Economic

Preţurile locuinţelor scoase la vanzare au căzut cu 4,5%

Ziarul de Vrancea
26 iun 2012 1002 vizualizări
în general, tendinţa de scădere în prima jumătate a anului a fost mai accentuată pe segmentul nou

Preţurile solicitate de proprietari pentru apartamentele scoase la vanzare în cele mai mari şase oraşe din ţară s-au redus în primele şase luni cu pană la 4,5%, tendinţa de scădere fiind mai accentuată pe segmentul nou, unde ajustarea a ajuns pană la 6,7%, potrivit portalului imobiliare.ro. Cea mai mare scădere a preţului mediu, de 4,5%, s-a înregistrat în Ploieşti, în timp ce apartamentele din Timişoara au pierdut cel mai puţin la preţ, respectiv doar 0,5%.  În general, tendinţa de scădere în prima jumătate a anului a fost mai accentuată pe segmentul nou, cu un maximum de -6,7% la Cluj.  În Bucureşti, preţul mediu a ajuns în iunie la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vanzare, înregistrand o scădere de aproape patru procente în primele şase luni ale anului. Apartamentele vechi au avut o scădere de trei procente în acest interval. Mult mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul unităţilor noi, care s-au ieftinit, în medie, cu 6% în perioada analizată.

Cel mai mult s-au devalorizat garsonierele

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iunie la 1.295 euro/mp util, în scădere cu 6% faţă de luna decembrie, respectiv cu 8% faţă de iunie 2011. Tendinţa de scădere a fost resimţită pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind însă diferit. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o garsonierele şi apartamentele cu două camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% în primele şase luni ale anului. Unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%. La apartamentele vechi scoase la vanzare în Capitală preţul mediu a ajuns la 1.064/euro mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se remarcă o reducere, la această categorie, de 3,2%, iar faţă de începutul anului diferenţa este de -2,7%. Spre deosebire de segmentul nou, nicio categorie de apartamente vechi din Capitală nu a înregistrat o scădere de preţ mai mare de 4% în ultimele şase luni. Totuşi, cel mai mult s-au devalorizat garsonierele, -3,8%, dar şi unităţile cu trei camere, care acum sunt mai ieftine cu 2,8% decat la începutul anului. Braşovul a fost unul din cele mai stabile oraşe în prima parte a anului, din punct de vedere a evoluţiei preţurilor locuinţelor. Astfel, preţul mediu este de 848 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai puţin decat la începutul anului, respectiv cu aproape 2% mai puţin decat în urmă cu 12 luni. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 931 euro/mp, în creştere cu aproape 4% faţă de începutul anului. în ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul mediu solicitat de proprietari a înregistrat o scădere de 2% în primele şase luni, ajungand la 838 de euro/mp util. Apartamentele mari, cu patru camere, s-au devalorizat cel mai mult, preţul mediu, în acest caz, scăzand cu aproape 5%. Preţul cerut pentru garsoniere şi apartamentele cu două camere a scăzut cu 1,8%, respectiv 1,3% în primele şase luni ale anului. Apartamentele cu trei camere reprezintă o excepţie, preţul mediu solicitat în acest caz crescand cu 0,4% în prima parte a acestui an.

Evoluţie moderată

Locuinţele din Cluj-Napoca au înregistrat o scădere de 4,2%, astfel că preţul mediu a ajuns la 908 euro/mp util. Valoarea actuală este cu doar 8,2% mai mică decat cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aici întalnindu-se cea mai mare diferenţă anuală dintre toate oraşele analizate. Scăderea de preţ a fost resimţită mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost înregistrată o contracţie de aproape 7% în prima parte a acestui an - de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% în ultimele 12 luni. Pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca preţul a scăzut cu 2%, pană la 960 euro/mp util. Cea mai mare variaţie de preţ este întalnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o scădere de 3,8%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,9% în intervalul ianuarie – iunie, iar preţul unităţilor cu trei camere a scăzut cu 1,3% în acelaşi interval. În Constanţa, media preţurilor este de 899 euro/mp util în iunie, în scădere cu aproape 3% faţă de începutul anului, în condiţiile în care la apartamentele noi s-a înregistrat o creştere de 1,7%, pană la 962 euro/mp util, iar la cele vechi o scădere de 4%, la 884 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 4,5% mai mici. Alături de Braşov, Timişoara se numără printre oraşele în care evoluţia preţurilor apartamentelor a fost moderată în primele şase luni ale acestui an. Scăderea în acest oraş a fost de 1,7% pană la 796 euro/mp util. Tendinţa de scădere a preţurilor a fost mai accentuată pe segmentul nou (-5%), în timp ce locuinţele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5%. Astfel, locuinţele noi au în medie un preţ de 842 euro/mp util, cele vechi de 791 euro/mp. Locuinţele din Ploieşti sunt scoase la vanzare la un preţ mediu de 832 euro/mp util, cu 4,5% mai reduse decat în decembrie şi cu 7,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2011.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.