1 iulie

Romania nu mai trimite către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru patru programe operaţionale începand cu 1 iulie şi pană la o dată care urmează să fie decisă, interval în care Executivul comunitar va analiza dacă autorităţile romane au respectat condiţiile asumate la finele anului trecut. Cele patru programe operaţionale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport şi de competitivitate, a anunţat, la Guvern, ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. În decembrie 2011, Comisia Europeană (CE) a permis reluarea plăţilor către Romania pentru aceste patru programe, dar cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să îndeplinească pană la sfarşitul lunii iunie 2012 o serie de cerinţe legate de organizarea internă a autorităţilor de management şi de achiziţiile publice. În acest sens, oficialii CE vor iniţia, în perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe, ministrul Orban insistand că stoparea cererilor de rambursare nu presupune nici suspendarea şi nici întreruperea plăţilor şi susţinand că nu vor apărea probleme privind cererile de rambursare, deoarece perioada în care Romania nu mai poate transmite la Bruxelles astfel de solicitări va fi una "relativ redusă". "Acum evaluăm îndeplinirea condiţiilor, vor fi discuţii extinse cu oficialii europeni, iar pe urmă se va decide ce se întamplă cu aceste programe. Decizia se va referi inclusiv la corecţiile financiare preventive, respectiv dacă aceste corecţii vor fi înlăturate complet sau doar parţial. Acum, niciun program operaţional nu este suspendat, în următoarele săptămani va fi stabilit dacă se va întampla acest lucru", a spus Orban. El a arătat în acelaşi timp că nu poate estima la acest moment durata procesului de evaluare a modului de îndeplinire a condiţiilor pentru cele patru programe şi de adoptare a unei decizii. În privinţa Programului Operaţional privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul a precizat că a fost redactat un prim raport al CE în care sunt identificate atat probleme de sistem, cat şi nereguli la proiectele verificate, urmand să fie iniţiată o "procedură de conciliere" pe parcursul a două luni, astfel încat în luna septembrie să fie adoptată o decizie de suspendare sau nu a programului. Nici pentru acest program Romania nu mai poate trimite cereri de rambursare. Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că i-a convocat la Guvern pe toţi miniştrii implicaţi în absorbţia fondurilor europene pentru a analiza stadiul acestui proces, afirmand că autorităţile de la Bucureşti încearcă, "chiar şi în al 12-lea ceas", să evite dezalocarea banilor comunitari.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.