Economic

Mozaic economic: Vanzările Dacia în Franţa au urcat spectaculos

Ziarul de Vrancea
2 iul 2012 611 vizualizări
Inmatriculările Dacia în Franţa au urcat în iunie cu aproape 44%

Înmatriculările Dacia în Franţa au înregistrat în luna iunie o creştere puternică, de aproape 44%, susţinută de modelul Lodgy, însă după primul semestru afişează o scădere cu 13,7% faţă de perioada similară din 2011, de la 47.734 unităţi la 41.183 de maşini. Piaţa auto din Franţa a scăzut cu 14,4%, la 1,05 milioane, în prima jumătate a anului, în timp ce în iunie a coborat cu 1%, la 208.000. La finele primului semestru, cota de piaţă a Dacia era de 3,93%, foarte aproape de nivelul de 3,9% înregistrat în aceeaşi perioadă din 2011, potrivit datelor publicate luni de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile. În perioada ianuarie-iunie, Duster a avut o cotă de piaţă de 1,8%, cu 18.510 unităţi, şi s-a situat pe poziţia 13 în randul celor mai bine vandute 100 de modele. Sandero s-a plasat pe 16, cu o cotă de piaţă de 1,4% şi 14.879 unităţi, Logan pe 61 cu 0,4% şi 4.000 de unităţi, iar Lodgy pe 66, tot cu 0,4%, dar cu 3.744 unităţi. În iunie, înmatriculările Dacia au urcat cu aproape 44%, de la 6.757 unităţi la 9.710 unităţi. Aproape 2.000 de modele Lodgy au fost înregistrate în luna iunie, din totalul de 3.744 de la lansarea în martie. Cota de piaţă a Dacia a urcat în iunie de la 3,21% anul trecut la 4,66%. Pe segmentul vehiculelor comerciale Dacia a înregistrat la şase luni o scădere de 4,5%, la 2.558 unităţi, iar în iunie un declin de 1,9%, la 420 de unităţi. Avansul Dacia a susţinut şi rezultatele pe piaţa franceză ale grupului Renault. Producătorul auto francez a avut o creştere de 9,5% în iunie, la 50.000 de autoturisme. în prima jumătate a anului, Renault a înregistrat o scădere a înmatriculărilor de 18,6%, la 239.470 unităţi.

BNR a pierdut 560 milioane euro de la rezervele valutare într-o singură lună

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) au scăzut în iunie la 32,96 miliarde de euro, de la 33,519 miliarde euro la 31 mai. Intrările au însumat 2,237 miliarde euro, din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Comisiei Europene şi a Ministerului Finanţelor, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. Ieşirile au totalizat 2,796 miliarde euro, reprezentand printre altele modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,161 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 iunie au fost de 37,121 miliarde euro, faţă de 37,728 miliarde euro la 31 mai. Plăţile scadente în iulie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 127,92 milioane euro.

Nouă bănci au atras 2,7 miliarde euro de la BNR

Banca Naţională a Romaniei a împrumutat luni 9 bănci comerciale cu 11,97 miliarde lei (2,7 miliarde euro), pentru o săptămană, după ce săptămana trecută 11 bănci au luat de la banca centrală 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), o sumă record pentru operaţiunile de tip repo. Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobanda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil încă din prima astfel de operaţiune realizată în luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. "Asimetria distribuţiei lichidităţii pe piaţa monetară s-a atenuat după adoptarea măsurilor de fluidizare a fluxurilor interbancare, de exemplu extinderea gamei de active eligibile acceptate drept colateral. Persistenţa incertitudinilor, în special în ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare ale băncilor romaneşti cu capital străin de la băncile-mamă, determină o funcţionare încă tensionată a pieţei monetare interbancare şi apelul în creştere la liniile de credit de la BNR", se menţionează într-un comunicat al băncii centrale transmis miercuri, după o şedinţă a Consiliului de Administraţie în care s-a decis menţinerea ratei de politică monetară la 5,25% şi a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii. În majoritatea licitaţiilor realizate din februarie şi pană la jumătatea lunii mai participau trei-patru bănci şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde lei. Ulterior, cererea a crescut considerabil întrucat lichiditatea din piaţă s-a redus. Începand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămanal cate o licitaţie repo. Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobanzi de 4,86% - 5,33% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămană, după ce vineri acestea au fost de 4,57% - 5,04% pe an. Dobanzile încadrează astfel rata dobanzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Demisie de răsunet în scandalul Libor

Preşedintele board-ului Barclays, Marcus Agius, urmează să demisioneze în faţa presiunilor politice generate de investigaţia privind manipularea dobanzilor, care a condus la sancţionarea băncii brutanice cu 290 milioane lire sterline, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Bloomberg. Agius (65 de ani) este în funcţie din ianuarie 2007. Anunţul privind demisia este aşteptat încă de luni, potrivit sursei citate. Preşedintele board-ului Barclays, a doua mare bancă britanică după active, este cel mai important director executiv care şi-a oferit demisia în urma investigaţiei internaţionale privind suspiciuni că marile bănci au conpirat pentru manipularea Libor (London interbank offer rate), dobanda de referinţă de pe piaţa interbancară care serveşte drept indice global al dobanzilor. Directorul general al Barclays, Robert "Bob" Diamond, este ţinta presiunilor autorităţilor din Marea Britanie şi Statele Unite, după ce investigaţia a dezvăluit că banca a "încercat în mod sistematic" să manipuleze dobanzile de referinţă la credite interbancare în dolari şi euro pe piaţa londoneză. "Politicienii vor interpreta asta (demisia lui Agius - n.r.) ca el încasand un glonţ pentru Bob Diamond. şi-au dat seama că trebuie să facă ceva, iar Agius era preşedinte şi în perioada neregulilor pentru care sunt sancţionaţi. Va fi oare suficient?", comentează pentru Bloomberg un analist al Mediobanca Londra. Diamond şi Agius sunt programaţi în următoarele zile la audieri în Comisia pentru Trezorerie din Parlamentul Marii Britanii. Guvernul britanic pregăteşte, separat, o dezbatere privind reforma dobanzii Libor, inclusiv introducerea unor sancţiuni de natură penală pentru cei care încalcă reglementările, a declarat un reprezentant al Trezoreriei britanice. Premierul britanic David Cameron a cerut, la sfarşitul lunii iunie, asumarea responsabilităţii pentru nereguli "pană la varf". Opoziţia din Marea Britanie s-a alăturat de asemenea criticlor dure la adresa băncilor, liderul Partidului Laburist Ed Miliband solicitand o investigaţie amplă privind practicile industriei financiare. Niciunul dintre acţionarii importanţi ai Barclays nu a cerut încă demisia CEO-ului Bob Diamond, pentru că, potrivit analiştilor, nu există un plan clar de succesiune. Astfel, investitorii se tem că demisia lui Diamond ar putea provoca o nouă depreciere abruptă a acţiunilor, după scăderea de 17% înregistrată de la mijlocul săptămanii trecute, cand a fost anunţată sancţiunea de 290 milioane lire. Diamond şi cei mai importanţi trei directori executivi ai Barclays au renunţat deja la bonusurile pentru anul acesta, în urma amenzilor.

Apple scapă de acuzaţiile din China plătind 60 milioane dolari

Apple a plătit 60 milioane de dolari într-o înţelegere care pune capăt disputei cu compania chineză Proview International Holdings privind dreptul de proprietate asupra mărcii "iPad" în China, transmite Bloomberg. Înţelegerea a fost încheiată săptămana trecută, iar Apple a transferat deja fondurile, a anunţat luni un tribunal din Provincia Guangdong. Apple nu a comentat informaţiile. Apple a plătit în 2009 suma de 35.000 de lire sterline (54.800 de dolari) diviziei din Taiwan a Proview pentru dreptul de a folosi marca iPad în China. Grupul Proview a venit cu argumentul că divizia din Taiwan nu avea dreptul să tranzacţioneze marca, ci numai divizia din Shenzhen, care deţine drepturile. Apple a pierdut procesul cu Proview, intentat în 2010, privind drepturile asupra mărcii iPad. Prima înfăţişare la recurs a avut loc în luna februarie a acstui an, însă cele două părţi s-au înţeles prin mediere în afara instanţei. China este a doua mare economie a lumii şi piaţa de desfacere cu cel mai bun potenţial de creştere.

Şomajul a continuat să crească la noi cote record

Şomajul a continuat să crească în luna mai în Europa la noi cote record, atingand 11,1% în zona euro şi 10,3% în UE, numărul şomerilor din cele 27 de state membre fiind cu aproape două milioane mai ridicat decat acum 12 luni, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat. Rata şomajului ajustată în funcţie de sezonalitate a urcat în mai la 10,3% în UE, de la 10,2% în aprilie, respectiv 9,5% în mai 2011. în zona euro, şomajul a avansat la 11,1% în mai, de la 11% în aprilie, respectiv 10% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul şomerilor din UE a urcat cu 1,95 milioane în perioada analizată, la 24,86 milioane de persoane, din care 17,56 milioane în zona euro. Cel mai scăzut şomaj se înregistrează în Austria (4,1%), Olanda (5,1%), Luxemburg (5,4%) şi Germania (5,6%). La polul opus se regăsesc Spania (24,6%) şi Gercia (21,9%). Romania se află în jumătatea inferioară a clasamentului, cu un şomaj de 7,7%, încadrată de Finlanda (7,6%) şi Danemarca (7,8%).

Hyundai Auto Romania are un nou director executiv

Directorul comercial al Hyundai Auto Romania, Teodor Brusalis, a preluat funcţia de director executiv al companiei, în locul lui Dragoş Magdalina, care s-a retras din activitatea de import a mărcii Hyundai, a anunţat luni compania. Brusalis are o experienţă de 14 ani în domeniul auto şi a activat în ultimii doi la Hyundai în calitate de director comercial, implementand şi dezvoltand politica de vanzări şi poziţionarea mărcii la nivel naţional. În noua poziţie, el va conduce activitatea generală de import şi va coordona reţeaua de retail Hyundai la nivel naţional, alcătuită din 40 centre de distribuţie. Hyundai a început în 2010 un proces de repoziţionare a produselor, urmand ca pană la finalul anului în curs întreaga gamă auto să beneficieze de noua identitate abordată de către producător.  Noul model Hyundai de clasă mică, i20, va fi lansat la nivel local în a doua parte a lunii iulie, în timp ce noua generaţie SUV Santa Fe urmează să fie prezentată în cursul lunii octombrie. Hyundai se regăseşte în clasamentul celor mai importante cinci mărci de import autoturisme la nivel naţional, înregistrand o cotă de piaţă de 5,7% în segmentul auto de import.
.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.